RECEPTEK
A MAGYAR KONYHÁBÓL- Kouty-i különkiadás
Cigánylecsó |
A cigánylecsó elkészítése
és a tábortűz volt a 17. alkalommal megrendezésre kerülő Kouty-i művelődési tábor
egyik legfontosabb rendezvénye, ahol bemutattatott ez a híres bográcsétel. E
nagyszerű étel receptjét Godó Irén előadónknak, a Debrecenből
érkezett főiskolai hallgatónak köszönhetjük. A cigánylecsó elkészítését Bors-Fiszli
Edit, ostravai csalogányunk, egyben kiváló szakácsunknak és segítő
társainak köszönhettük. Már többször is elkápráztatott minket Editke csodás
főzőtehetségével és különösebbnél különösebb ízeivel, most a Koutyba érkezetteknek
is bemutathatta képességeit. Elég népes csapat vette körbe a tábortüzet: kicsik
és nagyok, idősek és fiatalok hallgatták az érdekes előadást a cigányság
kultúrájáról. A készülő cigánylecsó elfogyasztására hangolódásunkat egy
Magyarországról meghívott, cigány
táncokat is bemutató testvérpár: Szárszó Bence és Szárszó
Lilla táncosok biztosították.
Közben mintegy varázsital, úgy fokozta hangulatunkat tanár úr Kecskemétről ajándékba
hozott finom, fenséges fütyülős házi barackpálinkája, melyet a résztvevők
üvegcipőcskéből kóstolhatták meg.
80 főre készült
a lecsó, amihez 20kg paprikát, 5kg paradicsomot, 5kg vöröshagymát, 2,5kg húsos
szalonnát és 3kg burgonyát használtunk fel.
Elkészítés
lépései
A felaprított
húsos szalonna zsírját kisütjük, rátesszük a felaprított vöröshagymát és dinszteljük.
Ezt követően hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát, majd ezt követi az előzőleg
összevágott paradicsom és a paprika hozzáadása. A pirospaprikát se felejtsük ki!
Hozzávalók 4
személyre:
· 2kg
zöldpaprika
· 3-4
fej nagyobb vöröshagyma
· 40dkg
paradicsom
· 3-4
szem krumpli
· 20dkg
húsos szalonna
· pirospaprika
· só
Kouty-i halastó Az eseményrők készített videó az alábbi linkre kattintva elérhető: https://www.youtube.com/watch? A bejegyzést készítette: Jenei János és Bors-Fiszli Edit A cigánylecsó Godó Irén debreceni főiskolai hallgató receptje alapján készült |
Comments
Post a Comment