Skip to main content

Gondolatok a Prágai Magyar Bálról


A bársonyos forradalmat követő időszakban alakult szervezet, mely céljául tűzte ki a csehországi magyarság egyesületi formában történő összefogását és kulturális programjainak megszervezését, már egy évvel megalakulás után, 1992-ben megrendezte a Prágai Magyar Bált. Ennek helyszíne a Vinohrady városrész (Prága 2) Vasutas Kultúrháza volt. A sikeres kezdetet további bálok követték a smíchovi (Prága 5) Nemzeti Házban. Ezek a rendezvények a későbbiekben már nemcsak a prágai helyi szervezet különböző generációinak jelentett kulturális és szórakozási élményt, hanem rendszeres találkozási lehetőséget biztosított más helyi szervezetek tagjainak is a báli együttlét szabadabb, kötetlenebb körülményei között. Nagy örömünkre szolgál, hogy más helyi egyesületekre (Brünn, Ostrava) is hatással volt a prágai bál, és immár ők is rendszeresen szerveznek hasonló eseményt, a novemberi Katalin bált.

 Nagy előrelépést jelentett a bál helyszínének áthelyezése Prága központjába, a reprezentatív Autóklub épületébe. A Prágai Magyar Bál – a korábbi helyszínek után – úgy tűnik, immár sokadjára bizonyítva, végleges helyszínére talált pár lépésre a Vencel tértől és a főpályaudvartól. Az épületen belül található a bálterem és az ehhez kapcsolódó helységek (a fogadószinten ruhatár és fellépői öltözők, az emeleti szinten bálteremhez csatlakozó termek és bár, illetve a galéria), amelynek befogadó képessége 300-320 fő, azaz asztalnál ülő vendég. Miután rendszeresen, a farsangi időszakban megrendezett nagyszabású programról van szó, a résztvevők legalább 70-80 %-a visszatérő vendég, akik évente továbbviszik a bál jó hírét. Az érdeklődők létszámának csak a bálterem mérete jelenthet határt.Ez az elegáns környezet, ami a legnagyobb komfortot tudja a mai napig biztosítani báljainknak, minket is arra motivál, hogy vendégeink igényeinek minél magasabb szinten feleljünk meg. Az évek során kialakult a Prágai Magyar Bál szervezési, lebonyolítási rendje, ami a magyar hagyományokat nagyban ötvözi Csehország történelmi- és társadalmi szokásaival. A bál programja folyamatosan színesedik táncbemutatókkal, énekes betétekkel, cigányzenekar szerepeltetésével, táncházzal, vetítéssel. Változik a bál arculata is egyetemista fiatalok bevonásával, kiemelkedőbb étel- és italválasztékkal, gazdagabb szponzori ajándékokkal az éjféli tombolán. Az egyik legjelentősebb, legnagyobb létszámú és legnyitottabb, országos rendezvényünkről van szó, megrendezését egyesületünk közösségi szerepének megerősítése szempontjából is nagyon fontosnak tartjuk.

A Prágai Magyar Bálra 2019-ben immár 28. alkalommal került sor. A többi, kisebb közönségű programunkhoz hasonlóan ez alkalommal is meghívtunk fellépőket és vendégeket Magyarországról, Csehország más városaiból, és harmadik országbeli magyarlakta területekről is. Előadóként köszönthettük 2019-ben Sárkány Kázmér operaénekest, 2018-ban Vorobchenko Darya és Gellai Tamás táncosokat, a korábbi esztendőkben pedig a Swing Busters-t és a Nyitnikék néptánccsoportot. A Prágai Magyar Bál védnökségére minden esetben a prágai Magyar Nagykövetséget kérjük fel. Szorosan együttműködünk a Prágai Magyar Intézettel és a Prágai Fővárosi Tanács által fenntartott Nemzetiségek Házával is. Képviselőik báljaink tiszteletbeli vendégei. Minden évben arra törekszünk, hogy a Prágai Magyar Bál a legmagasabb színvonalon valósuljon meg. Célunk, hogy a bál éjszakája érdekes és emlékezetes esemény legyen minden résztvevő számára. Reméljük, hogy a 2019. évi Prágai Magyar Bál is folytatta ezt a hagyományt.
Mi is hát a Prágai Magyar Bál? Elsősorban ünnep, amikor a báli forgatagban, a társas érintkezés ilyenfajta könnyedebb, de ugyanakkor emelkedett keretei között, újabb lehetőség nyílik kiszakadva a hétköznapokból erősíteni összetartozásunkat. A Prágai Magyar Bál mindemellett hagyomány is, egy jól bevált fórum, mellyel megszilárdíthatjuk a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetség Prágai Helyi Egyesületének társadalmi pozícióját, és a közösségi élmény által biztosítjuk szervezetünk jövőjét is. A bál, mint találkozási alkalom, mindenki számára nyitott függetlenül attól, hogy tagja-e szervezetünknek. Ha valakit érdekel ez a nagyszabású esemény, kedvet kapott új ismeretségeket kötni és önfeledten táncolni, szeretettel várjuk a jövő évi, 29. Prágai Magyar Bálra.A szöveg szerzője Rónai Katalin, a fotókat Fajd János készítette. A blogbejegyzést szerkesztették Nagy Ildikó és Harlov-Csortán Melinda.

Comments

Popular posts from this blog

Advent a csehországi magyar közösségekben….

5 ÉVES AZ FMK Mikor Ostravára kerültem és felkerestem a helyi magyarokat, azt vettem észre, hogy fiatalok nagyon nincsenek. Pedig mindig is csodáltam az egyetemi diákszervezeteket, hogy milyen buli lehet ott! Ez motivált és motivál a mai napig is- diákéveim utolsó szakaszában- a fiatalok összefogására. 
- 2014.október 15., Caruso Pizzéria, Ostrava 
Este hét körül lehet. Egy szemüveges srác ül egyedül az asztalnál egy korsó sörrel a kezében. Gondoltam, ő lesz az, akivel lebeszéltük a találkát. Jenei Jánosnak hívták. Csatlakozva hozzá először kicsit mindketten megszeppenve mértük fel a terepet. Ekkor jött meg Lanči Miroslav, akivel már hármasban folytattuk a csevejt. Egy estényi beszélgetés elég volt arra, hogy körvonalazódjon fejünkben az ötlet: szükségünk van egy fiatal magyar összefogásra a városban. Még konkrét terveink nem voltak, de tudtuk, hogy most van itt az ideje lépni. 
... és így kezdődött az FMK. Három fiatal, három különböző helyről, más-más célokkal és más-más időbe…