Ugrás a fő tartalomra



RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL I.


Menü: GULYÁSLEVES és TÚRÓS CSUSZA


Bors-Fiszli Edit, a klub háziasszonya mutatja be az első főzőest ételeit

,,A magyarok leveses nemzet. A gulyásleves is egytálételnek számít, mint például a palócleves vagy a babgulyás. A cseheknél a gulyásleves inkább pörköltet jelent. Ami nagy különbség a gulyás és a pörkölt között, hogy a magyar gulyásban zöldség is van ill. marhahús és a fűszerezésünk is más. A csehek a pörköltet liszttel sűrítik be, míg a magyarok hagymával, és intenzívebb fűszerezést is használunk.’’

Hozzávalók/Elkészítés:

GULYÁSLEVES (4 főre)


A gulyásleves alapanyagai
 

·       2 fej apróra vágott vöröshagyma

·       Evőkanál olaj

·       Piros paprika

·       Köménymag

·       Őrölt bors

·       40 dkg marhahús (lábszár)

·       Víz

·      

·       Fokhagyma

·       20 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller- és petrezselyemzöld, paradicsom, zöld paprika)

·       50 dkg apróra vágott krumpli

·       Csipetke (magyaros tészta- tojás és liszt összekeverése)

·       Erős Pista

·       Babérlevél

·       Majoranna

A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük olajon. Egészen puhára főzzük, többször felöntjük vízzel, hogy szétessen és szaftja legyen. Amikor megdinsztelődött, ráteszünk piros paprikát, köménymagot, majorannát, őrölt borsot és a marhahúst. Összekeverjük, megsózzuk és felöntjük vízzel, amivel puhára főzzük a húst egy lefedett lábosban.

Amikor a hús megpuhul, még ízesítjük egy kevés összetört fokhagymával és egy pici Erős Pista csípős paprikás fűszerrel. Megkeverjük, letakarjuk és tovább főzzük. Mikor finom puha a hús, hozzátesszük a felvágott zöldségeket: sárgarépát, fehérrépát, zellert, petrezselymet, paradicsomot és zöld paprikát, majd felöntjük vízzel és egészen puhára főzzük.

Mikor készen van, hozzátesszük az apróra vágott krumplit és a csipetkét. A csipetke egy magyar tésztafajta, amihez összekeverjük a tojást és a lisztet és apró gömböcskéket formálunk. Amikor minden megpuhul, kész a gulyásleves. A hús mennyiségétől és minőségétől függően kb. 2-2,5 órát tart a főzés.


Gulyásleves (Forrás: David Volny)
 
 
TÚRÓS CSUSZA (4 főre)
 

·       25 dkg húsos házi szalonna

·       Tojás

·       Liszt

·       0,5 kg túró

·       Olaj

·       4 dl tejföl

·       Víz

·       0,5 kg nagykocka tészta


Felaprítunk finom húsos házi szalonnát és felolvasztjuk pörcösre olajban. Mikor elkészültek,  a szalonnapörcöket kivesszük egy kis tálba. A zsírt nem öntjük ki, abban fogjuk majd átforgatni a megfőlt tésztát.

Felteszünk vizet forrni, beleteszünk sót és olajat, hogy a tészta ne tapadjon össze. A tészta házi készítésű, összekeverünk hozzá tojást és lisztet. A kifőtt tésztát összekeverjük a töpörtyű zsírjával és túróval. Tálaláskor töpörtyűvel és tejföllel szolgáljuk fel.

 

Jó étvágyat!


Túrós csusza


Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:

 

A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…