Skip to main content



RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL I.


Menü: GULYÁSLEVES és TÚRÓS CSUSZA


Bors-Fiszli Edit, a klub háziasszonya mutatja be az első főzőest ételeit

,,A magyarok leveses nemzet. A gulyásleves is egytálételnek számít, mint például a palócleves vagy a babgulyás. A cseheknél a gulyásleves inkább pörköltet jelent. Ami nagy különbség a gulyás és a pörkölt között, hogy a magyar gulyásban zöldség is van ill. marhahús és a fűszerezésünk is más. A csehek a pörköltet liszttel sűrítik be, míg a magyarok hagymával, és intenzívebb fűszerezést is használunk.’’

Hozzávalók/Elkészítés:

GULYÁSLEVES (4 főre)


A gulyásleves alapanyagai
 

·       2 fej apróra vágott vöröshagyma

·       Evőkanál olaj

·       Piros paprika

·       Köménymag

·       Őrölt bors

·       40 dkg marhahús (lábszár)

·       Víz

·      

·       Fokhagyma

·       20 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller- és petrezselyemzöld, paradicsom, zöld paprika)

·       50 dkg apróra vágott krumpli

·       Csipetke (magyaros tészta- tojás és liszt összekeverése)

·       Erős Pista

·       Babérlevél

·       Majoranna

A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük olajon. Egészen puhára főzzük, többször felöntjük vízzel, hogy szétessen és szaftja legyen. Amikor megdinsztelődött, ráteszünk piros paprikát, köménymagot, majorannát, őrölt borsot és a marhahúst. Összekeverjük, megsózzuk és felöntjük vízzel, amivel puhára főzzük a húst egy lefedett lábosban.

Amikor a hús megpuhul, még ízesítjük egy kevés összetört fokhagymával és egy pici Erős Pista csípős paprikás fűszerrel. Megkeverjük, letakarjuk és tovább főzzük. Mikor finom puha a hús, hozzátesszük a felvágott zöldségeket: sárgarépát, fehérrépát, zellert, petrezselymet, paradicsomot és zöld paprikát, majd felöntjük vízzel és egészen puhára főzzük.

Mikor készen van, hozzátesszük az apróra vágott krumplit és a csipetkét. A csipetke egy magyar tésztafajta, amihez összekeverjük a tojást és a lisztet és apró gömböcskéket formálunk. Amikor minden megpuhul, kész a gulyásleves. A hús mennyiségétől és minőségétől függően kb. 2-2,5 órát tart a főzés.


Gulyásleves (Forrás: David Volny)
 
 
TÚRÓS CSUSZA (4 főre)
 

·       25 dkg húsos házi szalonna

·       Tojás

·       Liszt

·       0,5 kg túró

·       Olaj

·       4 dl tejföl

·       Víz

·       0,5 kg nagykocka tészta


Felaprítunk finom húsos házi szalonnát és felolvasztjuk pörcösre olajban. Mikor elkészültek,  a szalonnapörcöket kivesszük egy kis tálba. A zsírt nem öntjük ki, abban fogjuk majd átforgatni a megfőlt tésztát.

Felteszünk vizet forrni, beleteszünk sót és olajat, hogy a tészta ne tapadjon össze. A tészta házi készítésű, összekeverünk hozzá tojást és lisztet. A kifőtt tésztát összekeverjük a töpörtyű zsírjával és túróval. Tálaláskor töpörtyűvel és tejföllel szolgáljuk fel.

 

Jó étvágyat!


Túrós csusza


Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:

 

A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

 

Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar

Gondolatok a Prágai Magyar Bálról

A bársonyos forradalmat követő időszakban alakult szervezet, mely céljául tűzte ki a csehországi magyarság egyesületi formában történő összefogását és kulturális programjainak megszervezését, már egy évvel megalakulás után, 1992-ben megrendezte a Prágai Magyar Bált. Ennek helyszíne a Vinohrady városrész (Prága 2) Vasutas Kultúrháza volt. A sikeres kezdetet további bálok követték a smíchovi (Prága 5) Nemzeti Házban. Ezek a rendezvények a későbbiekben már nemcsak a prágai helyi szervezet különböző generációinak jelentett kulturális és szórakozási élményt, hanem rendszeres találkozási lehetőséget biztosított más helyi szervezetek tagjainak is a báli együttlét szabadabb, kötetlenebb körülményei között. Nagy örömünkre szolgál, hogy más helyi egyesületekre (Brünn, Ostrava) is hatással volt a prágai bál, és immár ők is rendszeresen szerveznek hasonló eseményt, a novemberi Katalin bált.   Nagy előrelépést jelentett a bál helyszínének áthelyezése Prága központjába, a repreze