Ugrás a fő tartalomra



RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL I.


Menü: GULYÁSLEVES és TÚRÓS CSUSZA


Bors-Fiszli Edit, a klub háziasszonya mutatja be az első főzőest ételeit

,,A magyarok leveses nemzet. A gulyásleves is egytálételnek számít, mint például a palócleves vagy a babgulyás. A cseheknél a gulyásleves inkább pörköltet jelent. Ami nagy különbség a gulyás és a pörkölt között, hogy a magyar gulyásban zöldség is van ill. marhahús és a fűszerezésünk is más. A csehek a pörköltet liszttel sűrítik be, míg a magyarok hagymával, és intenzívebb fűszerezést is használunk.’’

Hozzávalók/Elkészítés:

GULYÁSLEVES (4 főre)


A gulyásleves alapanyagai
 

·       2 fej apróra vágott vöröshagyma

·       Evőkanál olaj

·       Piros paprika

·       Köménymag

·       Őrölt bors

·       40 dkg marhahús (lábszár)

·       Víz

·      

·       Fokhagyma

·       20 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller- és petrezselyemzöld, paradicsom, zöld paprika)

·       50 dkg apróra vágott krumpli

·       Csipetke (magyaros tészta- tojás és liszt összekeverése)

·       Erős Pista

·       Babérlevél

·       Majoranna

A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük olajon. Egészen puhára főzzük, többször felöntjük vízzel, hogy szétessen és szaftja legyen. Amikor megdinsztelődött, ráteszünk piros paprikát, köménymagot, majorannát, őrölt borsot és a marhahúst. Összekeverjük, megsózzuk és felöntjük vízzel, amivel puhára főzzük a húst egy lefedett lábosban.

Amikor a hús megpuhul, még ízesítjük egy kevés összetört fokhagymával és egy pici Erős Pista csípős paprikás fűszerrel. Megkeverjük, letakarjuk és tovább főzzük. Mikor finom puha a hús, hozzátesszük a felvágott zöldségeket: sárgarépát, fehérrépát, zellert, petrezselymet, paradicsomot és zöld paprikát, majd felöntjük vízzel és egészen puhára főzzük.

Mikor készen van, hozzátesszük az apróra vágott krumplit és a csipetkét. A csipetke egy magyar tésztafajta, amihez összekeverjük a tojást és a lisztet és apró gömböcskéket formálunk. Amikor minden megpuhul, kész a gulyásleves. A hús mennyiségétől és minőségétől függően kb. 2-2,5 órát tart a főzés.


Gulyásleves (Forrás: David Volny)
 
 
TÚRÓS CSUSZA (4 főre)
 

·       25 dkg húsos házi szalonna

·       Tojás

·       Liszt

·       0,5 kg túró

·       Olaj

·       4 dl tejföl

·       Víz

·       0,5 kg nagykocka tészta


Felaprítunk finom húsos házi szalonnát és felolvasztjuk pörcösre olajban. Mikor elkészültek,  a szalonnapörcöket kivesszük egy kis tálba. A zsírt nem öntjük ki, abban fogjuk majd átforgatni a megfőlt tésztát.

Felteszünk vizet forrni, beleteszünk sót és olajat, hogy a tészta ne tapadjon össze. A tészta házi készítésű, összekeverünk hozzá tojást és lisztet. A kifőtt tésztát összekeverjük a töpörtyű zsírjával és túróval. Tálaláskor töpörtyűvel és tejföllel szolgáljuk fel.

 

Jó étvágyat!


Túrós csusza


Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:

 

A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ.
Editke:A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar ízeket fogjuk bemutatni az …

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…

Márciusi mulatságok 2018

Együtt mulattak a felvidéki magyar diákok Prágában
     A prágai Ady Endre Diákkör 2018 március 8-10. között rendezte meg a már tradícióvá vált háromnapos nagyszabású rendezvénysorozatát. A Márciusi Mulatságok egy 1990 óta minden évben megrendezésre kerülő háromnapos rendezvénysorozat, melynek célja, hogy a Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban tanuló felvidéki magyar diákok találkozzanak, közösen szórakozzanak, ápolják a személyes baráti és szervezetek közti kapcsolatokat és együtt emlékezzenek meg nemzeti ünnepünk alkalmából. Évek óta rendszeres vendégei az eseménynek a szegedi, erdélyi és vajdasági diákszervezetek képviselői is, ezzel erősítve az egész Kárpát-medencén átnyúló együttműködést.      Az idei programsorozatot a csütörtök esti hagyományos sörözés indította a Klamovka étteremben. A sörözés és beszélgetés mellett minden résztvevőnek lehetősége nyílt moldvai és gyimesi tánclépéseket tanulni, amihez a Huzavona és a Folkpakk együttesek szolgáltatták a lábalávalót.       …