Ugrás a fő tartalomra



RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL III.

Menü: TÖLTÖTT KÁPOSZTA ÉS VARGABÉLES


,,A töltött káposztáról kevesen tudják, hogy török eredetű étel, nem magyar. A törökök csinálták eredetileg, szőlőlevélbe marha- vagy birkahúst és rizst töltöttek.  Sertéshúst nem ehettek a vallásuk miatt, ezért ételeik elkészítéséhez ezt a fajta húst nem használták. A töltött káposztának több változata is létezik. Mi leggyakrabban úgy csináljuk mint a kolozsváriak, mert a tölteléken kívül apróhúst is teszünk a káposztába.

A vargabéles egy hungarikum, csak Magyarországon készítik. Nagyon finom magyar édesség. Minden alapanyag eredeti magyar. Elkészítéséhez házi túrót és házi metélttésztát használunk. ’’


Hozzávalók/Elkészítés:

TÖLTÖTT KÁPOSZTA (4 fő részére):
 



A töltött káposzta alapanyagai



·       Darált hús (60 dkg)

·       Tojás

·       Gersli- hántolt árpa

·      

·       Pirospaprika

·       Örölt bors

·       Köménymag

·       Pirosarany

·       Fokhagyma

·       0,5 fej vöröhagyma

·       6 db savanyított káposztalevél

·       1 kg savanyú káposzta (8 kg)

·       Babérlevél

·       50 dkg apróra vágott disznóhús

·       2 gerezd fokhagyma


A továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül látott személyek mennyiségét tükrözi.


Kezdetnek beízesítjük a tölteléket. A darálthúshoz hozzáadjuk a tojásokat, a gerslit, megsózzuk, beletesszük a pirospaprikát, őrölt borsot, köménymagot, pirosarnyat és az összenyomott fokhagymát. A vöröshagymát is beletörjük, mert így kisebb darabokat kapunk és jobban átadja az ízét a húsnak, és kézzel összegyúrjuk a tölteléket. A káposztának a vastag torzsát kivágjuk, megmossuk a leveleket és belecsavarunk egy adag darált húsos tölteléket.

Az edény alját kibéleljük káposztával, majd rátesszük szépen sorba egy következő rétegbe a töltött káposztaleveleket. Rá ismét káposzta, apróhús, pirospaprika,  káposzta és kezdhetjük elölről.  Ajánlatos káposztalevél nélküli húsgombócokat is készíteni, ha valaki esetleg nem szereti a káposztalevelet.  Nyomkodunk közéjuk néhány darab babérlevelet.  A tetejét megszórjuk pirospaprikával, felöntjük vízzel és elkezdjük főzni.

72 darab gombócot készítettünk 32 fő részére. Amennyi kiló hús, annyi kiló káposzta. Elkészítési idő kb. 3-3,5 h. Mikor minden megpuhult és elkészült, kiszedjük a tölteléket és berántjuk a káposztát. A végén tejföllel tálaljuk.

A töltött káposzta
 

VARGABÉLES (4 főre):
 
A vargabéles alapanyagai
 



·       1 csomag réteslap

·       0,5 kg cérnametélt

·       Olvasztott vaj

·       25 dkg mazsola

·       0,5 kg túró

·       4 tojás fehérje

·       4 tojás sárgája

·       2 dl tejföl

·       20 dkg kristálycukor

·       Vaníliás cukor

·       Citromlé és citromhéj

·       10 dkg vaj

 

A házi levestésztát, mely tojás és víz keveréke, rövid idő alatt kifőzzük forró vízben. Miután megfőlt, kivesszük, lecsöpögtetjük és beletesszük egy tálba.

A töltelék alapja a túró. Az összetört túróhoz hozzáadjuk a tojássárgájákat (a fehérjét külön tesszük),  a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot, citromhéjat és a citromok levét valamint az előre beáztatott  mazsolát. Majd jó alaposan összekeverjük. A töltelékünkhöz hozzáadjuk a kifőtt cérnametéltet és kézzel jól összegyúrjuk.

A réteslapokat kivajazott tepsibe tesszük és a tetejüket is megkenjük olvasztott vajjal. Az elkészült masszánkat a tepsiben lévő réteslapokra öntjük és ráhajtogatjuk a levelestésztát. Felhelyezünk még egy adag réteslapot és jó alaposan megkenjük olvasztott vajjal. Mehet a sütőbe. A megsült édességeket megszórjuk porcukorral és eperöntettel tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

Vargabéles


Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:


 A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ.
Editke:A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar ízeket fogjuk bemutatni az …

Sárkánykaland

Tavaly előtt, még 2015-ben tettek szert az ostravai magyarok egy nyaralás keretén belül egy új ismertségre, a nyírbátori Rácz Mihályra, aki a Kakukk Étterem és Panzió tulajdonosa. De, hogy ez még ne legyen elég, ő az alapítója a Népi Ízőrző Lovagrendnek is, ami- ahogy a nevéből már észlelhető- a népi konyha világát szeretné feleleveníteni, újragondolni és terjeszteni modern világunk különböző pontjaira. Eme fő cél érdekében nem csak a régió, de külföldi magyarlakta területek egyes tagjait is bevont a Lovagrend népszerűsítésébe. De mielőtt ide kitérnék, el kell hogy mondjam, hogy az elején csak egy jópofa főzőestről volt szó nálunk, Ostraván, ahol a Nagymester segítőivel karöltve meglátogatott minket és részt vett a Receptek a Magyar konyhából főzőrendezvényünkön, mint vendégszakács. Ennek a jólmenő barátságnak a folytatása lett, amikor Misi bátyánk elhatározta, hogy mifelénk is terjeszteni kell a népi ízeket. Ennek érdekében 2016 nyarán meghívott egy kisebb csapatot Nyírbátorba a Szá…

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…