Ugrás a fő tartalomraRECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL III.

Menü: TÖLTÖTT KÁPOSZTA ÉS VARGABÉLES


,,A töltött káposztáról kevesen tudják, hogy török eredetű étel, nem magyar. A törökök csinálták eredetileg, szőlőlevélbe marha- vagy birkahúst és rizst töltöttek.  Sertéshúst nem ehettek a vallásuk miatt, ezért ételeik elkészítéséhez ezt a fajta húst nem használták. A töltött káposztának több változata is létezik. Mi leggyakrabban úgy csináljuk mint a kolozsváriak, mert a tölteléken kívül apróhúst is teszünk a káposztába.

A vargabéles egy hungarikum, csak Magyarországon készítik. Nagyon finom magyar édesség. Minden alapanyag eredeti magyar. Elkészítéséhez házi túrót és házi metélttésztát használunk. ’’


Hozzávalók/Elkészítés:

TÖLTÖTT KÁPOSZTA (4 fő részére):
 A töltött káposzta alapanyagai·       Darált hús (60 dkg)

·       Tojás

·       Gersli- hántolt árpa

·      

·       Pirospaprika

·       Örölt bors

·       Köménymag

·       Pirosarany

·       Fokhagyma

·       0,5 fej vöröhagyma

·       6 db savanyított káposztalevél

·       1 kg savanyú káposzta (8 kg)

·       Babérlevél

·       50 dkg apróra vágott disznóhús

·       2 gerezd fokhagyma


A továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül látott személyek mennyiségét tükrözi.


Kezdetnek beízesítjük a tölteléket. A darálthúshoz hozzáadjuk a tojásokat, a gerslit, megsózzuk, beletesszük a pirospaprikát, őrölt borsot, köménymagot, pirosarnyat és az összenyomott fokhagymát. A vöröshagymát is beletörjük, mert így kisebb darabokat kapunk és jobban átadja az ízét a húsnak, és kézzel összegyúrjuk a tölteléket. A káposztának a vastag torzsát kivágjuk, megmossuk a leveleket és belecsavarunk egy adag darált húsos tölteléket.

Az edény alját kibéleljük káposztával, majd rátesszük szépen sorba egy következő rétegbe a töltött káposztaleveleket. Rá ismét káposzta, apróhús, pirospaprika,  káposzta és kezdhetjük elölről.  Ajánlatos káposztalevél nélküli húsgombócokat is készíteni, ha valaki esetleg nem szereti a káposztalevelet.  Nyomkodunk közéjuk néhány darab babérlevelet.  A tetejét megszórjuk pirospaprikával, felöntjük vízzel és elkezdjük főzni.

72 darab gombócot készítettünk 32 fő részére. Amennyi kiló hús, annyi kiló káposzta. Elkészítési idő kb. 3-3,5 h. Mikor minden megpuhult és elkészült, kiszedjük a tölteléket és berántjuk a káposztát. A végén tejföllel tálaljuk.

A töltött káposzta
 

VARGABÉLES (4 főre):
 
A vargabéles alapanyagai
 ·       1 csomag réteslap

·       0,5 kg cérnametélt

·       Olvasztott vaj

·       25 dkg mazsola

·       0,5 kg túró

·       4 tojás fehérje

·       4 tojás sárgája

·       2 dl tejföl

·       20 dkg kristálycukor

·       Vaníliás cukor

·       Citromlé és citromhéj

·       10 dkg vaj

 

A házi levestésztát, mely tojás és víz keveréke, rövid idő alatt kifőzzük forró vízben. Miután megfőlt, kivesszük, lecsöpögtetjük és beletesszük egy tálba.

A töltelék alapja a túró. Az összetört túróhoz hozzáadjuk a tojássárgájákat (a fehérjét külön tesszük),  a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot, citromhéjat és a citromok levét valamint az előre beáztatott  mazsolát. Majd jó alaposan összekeverjük. A töltelékünkhöz hozzáadjuk a kifőtt cérnametéltet és kézzel jól összegyúrjuk.

A réteslapokat kivajazott tepsibe tesszük és a tetejüket is megkenjük olvasztott vajjal. Az elkészült masszánkat a tepsiben lévő réteslapokra öntjük és ráhajtogatjuk a levelestésztát. Felhelyezünk még egy adag réteslapot és jó alaposan megkenjük olvasztott vajjal. Mehet a sütőbe. A megsült édességeket megszórjuk porcukorral és eperöntettel tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

Vargabéles


Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:


 A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Már a huszadik!

Miért is van hatalmas jelentősége a minden évben megrendezésre kerülő művelődési táboroknak? Mit is jelentenek ezek a táborok számunkra itt élő magyaroknak Csehországban? Mi a táborok vonzereje? Miért is számoljuk a napokat és várjuk a következő évit?

Mindenkinek mást jelentenek, mint ahogy mindannyian másak vagyunk. Van, akinek az újra találkozás örömét, új baráti kapcsolatok kialakulását, szórakozást és mulatást magyar nyelven és a magyar zenére, van, akinek a magyar kultúrát, a művelődést, a tudásszomj csillapítását, de vannak olyanok is, akik a hétvégét egyszerűen csak a kellemes kikapcsolódásnak veszik a szép és kellemes környezetben, ahol természetesen nem hiányozhat a magyar szó. A fenn említett kérdésekre a válaszokat a táborlakókkal készített helyszíni interjúk adják meg. De mielőtt részletezném az összegyűjtött véleményeket, szeretnék először is visszatérni a kezdetekhez. Hogyan is kezdődött?
Becske Katalin, (Prága), a táborok ötletgazdája

1996-2000 között voltam a CSMMSZ szerv…