Ugrás a fő tartalomraRECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL III.

Menü: TÖLTÖTT KÁPOSZTA ÉS VARGABÉLES


,,A töltött káposztáról kevesen tudják, hogy török eredetű étel, nem magyar. A törökök csinálták eredetileg, szőlőlevélbe marha- vagy birkahúst és rizst töltöttek.  Sertéshúst nem ehettek a vallásuk miatt, ezért ételeik elkészítéséhez ezt a fajta húst nem használták. A töltött káposztának több változata is létezik. Mi leggyakrabban úgy csináljuk mint a kolozsváriak, mert a tölteléken kívül apróhúst is teszünk a káposztába.

A vargabéles egy hungarikum, csak Magyarországon készítik. Nagyon finom magyar édesség. Minden alapanyag eredeti magyar. Elkészítéséhez házi túrót és házi metélttésztát használunk. ’’


Hozzávalók/Elkészítés:

TÖLTÖTT KÁPOSZTA (4 fő részére):
 A töltött káposzta alapanyagai·       Darált hús (60 dkg)

·       Tojás

·       Gersli- hántolt árpa

·      

·       Pirospaprika

·       Örölt bors

·       Köménymag

·       Pirosarany

·       Fokhagyma

·       0,5 fej vöröhagyma

·       6 db savanyított káposztalevél

·       1 kg savanyú káposzta (8 kg)

·       Babérlevél

·       50 dkg apróra vágott disznóhús

·       2 gerezd fokhagyma


A továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül látott személyek mennyiségét tükrözi.


Kezdetnek beízesítjük a tölteléket. A darálthúshoz hozzáadjuk a tojásokat, a gerslit, megsózzuk, beletesszük a pirospaprikát, őrölt borsot, köménymagot, pirosarnyat és az összenyomott fokhagymát. A vöröshagymát is beletörjük, mert így kisebb darabokat kapunk és jobban átadja az ízét a húsnak, és kézzel összegyúrjuk a tölteléket. A káposztának a vastag torzsát kivágjuk, megmossuk a leveleket és belecsavarunk egy adag darált húsos tölteléket.

Az edény alját kibéleljük káposztával, majd rátesszük szépen sorba egy következő rétegbe a töltött káposztaleveleket. Rá ismét káposzta, apróhús, pirospaprika,  káposzta és kezdhetjük elölről.  Ajánlatos káposztalevél nélküli húsgombócokat is készíteni, ha valaki esetleg nem szereti a káposztalevelet.  Nyomkodunk közéjuk néhány darab babérlevelet.  A tetejét megszórjuk pirospaprikával, felöntjük vízzel és elkezdjük főzni.

72 darab gombócot készítettünk 32 fő részére. Amennyi kiló hús, annyi kiló káposzta. Elkészítési idő kb. 3-3,5 h. Mikor minden megpuhult és elkészült, kiszedjük a tölteléket és berántjuk a káposztát. A végén tejföllel tálaljuk.

A töltött káposzta
 

VARGABÉLES (4 főre):
 
A vargabéles alapanyagai
 ·       1 csomag réteslap

·       0,5 kg cérnametélt

·       Olvasztott vaj

·       25 dkg mazsola

·       0,5 kg túró

·       4 tojás fehérje

·       4 tojás sárgája

·       2 dl tejföl

·       20 dkg kristálycukor

·       Vaníliás cukor

·       Citromlé és citromhéj

·       10 dkg vaj

 

A házi levestésztát, mely tojás és víz keveréke, rövid idő alatt kifőzzük forró vízben. Miután megfőlt, kivesszük, lecsöpögtetjük és beletesszük egy tálba.

A töltelék alapja a túró. Az összetört túróhoz hozzáadjuk a tojássárgájákat (a fehérjét külön tesszük),  a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot, citromhéjat és a citromok levét valamint az előre beáztatott  mazsolát. Majd jó alaposan összekeverjük. A töltelékünkhöz hozzáadjuk a kifőtt cérnametéltet és kézzel jól összegyúrjuk.

A réteslapokat kivajazott tepsibe tesszük és a tetejüket is megkenjük olvasztott vajjal. Az elkészült masszánkat a tepsiben lévő réteslapokra öntjük és ráhajtogatjuk a levelestésztát. Felhelyezünk még egy adag réteslapot és jó alaposan megkenjük olvasztott vajjal. Mehet a sütőbe. A megsült édességeket megszórjuk porcukorral és eperöntettel tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

Vargabéles


Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:


 A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…