Ugrás a fő tartalomra

 
 
 
RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL II.

Menü: HALÁSZLÉ ÉS HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA

 

,,Magyarországon a halászlénak több változata van. Létezik szegedi, bajai, ami tésztával készül, vagy tiszai. Csehországban a halászlé fehér színű és savanykás ízű, mert babérlevelet tesznek bele.

A hortobágyi húsos palacsinta eredete a magyar pusztáról, a Hortobágyról ered, mely a kilenclyukú hídról, a hídivásáról ismert, valamint Petőfi is járt a Hortobágyi csárdában, ahonnan ennek a palacsintának az eredete indul. Ez a fogás Magyaroszágon meleg előételnek számít, nem pedig desszertnek. Általában egyet szoktak felszolgálni, hogy megmaradjon az előétel formája. ’’ (Bors-Fiszli Edit)


Hozzávalók/Elkészítés:

HALÁSZLÉ (4 fő részére):
 
 


A halászlé alapanyagai
 
·       3 fej vöröshagyma
·      
·       Pirospaprika
·       1db zöld paprika
·       1db paradicsom
·       1 krumpli
·       1 kg hal- ponty (fej, farok)
 
 

 
Először is beletesszük a fazékba a nagyobb darabokra felvágott hagymát, halaprólékot, megszórjuk pirospaprikával, és rétegezve ismét hagymát, halaprólékot és halfejeket. Ezekután hozzátesszük a paradicsomot, zöld paprikát, sót és egy krumplit. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a halfejről és és halcsontokról le nem fő a hús.

Következő lépésben hozzáadunk jó sok vöröshagymát és felöntjük vízzel. A jobb ízek kedvéért ebben a fázisban Erős Pistával és csípős paprikával ízesítjük. Később még lesz alkalmunk tovább ízesíteni a levesünket.

Mikor már összefőttek az ízek és levált a hús a csontokról, elkezdjük a halászlé passzírozását- szitán keresztül átnyomkodjuk a hagymával, paprikával és burgonyával együtt. A kapott sűrű alaplevelet ízesítjük.

Az utolsó fázisban ebbe az alaplébe belefőzzük a halszeleteket, hozzáadjuk az hafejeket és az ikrákat (belsőségeket is). Miután megfőtt a hal és a belsőségek, finom magyar házikenyérel tálaljuk.

Halászlé
 

 

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA (4 fő részére):


A hortobágyi húsos palacsinta alapanyagai
 

·       Közepes sűrűségű tésztához való liszt

·       0,5 l tej

·       Tojás

·       Olaj

·       Hagyma

·       Paradicsom

·       Zöld paprika

·       Pirospaprika

·      

·       Őrölt bors

·       Tejföl

·       Palacsinta tészta

·       Maradék csirkepörköt vagy sertéspörkölt darálva

·       4 dl  tejföl
 

Az elején a hagymát megdinszteljük olajon, felöntjük egy kis vízzel. Néhány perc után beletesszük a paradicsomot és a zöld paprikát. Kis dinsztelés után rátesszük a pirospaprikát, hogy szép színe legyen. Néhány perc elteltével hozzáadjuk a fűszereket és a csirkemellet, összeforgatjuk vele. Megsózzuk, összekeverjük, lefedjük és hagyjuk főlni a pörköltet.

Ekkor elkezdjük a palacsintákat sütni kiolajozott serpenyőben.

Visszatérünk a megfőtt pörkölthöz. Kikanalazzuk a húst és ledaráljuk, majd hozzáadunk néhány evőkanál szaftot, hogy ne legyen száraz a töltelék. Megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük. Ezzel töltjük meg a palacsintáinkat, felgöngyöljük és tepsire rakjuk. A pörkölt szaftját behabarjuk liszttel és tejföllel és a palacsinta tetejére öntjük, miután feltekertük és tejfölt teszünk a tetejére.  

 

Jó étvágyat!


Hortobágyi húsos palacsinta (Forrás: David Volny)
 

Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:

A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…