Ugrás a fő tartalomra

 
 
 
RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL II.

Menü: HALÁSZLÉ ÉS HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA

 

,,Magyarországon a halászlénak több változata van. Létezik szegedi, bajai, ami tésztával készül, vagy tiszai. Csehországban a halászlé fehér színű és savanykás ízű, mert babérlevelet tesznek bele.

A hortobágyi húsos palacsinta eredete a magyar pusztáról, a Hortobágyról ered, mely a kilenclyukú hídról, a hídivásáról ismert, valamint Petőfi is járt a Hortobágyi csárdában, ahonnan ennek a palacsintának az eredete indul. Ez a fogás Magyaroszágon meleg előételnek számít, nem pedig desszertnek. Általában egyet szoktak felszolgálni, hogy megmaradjon az előétel formája. ’’ (Bors-Fiszli Edit)


Hozzávalók/Elkészítés:

HALÁSZLÉ (4 fő részére):
 
 


A halászlé alapanyagai
 
·       3 fej vöröshagyma
·      
·       Pirospaprika
·       1db zöld paprika
·       1db paradicsom
·       1 krumpli
·       1 kg hal- ponty (fej, farok)
 
 

 
Először is beletesszük a fazékba a nagyobb darabokra felvágott hagymát, halaprólékot, megszórjuk pirospaprikával, és rétegezve ismét hagymát, halaprólékot és halfejeket. Ezekután hozzátesszük a paradicsomot, zöld paprikát, sót és egy krumplit. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a halfejről és és halcsontokról le nem fő a hús.

Következő lépésben hozzáadunk jó sok vöröshagymát és felöntjük vízzel. A jobb ízek kedvéért ebben a fázisban Erős Pistával és csípős paprikával ízesítjük. Később még lesz alkalmunk tovább ízesíteni a levesünket.

Mikor már összefőttek az ízek és levált a hús a csontokról, elkezdjük a halászlé passzírozását- szitán keresztül átnyomkodjuk a hagymával, paprikával és burgonyával együtt. A kapott sűrű alaplevelet ízesítjük.

Az utolsó fázisban ebbe az alaplébe belefőzzük a halszeleteket, hozzáadjuk az hafejeket és az ikrákat (belsőségeket is). Miután megfőtt a hal és a belsőségek, finom magyar házikenyérel tálaljuk.

Halászlé
 

 

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA (4 fő részére):


A hortobágyi húsos palacsinta alapanyagai
 

·       Közepes sűrűségű tésztához való liszt

·       0,5 l tej

·       Tojás

·       Olaj

·       Hagyma

·       Paradicsom

·       Zöld paprika

·       Pirospaprika

·      

·       Őrölt bors

·       Tejföl

·       Palacsinta tészta

·       Maradék csirkepörköt vagy sertéspörkölt darálva

·       4 dl  tejföl
 

Az elején a hagymát megdinszteljük olajon, felöntjük egy kis vízzel. Néhány perc után beletesszük a paradicsomot és a zöld paprikát. Kis dinsztelés után rátesszük a pirospaprikát, hogy szép színe legyen. Néhány perc elteltével hozzáadjuk a fűszereket és a csirkemellet, összeforgatjuk vele. Megsózzuk, összekeverjük, lefedjük és hagyjuk főlni a pörköltet.

Ekkor elkezdjük a palacsintákat sütni kiolajozott serpenyőben.

Visszatérünk a megfőtt pörkölthöz. Kikanalazzuk a húst és ledaráljuk, majd hozzáadunk néhány evőkanál szaftot, hogy ne legyen száraz a töltelék. Megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük. Ezzel töltjük meg a palacsintáinkat, felgöngyöljük és tepsire rakjuk. A pörkölt szaftját behabarjuk liszttel és tejföllel és a palacsinta tetejére öntjük, miután feltekertük és tejfölt teszünk a tetejére.  

 

Jó étvágyat!


Hortobágyi húsos palacsinta (Forrás: David Volny)
 

Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:

A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Már a huszadik!

Miért is van hatalmas jelentősége a minden évben megrendezésre kerülő művelődési táboroknak? Mit is jelentenek ezek a táborok számunkra itt élő magyaroknak Csehországban? Mi a táborok vonzereje? Miért is számoljuk a napokat és várjuk a következő évit?

Mindenkinek mást jelentenek, mint ahogy mindannyian másak vagyunk. Van, akinek az újra találkozás örömét, új baráti kapcsolatok kialakulását, szórakozást és mulatást magyar nyelven és a magyar zenére, van, akinek a magyar kultúrát, a művelődést, a tudásszomj csillapítását, de vannak olyanok is, akik a hétvégét egyszerűen csak a kellemes kikapcsolódásnak veszik a szép és kellemes környezetben, ahol természetesen nem hiányozhat a magyar szó. A fenn említett kérdésekre a válaszokat a táborlakókkal készített helyszíni interjúk adják meg. De mielőtt részletezném az összegyűjtött véleményeket, szeretnék először is visszatérni a kezdetekhez. Hogyan is kezdődött?
Becske Katalin, (Prága), a táborok ötletgazdája

1996-2000 között voltam a CSMMSZ szerv…