Ugrás a fő tartalomra

 
 
 
RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL II.

Menü: HALÁSZLÉ ÉS HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA

 

,,Magyarországon a halászlénak több változata van. Létezik szegedi, bajai, ami tésztával készül, vagy tiszai. Csehországban a halászlé fehér színű és savanykás ízű, mert babérlevelet tesznek bele.

A hortobágyi húsos palacsinta eredete a magyar pusztáról, a Hortobágyról ered, mely a kilenclyukú hídról, a hídivásáról ismert, valamint Petőfi is járt a Hortobágyi csárdában, ahonnan ennek a palacsintának az eredete indul. Ez a fogás Magyaroszágon meleg előételnek számít, nem pedig desszertnek. Általában egyet szoktak felszolgálni, hogy megmaradjon az előétel formája. ’’ (Bors-Fiszli Edit)


Hozzávalók/Elkészítés:

HALÁSZLÉ (4 fő részére):
 
 


A halászlé alapanyagai
 
·       3 fej vöröshagyma
·      
·       Pirospaprika
·       1db zöld paprika
·       1db paradicsom
·       1 krumpli
·       1 kg hal- ponty (fej, farok)
 
 

 
Először is beletesszük a fazékba a nagyobb darabokra felvágott hagymát, halaprólékot, megszórjuk pirospaprikával, és rétegezve ismét hagymát, halaprólékot és halfejeket. Ezekután hozzátesszük a paradicsomot, zöld paprikát, sót és egy krumplit. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a halfejről és és halcsontokról le nem fő a hús.

Következő lépésben hozzáadunk jó sok vöröshagymát és felöntjük vízzel. A jobb ízek kedvéért ebben a fázisban Erős Pistával és csípős paprikával ízesítjük. Később még lesz alkalmunk tovább ízesíteni a levesünket.

Mikor már összefőttek az ízek és levált a hús a csontokról, elkezdjük a halászlé passzírozását- szitán keresztül átnyomkodjuk a hagymával, paprikával és burgonyával együtt. A kapott sűrű alaplevelet ízesítjük.

Az utolsó fázisban ebbe az alaplébe belefőzzük a halszeleteket, hozzáadjuk az hafejeket és az ikrákat (belsőségeket is). Miután megfőtt a hal és a belsőségek, finom magyar házikenyérel tálaljuk.

Halászlé
 

 

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA (4 fő részére):


A hortobágyi húsos palacsinta alapanyagai
 

·       Közepes sűrűségű tésztához való liszt

·       0,5 l tej

·       Tojás

·       Olaj

·       Hagyma

·       Paradicsom

·       Zöld paprika

·       Pirospaprika

·      

·       Őrölt bors

·       Tejföl

·       Palacsinta tészta

·       Maradék csirkepörköt vagy sertéspörkölt darálva

·       4 dl  tejföl
 

Az elején a hagymát megdinszteljük olajon, felöntjük egy kis vízzel. Néhány perc után beletesszük a paradicsomot és a zöld paprikát. Kis dinsztelés után rátesszük a pirospaprikát, hogy szép színe legyen. Néhány perc elteltével hozzáadjuk a fűszereket és a csirkemellet, összeforgatjuk vele. Megsózzuk, összekeverjük, lefedjük és hagyjuk főlni a pörköltet.

Ekkor elkezdjük a palacsintákat sütni kiolajozott serpenyőben.

Visszatérünk a megfőtt pörkölthöz. Kikanalazzuk a húst és ledaráljuk, majd hozzáadunk néhány evőkanál szaftot, hogy ne legyen száraz a töltelék. Megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük. Ezzel töltjük meg a palacsintáinkat, felgöngyöljük és tepsire rakjuk. A pörkölt szaftját behabarjuk liszttel és tejföllel és a palacsinta tetejére öntjük, miután feltekertük és tejfölt teszünk a tetejére.  

 

Jó étvágyat!


Hortobágyi húsos palacsinta (Forrás: David Volny)
 

Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:

A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…

Márciusi mulatságok 2018

Együtt mulattak a felvidéki magyar diákok Prágában
     A prágai Ady Endre Diákkör 2018 március 8-10. között rendezte meg a már tradícióvá vált háromnapos nagyszabású rendezvénysorozatát. A Márciusi Mulatságok egy 1990 óta minden évben megrendezésre kerülő háromnapos rendezvénysorozat, melynek célja, hogy a Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban tanuló felvidéki magyar diákok találkozzanak, közösen szórakozzanak, ápolják a személyes baráti és szervezetek közti kapcsolatokat és együtt emlékezzenek meg nemzeti ünnepünk alkalmából. Évek óta rendszeres vendégei az eseménynek a szegedi, erdélyi és vajdasági diákszervezetek képviselői is, ezzel erősítve az egész Kárpát-medencén átnyúló együttműködést.      Az idei programsorozatot a csütörtök esti hagyományos sörözés indította a Klamovka étteremben. A sörözés és beszélgetés mellett minden résztvevőnek lehetősége nyílt moldvai és gyimesi tánclépéseket tanulni, amihez a Huzavona és a Folkpakk együttesek szolgáltatták a lábalávalót.       …

A prágai magyar Összhang

A prágai magyar Összhang
     Bizonyára tudja a kedves Olvasó, hogy a 80-as, 90-es  években, vagyis az internetet, alkalmazásokat és közösségi oldalakat megelőző „kőkorszakban“ egészen más volt a kommunikáció a csehországi magyar közösségben is, mint manapság. Mégis volt igény arra, hogy jobban megismerjék egymást a helyi magyarok, és minőségi időt töltsenek együtt, összhangban legyenek egymással. Az irodalom szeretete arra indította a prágai magyar klubok tagjait (vagyis az Ady Endre Diákkört és a CSMMSZ-t), hogy évente egyszer szavalóversenyt szervezzenek. Az érdeklődők száma folyamatosan növekedett, így 1998-ban a Taplra, Petőfi című „összmagyar“ szavalóverseny Prágában is tarthatott egy válogatót, melynek győztese, Pralovszky Béla végül a magyarországi középdöntőig jutott el. A 2000-es években változtak az igények, a résztvevők száma csökkent, ezért 2004-től inkább irodalombarátok és zenekedvelők találkozóját szervezik meg minden év áprilisában. Ekkortól datálódik az Összhang elnev…