Ugrás a fő tartalomra

 
 
 
RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL II.

Menü: HALÁSZLÉ ÉS HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA

 

,,Magyarországon a halászlénak több változata van. Létezik szegedi, bajai, ami tésztával készül, vagy tiszai. Csehországban a halászlé fehér színű és savanykás ízű, mert babérlevelet tesznek bele.

A hortobágyi húsos palacsinta eredete a magyar pusztáról, a Hortobágyról ered, mely a kilenclyukú hídról, a hídivásáról ismert, valamint Petőfi is járt a Hortobágyi csárdában, ahonnan ennek a palacsintának az eredete indul. Ez a fogás Magyaroszágon meleg előételnek számít, nem pedig desszertnek. Általában egyet szoktak felszolgálni, hogy megmaradjon az előétel formája. ’’ (Bors-Fiszli Edit)


Hozzávalók/Elkészítés:

HALÁSZLÉ (4 fő részére):
 
 


A halászlé alapanyagai
 
·       3 fej vöröshagyma
·      
·       Pirospaprika
·       1db zöld paprika
·       1db paradicsom
·       1 krumpli
·       1 kg hal- ponty (fej, farok)
 
 

 
Először is beletesszük a fazékba a nagyobb darabokra felvágott hagymát, halaprólékot, megszórjuk pirospaprikával, és rétegezve ismét hagymát, halaprólékot és halfejeket. Ezekután hozzátesszük a paradicsomot, zöld paprikát, sót és egy krumplit. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a halfejről és és halcsontokról le nem fő a hús.

Következő lépésben hozzáadunk jó sok vöröshagymát és felöntjük vízzel. A jobb ízek kedvéért ebben a fázisban Erős Pistával és csípős paprikával ízesítjük. Később még lesz alkalmunk tovább ízesíteni a levesünket.

Mikor már összefőttek az ízek és levált a hús a csontokról, elkezdjük a halászlé passzírozását- szitán keresztül átnyomkodjuk a hagymával, paprikával és burgonyával együtt. A kapott sűrű alaplevelet ízesítjük.

Az utolsó fázisban ebbe az alaplébe belefőzzük a halszeleteket, hozzáadjuk az hafejeket és az ikrákat (belsőségeket is). Miután megfőtt a hal és a belsőségek, finom magyar házikenyérel tálaljuk.

Halászlé
 

 

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA (4 fő részére):


A hortobágyi húsos palacsinta alapanyagai
 

·       Közepes sűrűségű tésztához való liszt

·       0,5 l tej

·       Tojás

·       Olaj

·       Hagyma

·       Paradicsom

·       Zöld paprika

·       Pirospaprika

·      

·       Őrölt bors

·       Tejföl

·       Palacsinta tészta

·       Maradék csirkepörköt vagy sertéspörkölt darálva

·       4 dl  tejföl
 

Az elején a hagymát megdinszteljük olajon, felöntjük egy kis vízzel. Néhány perc után beletesszük a paradicsomot és a zöld paprikát. Kis dinsztelés után rátesszük a pirospaprikát, hogy szép színe legyen. Néhány perc elteltével hozzáadjuk a fűszereket és a csirkemellet, összeforgatjuk vele. Megsózzuk, összekeverjük, lefedjük és hagyjuk főlni a pörköltet.

Ekkor elkezdjük a palacsintákat sütni kiolajozott serpenyőben.

Visszatérünk a megfőtt pörkölthöz. Kikanalazzuk a húst és ledaráljuk, majd hozzáadunk néhány evőkanál szaftot, hogy ne legyen száraz a töltelék. Megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük. Ezzel töltjük meg a palacsintáinkat, felgöngyöljük és tepsire rakjuk. A pörkölt szaftját behabarjuk liszttel és tejföllel és a palacsinta tetejére öntjük, miután feltekertük és tejfölt teszünk a tetejére.  

 

Jó étvágyat!


Hortobágyi húsos palacsinta (Forrás: David Volny)
 

Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:

A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ.
Editke:A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar ízeket fogjuk bemutatni az …

Sárkánykaland

Tavaly előtt, még 2015-ben tettek szert az ostravai magyarok egy nyaralás keretén belül egy új ismertségre, a nyírbátori Rácz Mihályra, aki a Kakukk Étterem és Panzió tulajdonosa. De, hogy ez még ne legyen elég, ő az alapítója a Népi Ízőrző Lovagrendnek is, ami- ahogy a nevéből már észlelhető- a népi konyha világát szeretné feleleveníteni, újragondolni és terjeszteni modern világunk különböző pontjaira. Eme fő cél érdekében nem csak a régió, de külföldi magyarlakta területek egyes tagjait is bevont a Lovagrend népszerűsítésébe. De mielőtt ide kitérnék, el kell hogy mondjam, hogy az elején csak egy jópofa főzőestről volt szó nálunk, Ostraván, ahol a Nagymester segítőivel karöltve meglátogatott minket és részt vett a Receptek a Magyar konyhából főzőrendezvényünkön, mint vendégszakács. Ennek a jólmenő barátságnak a folytatása lett, amikor Misi bátyánk elhatározta, hogy mifelénk is terjeszteni kell a népi ízeket. Ennek érdekében 2016 nyarán meghívott egy kisebb csapatot Nyírbátorba a Szá…

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…