Skip to main content



RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL VI.

Menü:  ZÖLDBORSÓLEVES, TÖLTÖTT PAPRIKA ÉS RÁKÓCZI-TÚRÓS


,,Elsőízben egy különlegességgel, almapálinkával fogadjuk vendégeinket.

A zöldborsólevesbe kerül csipetke tészta is, ami tipikusan magyar specialitás, máshol nem csinálják.

Ami a töltött paprikát illeti, Csehországban is létezik, de itt a kicsumázott paprikát kicsit megsütik és úgy teszik bele a tölteléket.  Édes paradicsomszósszal és knédlivel eszik.

A Rákóczi-túrósnak semmi köze Rákóczi fejedelemhez, hanem egy Rákóczi  János nevezetű magyar szakács-cukrász készítette először a brüsszeli nemzetközi világkiállításra, ott mutatta be először ezt a  süteményt. Ez is hungarikumnak minősül.’’

 

Hozzávalók/Elkészítés:

ZÖLDBORSÓLEVES (4 fő részére):

 

Zöldborsóleves


·       70 dkg friss idei zöldborsó

·       2db sárgarépa és petrezselyem

·       Petrezselyemzöld

·       Pirospaprika

·       Karajcsont

·       Csipetke tészta

·       1 evőkanál liszt

·       Tojás

·      

·       2 kanál olaj vagy zsír

 

Csipetke

·       1 tojás

·       Kicsi só

·       Annyi liszt, amennyiből kemény (borsó szem szerű) tészta lesz

 

Kezdetben az olajra ráöntjük a zöldborsót és elkezdjük kicsit párolni a zöldségekkel együtt.  A párolás alatt kioldódnak a zöldségekből az ízek, ez fogja megadni a leves aromáját. Mikor megpuhultak, hozzáadunk sok pirospaprikát, petrezselymet és felöntjük vízzel. Hagyjuk főlni, hogy összeérjenek az ízek. Karajcsontok hozzáadásával tartalmasabbá tesszük a levest, de ez elmaradhat, nem feltétlen kelléke.

Amíg fő a leves, addig elkészítjük a csipetke (csipkedő) tésztát. Ehhez összekeverünk lisztet, tojást, sót és összedolgozzuk. Egy viszonylag kemény tésztát készítünk belőle, amiből aztán lecsipkedünk és kis gömböket formálunk. Mikor már megfőtt a leves, hozzáadjuk ezt a kis gombökké formált tésztát.

 
A zöldborsóleves csipetkével Editke édesanyjának családi receptje alapján készült.
 

TÖLTÖTT PAPRIKA (4 főre):
 
A töltött paprika alapanyagai
 

·       Majoranna

·       Őrölt bors

·       0,5 fej vöröshagyma

·       1 tojás

·       1 pohár rizs

·       Köménymag

·      

·       Kis kanál pirospaprika

·       Olaj

·       4 kanál liszt

·       4 db kicsumázott paprika

·       Darálthúst (60 dkg)

·       2 liter paradicsompüré

·       3 dkg zsír a szószhoz

 

Továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül látott személyek mennyiségét tükrözi.
 

A töltelékkel kezdünk, melynél a darálthúshoz hozzáadunk 7 tojást (többbet nem, mert kemény lenne a töltelék). Hozzáadjuk a rizst, vöröshagymát, köménymagot, őrölt borsot és a majorannát. Megsózzuk és pirospaprikával édesítjük. Kézzel jól összegyúrjuk. Megtöltjük a kicsumázott paprikákat ezzel a darálthúsos töltelékkel, ezt majd később beletesszük  paradicsomszószba. Készítünk külön nagyobb gombócokat is azoknak, akik nem szeretik a sült paprikát.

Eközben egy fazékban készítünk világos színű rántást: olajat, lisztet összekeverünk csomómentesre. Miután elkészült a barnás rántás, hozzáadunk paradicsomszószt és óvatosan kevergetjük, nehogy csomóssá váljon. Felöntjük vízzel, hagyjuk főlni és fokozatosan beletesszük a töltött paprikákat ill. a  húsgombócokat. Letakarva hagyjuk összefőni.

 
Töltött paprika paradicsomszósszal

RÁKÓCZI TÚRÓS (4 főre):


A Rákóczi túrós alapanyagai
  

Tésztához

·       5 dkg porcukor

·       10 dkg vaj

·       15 dkg búzaliszt

Linzer megkenéséhez

·       3 dkg sárgabaracklekvár

Cukros töltelékhez :

·       1 kg tehéntúró

·       28 dkg cukor

·       1 db tojás

·       1 db citrom reszelt héja

Tojáshab

·       4 tojás fehérje

·       10 dkg kristálycukor

·       Mazsola

 

·       Édesmorzsa

 

·       Sütőpor

 

Továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül látott személyek mennyiségét tükrözi.

 

A lisztet összekeverjük a sütőporral, tojássárgájával, cukorral, vajjal és 1 dcl tejföllel, valamint belereszeljünk fél citromnak a héját és fél citromnak a levét. Összegyúrjuk és sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Betesszük a sütőbe, de nem kell teljesen megsütni, csak éppen megszárítani.

Ezekután elkészítjük a túrós masszát. A 2,5, kg túrót összekeverjük cukorral, vízben beáztatott mazsolával, tojássárgájával.

A tésztát kivesszük a sütőből és megkenjük sárgabaracklekvárral. Megszórjuk édesmorzsával, hogy felvegye kicsit a lekvár ill. a túró levét, hogy ne legyen annyira folyós. Ráhabarjuk a túrós tölteléket és készre sütjük a sütőben.

Az utolsó fázisban felverjük a tojásfehérjét kemény habbá és legutoljára beleteszünk a porcukrot, de nem szabad előbb, mert akkor nem tudjuk felverni, és hozzáadunk még egy kis citromlevet, hogy szép fényes legyen a hab. Ezután a felvert tojásfehérjét habzsákba töltjük és a sütemények tetejét berácsozzuk vele. Visszatesszük a sütőbe, hogy megszárítsuk a tojásfehérjét, majd a kész Rákóczi-túrós tetejére a rácsok közét sárgabaracklekvárral töltjük meg. A sütemény elkészült.


A Csalogányok is besegitenek


Rákóczi túrós

Jó étvágyat!


Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:


A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar
A Karlovy Vary-i Magyar Alapszervezet megalakulása, avagy a Magyar Specialitások boltjától a magyar klubig Szeptember végén volt szerencsém közel a német határnál meglátogatni e festői szépségű és világhírű nyugat-csehországi várost. Felkeltette érdeklődésemet, hogy számomra meglepő módon itt is élnek magyarok. Két csodálatos napot töltöttem a városban Turay Erzsébet elnök asszony és Kalinová Valika társaságában. Ott létem alatt a beszélgetések és a városban tett séták során betekintést nyerhettem a helyi magyar szervezet életébe. Az ott tartózkodásom célja az volt, hogy egy interjú keretében bemutassam a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének legfiatalabb magyar tagszervezetét, amely ez év elején alakult meg. Karlovy Vary központja János: Hogyan indult a helyi magyar szervezet alakulása? Erzsébet: Lényegében, amikor ideköltöztünk a csehországi Karlovy Vary-ba, akkor az volt a fő gondunk, hogyan újra kezdeni. Úgy döntöttünk, hogy nyitunk egy boltot