Ugrás a fő tartalomraRECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL VI.

Menü:  ZÖLDBORSÓLEVES, TÖLTÖTT PAPRIKA ÉS RÁKÓCZI-TÚRÓS


,,Elsőízben egy különlegességgel, almapálinkával fogadjuk vendégeinket.

A zöldborsólevesbe kerül csipetke tészta is, ami tipikusan magyar specialitás, máshol nem csinálják.

Ami a töltött paprikát illeti, Csehországban is létezik, de itt a kicsumázott paprikát kicsit megsütik és úgy teszik bele a tölteléket.  Édes paradicsomszósszal és knédlivel eszik.

A Rákóczi-túrósnak semmi köze Rákóczi fejedelemhez, hanem egy Rákóczi  János nevezetű magyar szakács-cukrász készítette először a brüsszeli nemzetközi világkiállításra, ott mutatta be először ezt a  süteményt. Ez is hungarikumnak minősül.’’

 

Hozzávalók/Elkészítés:

ZÖLDBORSÓLEVES (4 fő részére):

 

Zöldborsóleves


·       70 dkg friss idei zöldborsó

·       2db sárgarépa és petrezselyem

·       Petrezselyemzöld

·       Pirospaprika

·       Karajcsont

·       Csipetke tészta

·       1 evőkanál liszt

·       Tojás

·      

·       2 kanál olaj vagy zsír

 

Csipetke

·       1 tojás

·       Kicsi só

·       Annyi liszt, amennyiből kemény (borsó szem szerű) tészta lesz

 

Kezdetben az olajra ráöntjük a zöldborsót és elkezdjük kicsit párolni a zöldségekkel együtt.  A párolás alatt kioldódnak a zöldségekből az ízek, ez fogja megadni a leves aromáját. Mikor megpuhultak, hozzáadunk sok pirospaprikát, petrezselymet és felöntjük vízzel. Hagyjuk főlni, hogy összeérjenek az ízek. Karajcsontok hozzáadásával tartalmasabbá tesszük a levest, de ez elmaradhat, nem feltétlen kelléke.

Amíg fő a leves, addig elkészítjük a csipetke (csipkedő) tésztát. Ehhez összekeverünk lisztet, tojást, sót és összedolgozzuk. Egy viszonylag kemény tésztát készítünk belőle, amiből aztán lecsipkedünk és kis gömböket formálunk. Mikor már megfőtt a leves, hozzáadjuk ezt a kis gombökké formált tésztát.

 
A zöldborsóleves csipetkével Editke édesanyjának családi receptje alapján készült.
 

TÖLTÖTT PAPRIKA (4 főre):
 
A töltött paprika alapanyagai
 

·       Majoranna

·       Őrölt bors

·       0,5 fej vöröshagyma

·       1 tojás

·       1 pohár rizs

·       Köménymag

·      

·       Kis kanál pirospaprika

·       Olaj

·       4 kanál liszt

·       4 db kicsumázott paprika

·       Darálthúst (60 dkg)

·       2 liter paradicsompüré

·       3 dkg zsír a szószhoz

 

Továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül látott személyek mennyiségét tükrözi.
 

A töltelékkel kezdünk, melynél a darálthúshoz hozzáadunk 7 tojást (többbet nem, mert kemény lenne a töltelék). Hozzáadjuk a rizst, vöröshagymát, köménymagot, őrölt borsot és a majorannát. Megsózzuk és pirospaprikával édesítjük. Kézzel jól összegyúrjuk. Megtöltjük a kicsumázott paprikákat ezzel a darálthúsos töltelékkel, ezt majd később beletesszük  paradicsomszószba. Készítünk külön nagyobb gombócokat is azoknak, akik nem szeretik a sült paprikát.

Eközben egy fazékban készítünk világos színű rántást: olajat, lisztet összekeverünk csomómentesre. Miután elkészült a barnás rántás, hozzáadunk paradicsomszószt és óvatosan kevergetjük, nehogy csomóssá váljon. Felöntjük vízzel, hagyjuk főlni és fokozatosan beletesszük a töltött paprikákat ill. a  húsgombócokat. Letakarva hagyjuk összefőni.

 
Töltött paprika paradicsomszósszal

RÁKÓCZI TÚRÓS (4 főre):


A Rákóczi túrós alapanyagai
  

Tésztához

·       5 dkg porcukor

·       10 dkg vaj

·       15 dkg búzaliszt

Linzer megkenéséhez

·       3 dkg sárgabaracklekvár

Cukros töltelékhez :

·       1 kg tehéntúró

·       28 dkg cukor

·       1 db tojás

·       1 db citrom reszelt héja

Tojáshab

·       4 tojás fehérje

·       10 dkg kristálycukor

·       Mazsola

 

·       Édesmorzsa

 

·       Sütőpor

 

Továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül látott személyek mennyiségét tükrözi.

 

A lisztet összekeverjük a sütőporral, tojássárgájával, cukorral, vajjal és 1 dcl tejföllel, valamint belereszeljünk fél citromnak a héját és fél citromnak a levét. Összegyúrjuk és sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Betesszük a sütőbe, de nem kell teljesen megsütni, csak éppen megszárítani.

Ezekután elkészítjük a túrós masszát. A 2,5, kg túrót összekeverjük cukorral, vízben beáztatott mazsolával, tojássárgájával.

A tésztát kivesszük a sütőből és megkenjük sárgabaracklekvárral. Megszórjuk édesmorzsával, hogy felvegye kicsit a lekvár ill. a túró levét, hogy ne legyen annyira folyós. Ráhabarjuk a túrós tölteléket és készre sütjük a sütőben.

Az utolsó fázisban felverjük a tojásfehérjét kemény habbá és legutoljára beleteszünk a porcukrot, de nem szabad előbb, mert akkor nem tudjuk felverni, és hozzáadunk még egy kis citromlevet, hogy szép fényes legyen a hab. Ezután a felvert tojásfehérjét habzsákba töltjük és a sütemények tetejét berácsozzuk vele. Visszatesszük a sütőbe, hogy megszárítsuk a tojásfehérjét, majd a kész Rákóczi-túrós tetejére a rácsok közét sárgabaracklekvárral töltjük meg. A sütemény elkészült.


A Csalogányok is besegitenek


Rákóczi túrós

Jó étvágyat!


Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:


A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…