Ugrás a fő tartalomraRECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL VI.

Menü:  ZÖLDBORSÓLEVES, TÖLTÖTT PAPRIKA ÉS RÁKÓCZI-TÚRÓS


,,Elsőízben egy különlegességgel, almapálinkával fogadjuk vendégeinket.

A zöldborsólevesbe kerül csipetke tészta is, ami tipikusan magyar specialitás, máshol nem csinálják.

Ami a töltött paprikát illeti, Csehországban is létezik, de itt a kicsumázott paprikát kicsit megsütik és úgy teszik bele a tölteléket.  Édes paradicsomszósszal és knédlivel eszik.

A Rákóczi-túrósnak semmi köze Rákóczi fejedelemhez, hanem egy Rákóczi  János nevezetű magyar szakács-cukrász készítette először a brüsszeli nemzetközi világkiállításra, ott mutatta be először ezt a  süteményt. Ez is hungarikumnak minősül.’’

 

Hozzávalók/Elkészítés:

ZÖLDBORSÓLEVES (4 fő részére):

 

Zöldborsóleves


·       70 dkg friss idei zöldborsó

·       2db sárgarépa és petrezselyem

·       Petrezselyemzöld

·       Pirospaprika

·       Karajcsont

·       Csipetke tészta

·       1 evőkanál liszt

·       Tojás

·      

·       2 kanál olaj vagy zsír

 

Csipetke

·       1 tojás

·       Kicsi só

·       Annyi liszt, amennyiből kemény (borsó szem szerű) tészta lesz

 

Kezdetben az olajra ráöntjük a zöldborsót és elkezdjük kicsit párolni a zöldségekkel együtt.  A párolás alatt kioldódnak a zöldségekből az ízek, ez fogja megadni a leves aromáját. Mikor megpuhultak, hozzáadunk sok pirospaprikát, petrezselymet és felöntjük vízzel. Hagyjuk főlni, hogy összeérjenek az ízek. Karajcsontok hozzáadásával tartalmasabbá tesszük a levest, de ez elmaradhat, nem feltétlen kelléke.

Amíg fő a leves, addig elkészítjük a csipetke (csipkedő) tésztát. Ehhez összekeverünk lisztet, tojást, sót és összedolgozzuk. Egy viszonylag kemény tésztát készítünk belőle, amiből aztán lecsipkedünk és kis gömböket formálunk. Mikor már megfőtt a leves, hozzáadjuk ezt a kis gombökké formált tésztát.

 
A zöldborsóleves csipetkével Editke édesanyjának családi receptje alapján készült.
 

TÖLTÖTT PAPRIKA (4 főre):
 
A töltött paprika alapanyagai
 

·       Majoranna

·       Őrölt bors

·       0,5 fej vöröshagyma

·       1 tojás

·       1 pohár rizs

·       Köménymag

·      

·       Kis kanál pirospaprika

·       Olaj

·       4 kanál liszt

·       4 db kicsumázott paprika

·       Darálthúst (60 dkg)

·       2 liter paradicsompüré

·       3 dkg zsír a szószhoz

 

Továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül látott személyek mennyiségét tükrözi.
 

A töltelékkel kezdünk, melynél a darálthúshoz hozzáadunk 7 tojást (többbet nem, mert kemény lenne a töltelék). Hozzáadjuk a rizst, vöröshagymát, köménymagot, őrölt borsot és a majorannát. Megsózzuk és pirospaprikával édesítjük. Kézzel jól összegyúrjuk. Megtöltjük a kicsumázott paprikákat ezzel a darálthúsos töltelékkel, ezt majd később beletesszük  paradicsomszószba. Készítünk külön nagyobb gombócokat is azoknak, akik nem szeretik a sült paprikát.

Eközben egy fazékban készítünk világos színű rántást: olajat, lisztet összekeverünk csomómentesre. Miután elkészült a barnás rántás, hozzáadunk paradicsomszószt és óvatosan kevergetjük, nehogy csomóssá váljon. Felöntjük vízzel, hagyjuk főlni és fokozatosan beletesszük a töltött paprikákat ill. a  húsgombócokat. Letakarva hagyjuk összefőni.

 
Töltött paprika paradicsomszósszal

RÁKÓCZI TÚRÓS (4 főre):


A Rákóczi túrós alapanyagai
  

Tésztához

·       5 dkg porcukor

·       10 dkg vaj

·       15 dkg búzaliszt

Linzer megkenéséhez

·       3 dkg sárgabaracklekvár

Cukros töltelékhez :

·       1 kg tehéntúró

·       28 dkg cukor

·       1 db tojás

·       1 db citrom reszelt héja

Tojáshab

·       4 tojás fehérje

·       10 dkg kristálycukor

·       Mazsola

 

·       Édesmorzsa

 

·       Sütőpor

 

Továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül látott személyek mennyiségét tükrözi.

 

A lisztet összekeverjük a sütőporral, tojássárgájával, cukorral, vajjal és 1 dcl tejföllel, valamint belereszeljünk fél citromnak a héját és fél citromnak a levét. Összegyúrjuk és sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Betesszük a sütőbe, de nem kell teljesen megsütni, csak éppen megszárítani.

Ezekután elkészítjük a túrós masszát. A 2,5, kg túrót összekeverjük cukorral, vízben beáztatott mazsolával, tojássárgájával.

A tésztát kivesszük a sütőből és megkenjük sárgabaracklekvárral. Megszórjuk édesmorzsával, hogy felvegye kicsit a lekvár ill. a túró levét, hogy ne legyen annyira folyós. Ráhabarjuk a túrós tölteléket és készre sütjük a sütőben.

Az utolsó fázisban felverjük a tojásfehérjét kemény habbá és legutoljára beleteszünk a porcukrot, de nem szabad előbb, mert akkor nem tudjuk felverni, és hozzáadunk még egy kis citromlevet, hogy szép fényes legyen a hab. Ezután a felvert tojásfehérjét habzsákba töltjük és a sütemények tetejét berácsozzuk vele. Visszatesszük a sütőbe, hogy megszárítsuk a tojásfehérjét, majd a kész Rákóczi-túrós tetejére a rácsok közét sárgabaracklekvárral töltjük meg. A sütemény elkészült.


A Csalogányok is besegitenek


Rákóczi túrós

Jó étvágyat!


Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:


A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Már a huszadik!

Miért is van hatalmas jelentősége a minden évben megrendezésre kerülő művelődési táboroknak? Mit is jelentenek ezek a táborok számunkra itt élő magyaroknak Csehországban? Mi a táborok vonzereje? Miért is számoljuk a napokat és várjuk a következő évit?

Mindenkinek mást jelentenek, mint ahogy mindannyian másak vagyunk. Van, akinek az újra találkozás örömét, új baráti kapcsolatok kialakulását, szórakozást és mulatást magyar nyelven és a magyar zenére, van, akinek a magyar kultúrát, a művelődést, a tudásszomj csillapítását, de vannak olyanok is, akik a hétvégét egyszerűen csak a kellemes kikapcsolódásnak veszik a szép és kellemes környezetben, ahol természetesen nem hiányozhat a magyar szó. A fenn említett kérdésekre a válaszokat a táborlakókkal készített helyszíni interjúk adják meg. De mielőtt részletezném az összegyűjtött véleményeket, szeretnék először is visszatérni a kezdetekhez. Hogyan is kezdődött?
Becske Katalin, (Prága), a táborok ötletgazdája

1996-2000 között voltam a CSMMSZ szerv…