Ugrás a fő tartalomra


 
RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL IV.

Menü: PALÓCLEVES ÉS GUNDEL-PALACSINTA


Bors-Fiszli Edit szakácsnőnk bemutatja ennek a két ételnek az eredetét:

,,Mind a két étel Gundel Károlynak, a híres városligeti vendéglősnek a receptje. A palóclevest tulajdonképpen Mikszáth Kálmán, a Nagy Palóc tiszteletére kreálta Gundel Károly. Az eredeti recept zsírral és ürühúsból készül, de mi most olajat és marhahúst fogunk használni. Ebbe krumplit teszünk, zöldbabot és tejföllel behabarjuk a legvégén. Magyarországon ez egytálételnek számít.

A Gundel-palacsinta szintén Gundel Károly kreativitása. Sok tévhit van eről az ételről, sokan úgy érzik, le kell önteni csokoládémázzal, alkohollal és flambírozni. Ez nagyon látványos, de ennek semmi köze az eredeti recepthez. Lényege, hogy a rum, amivel készítenénk a diót és a beáztatott mazsolát, adjon egy ízt, de ha meggyújtjuk ezt az ízt pontosan elveszti a palacsinta. Emiatt nem lesz olyan finom a töltelékünk, mint amilyennek lennie kellene. A Gundel-palacsinta csokoládémázának is sokkal komplikáltabb az elkészítése, mint egy olvasztott csokoládé elkészítése. Nem csokoládészószt, hanem csokoládémázat fogunk rá készíteni.

A rendzserváltás után bár Gundelnak az éttermét államosították, meghagyták a nevét. Mai napig Gundel-étteremnek nevezik.’’

 

Hozzávalók/Elkészítés:

PALÓCLEVES (4 fő részére)

A palócleves alapanyagai
 

·       1db zöldpaprika

·       1db paradicsom

·       Fokhagymakrém

·       Erős Pista- paprikakrém

·       Köménymag

·       Őrölt bors

·       Pirospaprika

·       4dl magyar tejföl

·       0,5 kg zöldbab

·       0,5 kg krumpli

·       2 fej vöröshagyma

·       Fokhagyma

·       40 dkg marha- vagy birkahús

·       Kapor

·      

 

Első lépésként az olajra rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és felöntjük vízzel. Belevágunk finom zöldpaprikát, paradicsomot és hozzáadunk foghagymakrémet, Erős Pistát és hagyjuk kicsit dinsztelődni. Egy kis idő után beleteszünk köménymagot, őrölt borsot, pirospaprikát és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst, majd megsózzuk. Az egészet lefedjük és hagyjuk főni, amíg szép szaftot enged a hús. Nem öntünk alá vizet, mert egyrészt a hús enged vizet, másrészt a hagymás alap megadja neki a sűrű alapot.

Ezekután a zöldbabot felvágva belehelyezzük egy fazékba, felöntjük vízzel, adunk hozzá babérlevelet, fokhagymakrémet és sót. A krumplit is megsózzuk és felengedve vízzel szintén megfőzzük. Mindkettő a saját levében fől. A palócleves annyiban különbözik a gulyáslevestől, hogy eleve zöldbabbal készül és ebben nincs zöldség, mint a hagyományos gulyáslevesben. 

Miután elkészült a pörkölt, a zöldbab és a krumpli, összekeverjük a három fő összetevőt és felöntjük vízzel. Tejföllel behabarjuk és friss kaporral ízesítjük. Kicsit még hagyjuk összefőlni az ízeket, majd tálaljuk a palóclevest házi magyar kenyérrel.

A palócleves
 
 

 

GUNDEL-PALACSINTA (8 darab elkészítéséhez 4 főre):

 

A gundel palacsinta alapanyagai


·       0,5 liter tejből palacsinta tésztát készítünk

·       Liszt

·      

·       1 tojás

·       Pici cukor (nem fontos, mert a töltelék eleve édes lesz)

·       0,5 liter tejszín  (étcsokoládét beolvasztjuk és a tejet meg a tejszínt hozzáadjuk. sűrű szósz csinálunk belőle )

·       1db vaníliarúd

·       10 dkg cukor  (cukorban és a vízben megfőzzük a diót)

·       15 dkg dió

·       Fahéj

·       2 tábla étcsokoládé

·       Tej

·       Vaníliáscukor

·       Rumba áztatott mazsola

·       Kakaó

·       2,5 dl víz

·       Reszelt narancslé cukorral összekeverve

 

Elkészítjük a palacsinta-alapreceptet. Kisütjük a palacsintákat, de vékonyakat igyekszünk formázni.

A töltelékhez tejszínt használunk, amit felteszünk melegedni. Hozzáadunk vaníliarudat, kristálycukrot és a diót. Kicsit felforrasszuk és pici fahéjjal ízesítjük, hogy különleges ízt kapjon. Egy diókrémet kapunk, mellyel később megtöltjük a palacsintákat.

A mártáshoz az étcsokoládét gőzön felolvasztjuk, emelett egy másik fazékban feltettünk tejet forrni vaníliáscukorral.

Különválasztjuk a tojássárgáját a fehérjétől. A fehérjéből felverünk tejszínhabot, ami a Gundel-palacsnta lényege. Egy kis tálban tejszínt is felverünk, amihez adunk rumot, tejszínhabot, tojássárgáját és cukrot. A sárgájához adunk cukrot, kakaót, hideg tejet és lisztet. Simára keverjük, hozzáadjuk a meleg vaníliás tejhez, és a legvégén belecsurgatjuk az olvasztott csokoládét. Együtt főzzük őket, de nem forrásig. A felvert tejszínt óvatosan hozzáadjuk a csokoládémártáshoz. Az egészet összefőzzük és ezzel öntjük le a diókrémmel megtöltött palacsintát.

 

Jó étvágyat!
 
Gundel palacsinta
 

Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:


 
A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Már a huszadik!

Miért is van hatalmas jelentősége a minden évben megrendezésre kerülő művelődési táboroknak? Mit is jelentenek ezek a táborok számunkra itt élő magyaroknak Csehországban? Mi a táborok vonzereje? Miért is számoljuk a napokat és várjuk a következő évit?

Mindenkinek mást jelentenek, mint ahogy mindannyian másak vagyunk. Van, akinek az újra találkozás örömét, új baráti kapcsolatok kialakulását, szórakozást és mulatást magyar nyelven és a magyar zenére, van, akinek a magyar kultúrát, a művelődést, a tudásszomj csillapítását, de vannak olyanok is, akik a hétvégét egyszerűen csak a kellemes kikapcsolódásnak veszik a szép és kellemes környezetben, ahol természetesen nem hiányozhat a magyar szó. A fenn említett kérdésekre a válaszokat a táborlakókkal készített helyszíni interjúk adják meg. De mielőtt részletezném az összegyűjtött véleményeket, szeretnék először is visszatérni a kezdetekhez. Hogyan is kezdődött?
Becske Katalin, (Prága), a táborok ötletgazdája

1996-2000 között voltam a CSMMSZ szerv…