Skip to main content


 
RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL IV.

Menü: PALÓCLEVES ÉS GUNDEL-PALACSINTA


Bors-Fiszli Edit szakácsnőnk bemutatja ennek a két ételnek az eredetét:

,,Mind a két étel Gundel Károlynak, a híres városligeti vendéglősnek a receptje. A palóclevest tulajdonképpen Mikszáth Kálmán, a Nagy Palóc tiszteletére kreálta Gundel Károly. Az eredeti recept zsírral és ürühúsból készül, de mi most olajat és marhahúst fogunk használni. Ebbe krumplit teszünk, zöldbabot és tejföllel behabarjuk a legvégén. Magyarországon ez egytálételnek számít.

A Gundel-palacsinta szintén Gundel Károly kreativitása. Sok tévhit van eről az ételről, sokan úgy érzik, le kell önteni csokoládémázzal, alkohollal és flambírozni. Ez nagyon látványos, de ennek semmi köze az eredeti recepthez. Lényege, hogy a rum, amivel készítenénk a diót és a beáztatott mazsolát, adjon egy ízt, de ha meggyújtjuk ezt az ízt pontosan elveszti a palacsinta. Emiatt nem lesz olyan finom a töltelékünk, mint amilyennek lennie kellene. A Gundel-palacsinta csokoládémázának is sokkal komplikáltabb az elkészítése, mint egy olvasztott csokoládé elkészítése. Nem csokoládészószt, hanem csokoládémázat fogunk rá készíteni.

A rendzserváltás után bár Gundelnak az éttermét államosították, meghagyták a nevét. Mai napig Gundel-étteremnek nevezik.’’

 

Hozzávalók/Elkészítés:

PALÓCLEVES (4 fő részére)

A palócleves alapanyagai
 

·       1db zöldpaprika

·       1db paradicsom

·       Fokhagymakrém

·       Erős Pista- paprikakrém

·       Köménymag

·       Őrölt bors

·       Pirospaprika

·       4dl magyar tejföl

·       0,5 kg zöldbab

·       0,5 kg krumpli

·       2 fej vöröshagyma

·       Fokhagyma

·       40 dkg marha- vagy birkahús

·       Kapor

·      

 

Első lépésként az olajra rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és felöntjük vízzel. Belevágunk finom zöldpaprikát, paradicsomot és hozzáadunk foghagymakrémet, Erős Pistát és hagyjuk kicsit dinsztelődni. Egy kis idő után beleteszünk köménymagot, őrölt borsot, pirospaprikát és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst, majd megsózzuk. Az egészet lefedjük és hagyjuk főni, amíg szép szaftot enged a hús. Nem öntünk alá vizet, mert egyrészt a hús enged vizet, másrészt a hagymás alap megadja neki a sűrű alapot.

Ezekután a zöldbabot felvágva belehelyezzük egy fazékba, felöntjük vízzel, adunk hozzá babérlevelet, fokhagymakrémet és sót. A krumplit is megsózzuk és felengedve vízzel szintén megfőzzük. Mindkettő a saját levében fől. A palócleves annyiban különbözik a gulyáslevestől, hogy eleve zöldbabbal készül és ebben nincs zöldség, mint a hagyományos gulyáslevesben. 

Miután elkészült a pörkölt, a zöldbab és a krumpli, összekeverjük a három fő összetevőt és felöntjük vízzel. Tejföllel behabarjuk és friss kaporral ízesítjük. Kicsit még hagyjuk összefőlni az ízeket, majd tálaljuk a palóclevest házi magyar kenyérrel.

A palócleves
 
 

 

GUNDEL-PALACSINTA (8 darab elkészítéséhez 4 főre):

 

A gundel palacsinta alapanyagai


·       0,5 liter tejből palacsinta tésztát készítünk

·       Liszt

·      

·       1 tojás

·       Pici cukor (nem fontos, mert a töltelék eleve édes lesz)

·       0,5 liter tejszín  (étcsokoládét beolvasztjuk és a tejet meg a tejszínt hozzáadjuk. sűrű szósz csinálunk belőle )

·       1db vaníliarúd

·       10 dkg cukor  (cukorban és a vízben megfőzzük a diót)

·       15 dkg dió

·       Fahéj

·       2 tábla étcsokoládé

·       Tej

·       Vaníliáscukor

·       Rumba áztatott mazsola

·       Kakaó

·       2,5 dl víz

·       Reszelt narancslé cukorral összekeverve

 

Elkészítjük a palacsinta-alapreceptet. Kisütjük a palacsintákat, de vékonyakat igyekszünk formázni.

A töltelékhez tejszínt használunk, amit felteszünk melegedni. Hozzáadunk vaníliarudat, kristálycukrot és a diót. Kicsit felforrasszuk és pici fahéjjal ízesítjük, hogy különleges ízt kapjon. Egy diókrémet kapunk, mellyel később megtöltjük a palacsintákat.

A mártáshoz az étcsokoládét gőzön felolvasztjuk, emelett egy másik fazékban feltettünk tejet forrni vaníliáscukorral.

Különválasztjuk a tojássárgáját a fehérjétől. A fehérjéből felverünk tejszínhabot, ami a Gundel-palacsnta lényege. Egy kis tálban tejszínt is felverünk, amihez adunk rumot, tejszínhabot, tojássárgáját és cukrot. A sárgájához adunk cukrot, kakaót, hideg tejet és lisztet. Simára keverjük, hozzáadjuk a meleg vaníliás tejhez, és a legvégén belecsurgatjuk az olvasztott csokoládét. Együtt főzzük őket, de nem forrásig. A felvert tejszínt óvatosan hozzáadjuk a csokoládémártáshoz. Az egészet összefőzzük és ezzel öntjük le a diókrémmel megtöltött palacsintát.

 

Jó étvágyat!
 
Gundel palacsinta
 

Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:


 
A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar
A Karlovy Vary-i Magyar Alapszervezet megalakulása, avagy a Magyar Specialitások boltjától a magyar klubig Szeptember végén volt szerencsém közel a német határnál meglátogatni e festői szépségű és világhírű nyugat-csehországi várost. Felkeltette érdeklődésemet, hogy számomra meglepő módon itt is élnek magyarok. Két csodálatos napot töltöttem a városban Turay Erzsébet elnök asszony és Kalinová Valika társaságában. Ott létem alatt a beszélgetések és a városban tett séták során betekintést nyerhettem a helyi magyar szervezet életébe. Az ott tartózkodásom célja az volt, hogy egy interjú keretében bemutassam a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének legfiatalabb magyar tagszervezetét, amely ez év elején alakult meg. Karlovy Vary központja János: Hogyan indult a helyi magyar szervezet alakulása? Erzsébet: Lényegében, amikor ideköltöztünk a csehországi Karlovy Vary-ba, akkor az volt a fő gondunk, hogyan újra kezdeni. Úgy döntöttünk, hogy nyitunk egy boltot