Ugrás a fő tartalomra


 
RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL IV.

Menü: PALÓCLEVES ÉS GUNDEL-PALACSINTA


Bors-Fiszli Edit szakácsnőnk bemutatja ennek a két ételnek az eredetét:

,,Mind a két étel Gundel Károlynak, a híres városligeti vendéglősnek a receptje. A palóclevest tulajdonképpen Mikszáth Kálmán, a Nagy Palóc tiszteletére kreálta Gundel Károly. Az eredeti recept zsírral és ürühúsból készül, de mi most olajat és marhahúst fogunk használni. Ebbe krumplit teszünk, zöldbabot és tejföllel behabarjuk a legvégén. Magyarországon ez egytálételnek számít.

A Gundel-palacsinta szintén Gundel Károly kreativitása. Sok tévhit van eről az ételről, sokan úgy érzik, le kell önteni csokoládémázzal, alkohollal és flambírozni. Ez nagyon látványos, de ennek semmi köze az eredeti recepthez. Lényege, hogy a rum, amivel készítenénk a diót és a beáztatott mazsolát, adjon egy ízt, de ha meggyújtjuk ezt az ízt pontosan elveszti a palacsinta. Emiatt nem lesz olyan finom a töltelékünk, mint amilyennek lennie kellene. A Gundel-palacsinta csokoládémázának is sokkal komplikáltabb az elkészítése, mint egy olvasztott csokoládé elkészítése. Nem csokoládészószt, hanem csokoládémázat fogunk rá készíteni.

A rendzserváltás után bár Gundelnak az éttermét államosították, meghagyták a nevét. Mai napig Gundel-étteremnek nevezik.’’

 

Hozzávalók/Elkészítés:

PALÓCLEVES (4 fő részére)

A palócleves alapanyagai
 

·       1db zöldpaprika

·       1db paradicsom

·       Fokhagymakrém

·       Erős Pista- paprikakrém

·       Köménymag

·       Őrölt bors

·       Pirospaprika

·       4dl magyar tejföl

·       0,5 kg zöldbab

·       0,5 kg krumpli

·       2 fej vöröshagyma

·       Fokhagyma

·       40 dkg marha- vagy birkahús

·       Kapor

·      

 

Első lépésként az olajra rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és felöntjük vízzel. Belevágunk finom zöldpaprikát, paradicsomot és hozzáadunk foghagymakrémet, Erős Pistát és hagyjuk kicsit dinsztelődni. Egy kis idő után beleteszünk köménymagot, őrölt borsot, pirospaprikát és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst, majd megsózzuk. Az egészet lefedjük és hagyjuk főni, amíg szép szaftot enged a hús. Nem öntünk alá vizet, mert egyrészt a hús enged vizet, másrészt a hagymás alap megadja neki a sűrű alapot.

Ezekután a zöldbabot felvágva belehelyezzük egy fazékba, felöntjük vízzel, adunk hozzá babérlevelet, fokhagymakrémet és sót. A krumplit is megsózzuk és felengedve vízzel szintén megfőzzük. Mindkettő a saját levében fől. A palócleves annyiban különbözik a gulyáslevestől, hogy eleve zöldbabbal készül és ebben nincs zöldség, mint a hagyományos gulyáslevesben. 

Miután elkészült a pörkölt, a zöldbab és a krumpli, összekeverjük a három fő összetevőt és felöntjük vízzel. Tejföllel behabarjuk és friss kaporral ízesítjük. Kicsit még hagyjuk összefőlni az ízeket, majd tálaljuk a palóclevest házi magyar kenyérrel.

A palócleves
 
 

 

GUNDEL-PALACSINTA (8 darab elkészítéséhez 4 főre):

 

A gundel palacsinta alapanyagai


·       0,5 liter tejből palacsinta tésztát készítünk

·       Liszt

·      

·       1 tojás

·       Pici cukor (nem fontos, mert a töltelék eleve édes lesz)

·       0,5 liter tejszín  (étcsokoládét beolvasztjuk és a tejet meg a tejszínt hozzáadjuk. sűrű szósz csinálunk belőle )

·       1db vaníliarúd

·       10 dkg cukor  (cukorban és a vízben megfőzzük a diót)

·       15 dkg dió

·       Fahéj

·       2 tábla étcsokoládé

·       Tej

·       Vaníliáscukor

·       Rumba áztatott mazsola

·       Kakaó

·       2,5 dl víz

·       Reszelt narancslé cukorral összekeverve

 

Elkészítjük a palacsinta-alapreceptet. Kisütjük a palacsintákat, de vékonyakat igyekszünk formázni.

A töltelékhez tejszínt használunk, amit felteszünk melegedni. Hozzáadunk vaníliarudat, kristálycukrot és a diót. Kicsit felforrasszuk és pici fahéjjal ízesítjük, hogy különleges ízt kapjon. Egy diókrémet kapunk, mellyel később megtöltjük a palacsintákat.

A mártáshoz az étcsokoládét gőzön felolvasztjuk, emelett egy másik fazékban feltettünk tejet forrni vaníliáscukorral.

Különválasztjuk a tojássárgáját a fehérjétől. A fehérjéből felverünk tejszínhabot, ami a Gundel-palacsnta lényege. Egy kis tálban tejszínt is felverünk, amihez adunk rumot, tejszínhabot, tojássárgáját és cukrot. A sárgájához adunk cukrot, kakaót, hideg tejet és lisztet. Simára keverjük, hozzáadjuk a meleg vaníliás tejhez, és a legvégén belecsurgatjuk az olvasztott csokoládét. Együtt főzzük őket, de nem forrásig. A felvert tejszínt óvatosan hozzáadjuk a csokoládémártáshoz. Az egészet összefőzzük és ezzel öntjük le a diókrémmel megtöltött palacsintát.

 

Jó étvágyat!
 
Gundel palacsinta
 

Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:


 
A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…

Márciusi mulatságok 2018

Együtt mulattak a felvidéki magyar diákok Prágában
     A prágai Ady Endre Diákkör 2018 március 8-10. között rendezte meg a már tradícióvá vált háromnapos nagyszabású rendezvénysorozatát. A Márciusi Mulatságok egy 1990 óta minden évben megrendezésre kerülő háromnapos rendezvénysorozat, melynek célja, hogy a Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban tanuló felvidéki magyar diákok találkozzanak, közösen szórakozzanak, ápolják a személyes baráti és szervezetek közti kapcsolatokat és együtt emlékezzenek meg nemzeti ünnepünk alkalmából. Évek óta rendszeres vendégei az eseménynek a szegedi, erdélyi és vajdasági diákszervezetek képviselői is, ezzel erősítve az egész Kárpát-medencén átnyúló együttműködést.      Az idei programsorozatot a csütörtök esti hagyományos sörözés indította a Klamovka étteremben. A sörözés és beszélgetés mellett minden résztvevőnek lehetősége nyílt moldvai és gyimesi tánclépéseket tanulni, amihez a Huzavona és a Folkpakk együttesek szolgáltatták a lábalávalót.       …

A prágai magyar Összhang

A prágai magyar Összhang
     Bizonyára tudja a kedves Olvasó, hogy a 80-as, 90-es  években, vagyis az internetet, alkalmazásokat és közösségi oldalakat megelőző „kőkorszakban“ egészen más volt a kommunikáció a csehországi magyar közösségben is, mint manapság. Mégis volt igény arra, hogy jobban megismerjék egymást a helyi magyarok, és minőségi időt töltsenek együtt, összhangban legyenek egymással. Az irodalom szeretete arra indította a prágai magyar klubok tagjait (vagyis az Ady Endre Diákkört és a CSMMSZ-t), hogy évente egyszer szavalóversenyt szervezzenek. Az érdeklődők száma folyamatosan növekedett, így 1998-ban a Taplra, Petőfi című „összmagyar“ szavalóverseny Prágában is tarthatott egy válogatót, melynek győztese, Pralovszky Béla végül a magyarországi középdöntőig jutott el. A 2000-es években változtak az igények, a résztvevők száma csökkent, ezért 2004-től inkább irodalombarátok és zenekedvelők találkozóját szervezik meg minden év áprilisában. Ekkortól datálódik az Összhang elnev…