Ugrás a fő tartalomra

RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL V.

Menü: ERDÉLYI HÚSGOMBÓCLEVES (CSORBALEVES) ILL. CSIRKEPAPRIKÁS NOKEDLIVAL ÉS UBORKASALÁTÁVAL


,,A csorbaleves savanykás étel és korpaciberével csinálják, ami búzakorpa, víz és kenyér egyvelege. Ezt a három összetevőt beletesszük egy üvegbe, naponta 2-3 alkalommal megkeverjük. 2-3 nap elteltével egy kellemes savanykás levet kapunk, amit például a csorbaleveshez használhatunk. Ennél a főzőcskénél most nem csináltunk ilyen levet, hanem a kész Bors Magic porból készítjük el (a cibere román neve bors). A csorbaleves továbbá egy lényeges zöldfűszere a lestyán, ami hasonlít a zellerhez, de ízben egészen más.

A paprikás és pörkölt között az a nagy különbség, hogy a paprikás esetében megdinszteljük a hagymát zsiradékon és azon tesszük főlni a húst, melyet aztán már nem keverünk. A hagymával nem kell spórolni, mert minél több, annál szaftosabb és sűrűbb lesz. A pörkölt esetében a hús alá nem teszünk sem hagymát, sem fűszert, sem vizet, hagyjuk sülni és a pörkölés közben a hús zamatai benne maradnak a húsban. Vigyázni kell, hogy ne égessük le, és mikor már félig átsült, akkor tesszük hozzá a dinsztelt hagymát, a pirospaprikát és a fűszereket. A pörköltnek sűrű rövid szaftja van, a paprikásnak hosszú piros, melynek tetején piros zsírréteg úszik. Lehet mindkettőt tejföllel vagy tejszínnel behabarni. A tejszínnel selymesebb, a tejföllel pikánsabb ízt kapunk.

Lényeges különbség van a haluska (galuska) és a nokedli között is. A galuska reszelt krumpliból készül liszttel (Magyarországon sztrapacska) és lehet káposztával, túróval, töpörtyűvel készíteni. A nokedliba nem megy krumpli, csak tojás, liszt, só és víz, mely beletartozik a magyar specialitások közé.’’ (Bors-Fiszli Edit)

 

Hozzávalók/Elkészítés:

ERDÉLYI HÚSGOMBÓCLEVES (4 fő részére):
 
A húsgombocleves alapanyagai
 
 

·       0,5 kg reszelt zöldség egyveleg (reszelt sárgarépa, fehérrépa, zeller és karalábé)

·       0,5 kg darált hús

·       Őrölt bors

·       Pirospaprika

·       Köménymag

·      

·       1 pohár rizs

·       Petrezselyemzöld

·       Lestyán

·       Egy kis kanálnyi Bors Magic por (korpacibere)

·       vöröshagyma (1 fej)

 

Továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül látott személyek mennyiségét tükrözi.

 
 Olajat öntünk egy fazékba és rátesszük az apróra darált vöröshagymát. Üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a reszelt zöldségek egyvelegét. Folytatjuk a dinsztelést, miközben elkészítjük a leves töltelékét, a húsgombócokat.

3 kg darálthúshoz adunk kilónként egy tojást. Többet nem, mert nagyon megkeményedhetnek a fasírtgolyók. Beleöntjük a rizst, hozzáadunk pirospaprikát, őrölt borsot, köménymagot, megsózzuk és egy kis petrezselyemzölddel ízesítjük. Az hozzávalókat kézzel jól összedolgozzuk. Ezek a húsgombócok hasonlítanak a hagyományos fasírthoz, kivéve, hogy a zsemle helyett rizs kerül bele.

Visszatérünk a dinsztelt zöldségekhez. Nem sózzuk meg, mert maga a korpacibere elég sós. Felöntötjük vízzel és apró gombócokat formálva belefőzzük a húsgombócokat a levesbe. Ehhez hozzáadunk friss petrezselyemzöldet felvágva és a lestyánt, ami rendkívül különleges ízt ad a levesünknek. A gombócokat kb. 40 percig főzzük. Mikor már megfőtt a levesünk, hozzáadjuk a legvégén a Bors Magic port, ez fogja megadni a levesünk savanykás ízét. Ettől csorbaleves a csorbaleves.

 
Húsgombocleves
 

 

CSIRKEPAPRIKÁS NOKEDLIVAL ÉS UBORKASLÁTÁVAL (4 fő részére):
 
Csirkepaprikás
 

·       3 fej vöröshagyma

·       3 dkg zsír vagy olaj

·       1 db paprika

·       1 db csirke

·       Pirosarany

·       Pirospaprika

·      

·       1 db paradicsom

·       Víz

 

Nokedlihez

·       3 dkg búzadara

·       annyi víz, hogy könnyen szaggatható tésztát kapjunk

·       2 tojás

·       60 dkg liszt

 

Fazékba olajat öntünk és hozzáadunk jó sok apróra vágott hagymát, majd felöntjük vízzel. Kis dinsztelés után beleöntünk egy befőttesüvegnyi lecsót, mely tartalmaz jó sok paprikát és paradicsomot. Nem kell spórolni a hozzávalókkal, hogy minél markánsabb és finomabb ízt kapjunk. Hozzáadunk egy pici pirosaranyat (csípős), mellyel összeforgatjuk és hagyjuk dinsztelődni. Ezután megszórjuk pirospaprikával, de nem szabad megégetni, nem hogy megkeseredik a paprika. Apránként hozzáadjuk a húsokat, és összekeverjük a zöldségalappal, kissé megsózzuk és letakarjuk. Ellenőrizzük folyamatosan. Vigyázni kell, hogy vizet ne adjunk hozzá, maga a csirkehús enged magából.

Elkezdjük a nokedli ekészítését. Simaliszthez hozzáadunk 2-3 kanálnyi búzadarát, mert kellemesebb és keményebb lesz a tészta, jobb állaga lesz. Ehhez a mennyiséghez hozzáadunk 5 tojást, sót és vizet. Fakanál segítségével összedolgozzuk és annyi vizet adunk hozzá, amennyit a tészta igényel az össezálláshoz. Ezekután nokedliszaggatón átnyomkodjuk és kifőzzük a tésztát forrásban lévő vízben. A kifőtt nokedlit lecsöpögtetjük és készen áll a tálalásra.

Az uborkasalátát tejfölösen készítjük el a főételhez, ízlés szerint ízesítjük.

 

Jó étvágyat!


Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:


 
A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Már a huszadik!

Miért is van hatalmas jelentősége a minden évben megrendezésre kerülő művelődési táboroknak? Mit is jelentenek ezek a táborok számunkra itt élő magyaroknak Csehországban? Mi a táborok vonzereje? Miért is számoljuk a napokat és várjuk a következő évit?

Mindenkinek mást jelentenek, mint ahogy mindannyian másak vagyunk. Van, akinek az újra találkozás örömét, új baráti kapcsolatok kialakulását, szórakozást és mulatást magyar nyelven és a magyar zenére, van, akinek a magyar kultúrát, a művelődést, a tudásszomj csillapítását, de vannak olyanok is, akik a hétvégét egyszerűen csak a kellemes kikapcsolódásnak veszik a szép és kellemes környezetben, ahol természetesen nem hiányozhat a magyar szó. A fenn említett kérdésekre a válaszokat a táborlakókkal készített helyszíni interjúk adják meg. De mielőtt részletezném az összegyűjtött véleményeket, szeretnék először is visszatérni a kezdetekhez. Hogyan is kezdődött?
Becske Katalin, (Prága), a táborok ötletgazdája

1996-2000 között voltam a CSMMSZ szerv…