Ugrás a fő tartalomra

Márton Áronra emlékeztünk a prágai CsMMSz gyűlésén
2016. szeptember 23-án Márton Áron erdélyi püspökre emlékeztünk születésének 120. évfordulója alkalmából a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének rendkívüli taggyűlésén.


A gyűlést Szaló Béla, a CsMMSz prágai alapszervezetének elnöke nyitotta meg. A köszöntőbeszéd után a jelenlegi vezetőségi tagok szavazással való megerősítése következett, majd a Petőfi Sándor Program prágai ösztöndíjasaként előadást tartottam Márton Áronról és az emlékévről. Szó volt életének fontosabb eseményeiről, a személye körül szövődött legendákról, a közbenjárásának tulajdonított csodáról és a jelenleg is folyamatban lévő boldoggá avatási perről is. Az előadást követően 18.00-kor ünnepélyes gyertyagyújtásra került sor, majd a megemlékezést a Márton Áron szentté avatásáért szóló imával zártuk:
"Istenünk,
te Áron püspököt arra választottad ki,
hogy igazságodnak őre,
az üldözötteknek védelmezője
és népednek jó pásztora legyen.
Add,
hogy mielőbb szentjeid között tisztelhessük,
tanítása és példája világító Jel legyen mindannyiunk számára."Márton Áron élete
  Márton Áron az erdélyi Csíkszentdomokoson született 1896-ban. Érettségi után megkapta a katonai behívót. A szolgálat alatt négyszer meg is sebesült. A háború végeztével hazatért, és önálló gazdálkodásba kezdett, de hamarosan rájött, hogy Isten őt más munkára hívta. Így 1920 őszén a Gyulafehérvári Papneveldébe került. 1924. április 19-én diákonussá, majd július 6-án pappá szentelte Majláth Gusztáv Károly, erdélyi püspök. Ezt követően volt káplán Gyergyószentmiklóson, hittanár a marosvásárhelyi gimnáziumban, a fiúnevelde igazgatóhelyettese, majd 1938. december 24-én XI. Piusz pápa gyulafehérvári püspökké nevezte ki Márton Áront, 1939. február 12-én szentelték fel.
  Az erdélyi püspök híres volt karakán kiállásáról és véleményvállalásáról. Tiltakozott a háború ellen, és felemelte hangját a zsidók deportálása kapcsán is.. Válaszul a Kolozsvár rendőrkapitánya kiutasította a városból.
  1941. júniusában egy csellel sikerült a püspököt letartóztatni: a taxi, amit a vonatállomásra való kiszállításhoz hívtak, út közben motorhibát színlelt. Épp arra jártak autóval a civilruhás rendőrök, akik készséggel felajánlották segítségüket. Később természetesen kiderült, hogy a céljuk Márton Áron letartóztatása volt, és Nagyszebenbe vitték. Vizsgálati fogságot és több börtönt is megjárt, majd 1951, július 13-án a bukaresti törvényszék életfogytiglani börtönre ítélte.
   Később Márton Áron helyzete Groza miniszterelnök idején enyhült, a vizsgálati fogságból átkerült egy volt bojár villába állandó őrizet alá.
   1955. február 2-án a püspököt szabadlábra bocsátották, aminek hívei rendkívül örültek. Ez annyira zavarta a hatóságokat, hogy kiszabadulása után egy évvel házi őrizetre ítélték azzal az ürüggyel, hogy "zavart keltett az emberek között". Ezzel megkezdődött palotafogsága, amely 11 évig tartott, 1967-ben oldották fel.
 
  Márton Áront halála előtt néhány hónappal, 1980. április 2-án, püspöki működésének 42. évében II. János Pál pápa felmentette az egyházmegye kormányzása alól, mert ezt az idős főpap, egészségi állapotára való tekintettel, már harmadszor kérte. 1980. szeptember 29-én sok szenvedés után, életének 85. évében hunyt el.(Az életrajzi adatok forrása: http://www.martonaron2016.hu/marton-aron-elete)

  


    Márton Áron szentté avatási pere jelenleg is folyamatban van.  Ahogy az Áron püspök életéről szóló videóban is elhangzik: "az egyház holtuk után is megdolgoztatja szentjeit". Ennek megfelelően a szentté avatás feltétele többek között az, hogy az adott személy közbenjárásának tulajdonítható legyen egy csoda.
  Jelenleg épp egy brassói fiatalember csodálatos gyógyulásának a kivizsgálása zajlik. Rákos daganattal műtötték meg, és az orvosok nem sok esélyt láttak arra, hogy megéli a másnap reggelt. A fiatalember plébánosa és a hívek is Márton Áronhoz imádkoztak, kérték közbenjárását a gyógyulásáért. Ma tünetmentesen éli mindennapjait, az orvosok nem tudnak tudományos magyarázatot adni a felépülésére.


A Márton Áron emlékévről az alábbi linkeken található még bővebb információ:
Márton Áron, mint püspök, mint ember, mint közbenjáró - legyen példa számunkra is.


 A bejegyzést készítette: Demján Izabella

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…

Márciusi mulatságok 2018

Együtt mulattak a felvidéki magyar diákok Prágában
     A prágai Ady Endre Diákkör 2018 március 8-10. között rendezte meg a már tradícióvá vált háromnapos nagyszabású rendezvénysorozatát. A Márciusi Mulatságok egy 1990 óta minden évben megrendezésre kerülő háromnapos rendezvénysorozat, melynek célja, hogy a Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban tanuló felvidéki magyar diákok találkozzanak, közösen szórakozzanak, ápolják a személyes baráti és szervezetek közti kapcsolatokat és együtt emlékezzenek meg nemzeti ünnepünk alkalmából. Évek óta rendszeres vendégei az eseménynek a szegedi, erdélyi és vajdasági diákszervezetek képviselői is, ezzel erősítve az egész Kárpát-medencén átnyúló együttműködést.      Az idei programsorozatot a csütörtök esti hagyományos sörözés indította a Klamovka étteremben. A sörözés és beszélgetés mellett minden résztvevőnek lehetősége nyílt moldvai és gyimesi tánclépéseket tanulni, amihez a Huzavona és a Folkpakk együttesek szolgáltatták a lábalávalót.       …

A prágai magyar Összhang

A prágai magyar Összhang
     Bizonyára tudja a kedves Olvasó, hogy a 80-as, 90-es  években, vagyis az internetet, alkalmazásokat és közösségi oldalakat megelőző „kőkorszakban“ egészen más volt a kommunikáció a csehországi magyar közösségben is, mint manapság. Mégis volt igény arra, hogy jobban megismerjék egymást a helyi magyarok, és minőségi időt töltsenek együtt, összhangban legyenek egymással. Az irodalom szeretete arra indította a prágai magyar klubok tagjait (vagyis az Ady Endre Diákkört és a CSMMSZ-t), hogy évente egyszer szavalóversenyt szervezzenek. Az érdeklődők száma folyamatosan növekedett, így 1998-ban a Taplra, Petőfi című „összmagyar“ szavalóverseny Prágában is tarthatott egy válogatót, melynek győztese, Pralovszky Béla végül a magyarországi középdöntőig jutott el. A 2000-es években változtak az igények, a résztvevők száma csökkent, ezért 2004-től inkább irodalombarátok és zenekedvelők találkozóját szervezik meg minden év áprilisában. Ekkortól datálódik az Összhang elnev…