Skip to main content

Nemzeti összetartozás éve, avagy egy új korszak kezdete - A 2020-as Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott előadás bevezetője


Magyar Királyság etnikai megoszlása 1880-as térkép alapján
Trianon. E szó hallatán a százéves tagadás, kibeszéletlen sérelmek, megoldatlan etnikai feszültségek és a kiegyezés utáni történelmi Magyarország képe jelenik meg előttünk, magyarok előtt. Számos oldalról lehet megközelíteni az összetartozás emlékét. Mindenekelőtt tisztázni kell szándékunk, amelynek ismeretében el kell dönteni, hogy az elmúlt száz év példáját követve, az érintett államok és a nagyhatalmi érdekpolitika által kiváltott társadalmi, etnikai és nemzetközi feszültségeket, mint negatív örökséget, a jövőnk részévé tesszük, vagy megpróbálunk száz év után egy új a Kárpát-medencében korábban nem látott együttműködési rendszerben élni és a mindenkori felmerülő problémákra konszenzusos választ találni.
Talán egyetérthetünk abban, hogy az utóbbi lehetőség alapján érdemes megemlékezni minden múltbeli tragédiáról, melynek célja nem a seb évről évre történő felszakítása, a nemzetek egymástól való elidegenítése, hanem a konstruktív párbeszéd lehetővé tétele, a történelmünk objektív, a felek szemszögéből vizsgált nézőpontokat figyelembe vevő tanulságok levonása és jövőkép megalkotása.
Meggyőződésem szerint száz év távlatából, ideológiától és politikától függetlenül minden magyarnak és európainak foglalkoznia kell a trianoni békediktátum negatív hatásaival, amennyiben az Európai Unió népei a gazdasági együttműködésen túlmutató társadalmi harmóniában szeretnének élni. A nemzeteknek és nemzetiségeknek is szociális érzékenységet kell tanúsítania, mert bármennyire is tetszetősen hangzik, hogy a közös gazdaságpolitika majd közös külpolitikához vezet, sajnos ez még mindig nem ad hathatós választ az országok (szerintem tévesen) belügyeinek gondolt nemzeti kérdésekre.
      Teleki Pál: Magyarország néprajzi térképe a népsűrűség alapján (1919) /© Mihályi Balázs https://tortenelemportal.hu/2012/06/trianon-es-a-terkepek//

















Azért volt nehéz korábban és most is Trianonról érdemben beszélni, mert az elmúlt száz év magyar nemzetegyesítő törekvések és az Osztrák-Magyar Monarchia utáni nemzetállamok koncepciójának hamis ürügyén kialakított utódállamok miatt megjelenő etnikai feszültségek megtárgyalása, illetve megoldása az európai hatalmak érdekein kívül esett, vagy éppen érdekeikkel ellentétes volt. De hogyan történt mindez? Kiknek állt érdekében a trianoni döntés? Az esemény történelmi súlyát mutatja, hogy emléke a mai napig töretlenül él bennünk, és megoldatlan hatásainak sokasága nem hagy minket felejteni.
Úgy gondolom, a legméltóbb megemlékezés a 2020. június 4-ei összetartozás napján az elmúlt száz, de talán százötven év dióhéjban történő áttekintése, a döntés előtti események felidézése, a Magyar Királyságon belüli nemzetiségi jogok és az utódállamok kisebbségi (magyar) jogainak párhuzamba állítása, és azok mérlegelés utáni véleményezése. Érdekességként visszatekintek az elmúlt esztendőben történt megemlékezésre, amikor az előadásomat megelőzően egy francia és egy cseh fiatallal is sikerült elbeszélgetnem, akik ezután megosztották Trianonnal kapcsolatos gondolataikat.
Ma realistának kell lennünk, hiszen csak így tudunk mi magyarok a tagadás helyett érzelemtől mentesen magunkba nézni. Így tudjuk az érintett utódállamok törekvéseit objektíven értékelni. Így tudjuk a befolyásukat felelőtlenül érvényesítő nagyhatalmak döntéseinek súlyosságát beismertetni.
Bízom abban, hogy az előadásomból levont következtetések a magyar- és nemzetközi közösség többségének egyetértését fogja eredményezni. Fontos, hogy soha ne felejtsük el, bármi is történt a múltban, békében együttműködve kell élni a Kárpát-medencében.                                                                                                                                               
A nemzetiségek megoszlása az Osztrák-Magyar Monarchiában 1910-ben (egy angol nyelvű 1911-es történelmi atlaszból)
Mindaddig azonban, amíg a kölcsönös tiszteleten és felelősségvállaláson alapuló együttélést egy feldolgozatlan, kibeszéletlen, száz éve felelőtlenül meghozott döntés akadályozza, addig hiába vágyunk arra, hogy a magyar emberek a számukra elfogadhatatlannak tűnő döntéssel megbékéljenek.
A megbékélés érdekében mondjuk ki, beszéljünk arról, hogy Trianon egy, a magyar nemzet számára a mai napig feldolgozatlan trauma, egy nemzeti tragédia, és emlékezzünk az 1920. június 4-e előtti és a száz évvel későbbi összetartozásra!
Csehszlovákia nyelvi térképe 1930 /© Mariusz Paździora/

A szöveget írta: Brünn Máté, szerkesztette: Harlov-Csortán Melinda

Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar

Gondolatok a Prágai Magyar Bálról

A bársonyos forradalmat követő időszakban alakult szervezet, mely céljául tűzte ki a csehországi magyarság egyesületi formában történő összefogását és kulturális programjainak megszervezését, már egy évvel megalakulás után, 1992-ben megrendezte a Prágai Magyar Bált. Ennek helyszíne a Vinohrady városrész (Prága 2) Vasutas Kultúrháza volt. A sikeres kezdetet további bálok követték a smíchovi (Prága 5) Nemzeti Házban. Ezek a rendezvények a későbbiekben már nemcsak a prágai helyi szervezet különböző generációinak jelentett kulturális és szórakozási élményt, hanem rendszeres találkozási lehetőséget biztosított más helyi szervezetek tagjainak is a báli együttlét szabadabb, kötetlenebb körülményei között. Nagy örömünkre szolgál, hogy más helyi egyesületekre (Brünn, Ostrava) is hatással volt a prágai bál, és immár ők is rendszeresen szerveznek hasonló eseményt, a novemberi Katalin bált.   Nagy előrelépést jelentett a bál helyszínének áthelyezése Prága központjába, a repreze