Skip to main content

LÉVAI SZENT LÁSZLÓ KÖR


      Kedves Mindnyájatok! Szeretnék egy kicsit más helyre elkalandozni, mint Csehország, és bemutatni Nektek egy felvidéki, még kissé fiatal, de annál tevékenyebb magyar szervezetet, a Lévai Szent László Kört, a Léva és Léva környéki magyar ajkú római katolikusokat összefogó társaságot.

Jelképünk, pecsétünk

      A kör megalakulásának ötlete néhány helyi katolikus polgár javaslata alapján fogalmazodótt meg 2012-ben azzal a gondolattal, hogy jó lenne hitünket és ebből fakadó hagyományainkat a templom falain kívül is gyakorolni, mely minden generáció, de kiváltképpen az ifjúság bátorítására szólítaná fel a figyelmet. Ez legyen az egyik fő cél a magyar katolikusok összefogása érdekében. Összeült egy kis csapat, és 2012. december 8-án már alá is írták a megállapodást a szervezet létrejöttéről. 
     A polgári társulás folytatója kíván lenni a valamikori Lévai Katholikus Körnek, a Lévai Női Mária-kogregációnak és  Lévai Férfi Mária-kongregációnak. Szeretnénk követni az őáltaluk felállított célokat és értékeket, melyek közé sorolhatjuk az alapvető keresztény értékek, családi hagyományokat, a nemzeti identitás ápolását és megerősítését, valamint a keresztény erkölcsi szellemet, mint alappilléreket.

Álarcosbál gyermekeknek ,,Kívül-belül váljunk szentekké,, címmel

Legfontosabb céljainknak tekintjük:

- a római katolikus hagyományok ápolását
- a hitélet elmélyítését
- a római katolikus ifjúságunknak a krisztusi tanok szellemében való vezetését
a keresztény magyar kultúra ápolását, megismertetését és terjesztését

- egy magyar ajkú lelkészi hivatás égi és földi kieszközlését Léva valamint Léva vidéke római katolikus hívei számára.



A Lévai Szent László Kör ezen alapvető célok elérése érdekében szervezi rendszeres rendezvényeit.



Nevünk eredete:
      A Lévai Szent László Kör elnevezése a legrégebbi reánk maradt lévai egyházi írásos emlékhez kötődik, ugyanis a mai Léva, a valamikori Új-Léva főutcájában az ún. Úri utcában (a fő városkaput és a fő várkaput összekötő utca) bal oldalán középtájon már a 14. században ott állt a mai Szent Mihály arkangyal plébániatemplom elődje, mely Szent Lászlónak volt felszentelve. Csak 1647-től változott Szent Lászlóról Szent Mihály arkangyalra a lévai plébániatemplom védőszentje, mivel 1554-től Léva állandó török fenyegetettségnek volt kitéve, s a török elleni veszély elhárításának kedvelt védőszentje volt Szent Mihály arkangyal. Majd a lévaiak 1902-ben, mikor a 90 éve torony nélkül álló plébániatemplomukra impozáns kettős tornyot emeltek, s azok közé elhelyezték Hölzel Albin budapesti szobrászművész pyrogránitból készült 3 m magas Szent László szobrát plébániatemplomuk valamikori védőszentjére kívántak emlékezni. 1902- től őrködik tehát Léva felett Szent László királyunk szobra, s ez a szép tárgyi emlék is sugallta társulásunk nevét.

Szent László szobra a lévai Szent Mihály plébániatemplom tornyai között



      Az első közgyűlésünket már 2013 tavászán megtarottuk, melyen megfogalmaztuk céljainkat, terveinket, ötleteket cseréltünk, átdiskuráltuk legfontosabb feladatainkat. E mellett többek között megválasztottuk az első elnökséget, melyet azóta az idei harmadik kögyűlésünkön már újraválasztottunk. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy állandó programokat szervezzünk főleg az ifjúság részére. Bár sajnos, elég nehéz dolgunk van összetoborozni a mai fiatalokat a hit iránti nem érdekeltségük miatt. Sokan nem vallásos családban nevelkednek és a hittanórák nem mindig szolgálnak jó alapnak a hit megerősödésében. Éppen ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy a családi életben találják meg már kiskoruktól a hit fontosságát, a hitbe vetett erősséget. Igyekszünk évente többször gyermekprogramokatszervezni, melyeket összekötünk játékkal, szórakozással és a katolikus hitélet bemutatásával. Ezenkívül havi rendszerességgel magyar katolikus gyermekszentmisét tartunk, ahol minden kedves kisgyermek kezébe kaphatja az épp aktuális Lévai Csengettyűszó című gyermek- és ifjúsági lapot, melyet a kör tagjai nagy kreativitással szerkesztenek. A társulásunk rendezvényei közé sorolnám a gyakori kirándulásokat és zarándokutakat is, legyen az Léva környékén vagy kicsit messzebb. Az érdeklődés mindig kimagasló eredményeket mutat. Rendszeres előadásokat szervezünk a lévai Reviczky Ház falain belül, melyek keretében mindig bemutatjuk 1-1 lévai kötődésű magyar ajkú katolikus személyiség életét és műveit (költő, író, zeneszerző, paptanárm, stb...). Segítségünkre van sok rendezvény megszervezésben a lévai Reviczky Társulás is, mely házát a lévai Reviczky Házat, rendezvényeinkre ingyen és bérmentesen bocsájtja rendelkezésünkre. Ezúton is hálás köszönet Nekik érte!!!
      Programjainkat igyekszünk rendszeresen megszervezni ls érdekessé tenni minden generáció számára. Reméljük célba érünk, és minél közelebb sikerül az ifjúsághoz kerülni, bevonni őket programjainkba és velük együtt részt venni minél több eseményen.


Havi rendszerességű gyermekszentmise Léván

Zarándokút Nyitrára, az évente megrendezésre kerülő Szent László emlékmisére



Elnökségünk jelenlegi tagjai:

- Müller Péter, elnök

- Vincze László, alelnök
- Müller Éva, pénztáros
- Ivkovič Krisztina, titkár
- Ivkovič Melinda, elnökségi tag
- Ivkovič Sándor, elnökségi tag
- Sál Attia, elnökségi tag


Elérhetőség:
lvszlk@gmail.com


,,Ó, Szent László, légy hozzánk jó, légy 

értünk Istennél közbenjáró.''


A bejegyzést készítette Ivkovič Krisztina a Lévai Szent László Kör dokumentumai alapján

Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar

Gondolatok a Prágai Magyar Bálról

A bársonyos forradalmat követő időszakban alakult szervezet, mely céljául tűzte ki a csehországi magyarság egyesületi formában történő összefogását és kulturális programjainak megszervezését, már egy évvel megalakulás után, 1992-ben megrendezte a Prágai Magyar Bált. Ennek helyszíne a Vinohrady városrész (Prága 2) Vasutas Kultúrháza volt. A sikeres kezdetet további bálok követték a smíchovi (Prága 5) Nemzeti Házban. Ezek a rendezvények a későbbiekben már nemcsak a prágai helyi szervezet különböző generációinak jelentett kulturális és szórakozási élményt, hanem rendszeres találkozási lehetőséget biztosított más helyi szervezetek tagjainak is a báli együttlét szabadabb, kötetlenebb körülményei között. Nagy örömünkre szolgál, hogy más helyi egyesületekre (Brünn, Ostrava) is hatással volt a prágai bál, és immár ők is rendszeresen szerveznek hasonló eseményt, a novemberi Katalin bált.   Nagy előrelépést jelentett a bál helyszínének áthelyezése Prága központjába, a repreze