Ugrás a fő tartalomra

A jég ördögei

Szép jó napot Högyeim és Uraim! Elérkezett az idei 2016-os év első  karácsonyi száguldozása. Ezen a hűvös decemberi vasárnapon két csapat lép a jégre: a jobb sarokban  a lányok, és a bal sarokban a fiúk. Már mindenki készül és melegíti az izmait. Ahogy látom lassan lekerülnek a kölcsönző polcairól a korcsolyák is és egy kis méretegyengetés után már veszik is fel a versenyzők a korcsolyát. A harc és feszültésg már itt is meglátszik a helykeresés ádáz küzdelme közben. Lassan, nehézkesen, de mindkét csapat sikeresen felveszi az éles fegyverét és készül a nagy mérkőzésre. Ledobják cuccaikat az öltözőscsávónak és már menetelnek is a pálya felé. Libasorban közelítik meg a jeges oválist, mire egy kis félelem lesz urrá a csapatokon. Vajon mi történt, mi történhetett kérem szépen? Hiszen ott a jég! Már csak rá kell állni! Gyerünk, nehogy most megfutamodjatok!
Ahogy így a lelátó tetejéről látom valamiért nem osztódnak a csapatok jó arányban. Az ott Zsuzsi? Csak nem szakadt le a csapattól? Mit keres ott külön? Kispályára küldték? Lehethogy, ő még nem melegített be előtte, az edző még egy kis időt adott neki. De mellette ahogy látom a jobb és bal csapat már megtalálta a nagypálya kapuit és egyesével lépegetnek a fagyott vízre. Kicsit mintha félnének, de már el is indulnak. Gyerünk, gyerekek! 
Egy óra elteltével ahogy látom, még mindig süvítenek, bár már a kispadot néhányan kipróbálták, ennek ellenére a csapatból mindig volt valaki a pályán.
Píííííííííííííííííííííííííííí..............a fülem!!! Ezeknek a bíróktól el kellene vinni a sípot, hát megsüketülök emberek! De ahogy látom, el kell hagyni a játékosoknak a pályát. Hát mi ez kérem szépen?! Jaj, hogy jön a jegesmaci pályát tisztítani. Nem baj addig a játékosaink átbeszélhetik a következő mehet taktikai lépéseit. Vajon hogy folytatódik a második félidő? Szusszannyanak Önök is, a reklám után folytatjuk.

Hát kedves közönség, itt a következő felvonás, a játékosok ismét elindultak a pálya felé. De álljon meg a menet, valaki hiányzik, hol van Kiki? Csak nem kakózik a kispadon ülve? Hát azt hiszem ezért pontlevonás jár! De a többiek is valahogy megkeveredtek, Jani és Réka átment a kispályára. Be kell melegíteni? Már megint???  Na nem baj, Gábor még bírja a nagypályán.

Lassan itt a játék vége, a mai meccs döntetlennel zárul, mivel már minden játékos a nagypályán kering. De miért állnak le egy kupacban megint? Talán csak nem fényképeznek? Hát én megőrülök: a meccs záróperceiben ezek leállnak fotózkodni. Hát hol vagyunk?!
Pííííííííííííííí............már megint a fülem. És vége, finitó. Köszönjük mindkét csapatnak a részvételt, a narancsruhás bíróknak a szabályos játékmenetet. Talákozzunk legközelbb is!
A bejegyzést készítette: Ivkovič Krisztina

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ.
Editke:A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar ízeket fogjuk bemutatni az …

Sárkánykaland

Tavaly előtt, még 2015-ben tettek szert az ostravai magyarok egy nyaralás keretén belül egy új ismertségre, a nyírbátori Rácz Mihályra, aki a Kakukk Étterem és Panzió tulajdonosa. De, hogy ez még ne legyen elég, ő az alapítója a Népi Ízőrző Lovagrendnek is, ami- ahogy a nevéből már észlelhető- a népi konyha világát szeretné feleleveníteni, újragondolni és terjeszteni modern világunk különböző pontjaira. Eme fő cél érdekében nem csak a régió, de külföldi magyarlakta területek egyes tagjait is bevont a Lovagrend népszerűsítésébe. De mielőtt ide kitérnék, el kell hogy mondjam, hogy az elején csak egy jópofa főzőestről volt szó nálunk, Ostraván, ahol a Nagymester segítőivel karöltve meglátogatott minket és részt vett a Receptek a Magyar konyhából főzőrendezvényünkön, mint vendégszakács. Ennek a jólmenő barátságnak a folytatása lett, amikor Misi bátyánk elhatározta, hogy mifelénk is terjeszteni kell a népi ízeket. Ennek érdekében 2016 nyarán meghívott egy kisebb csapatot Nyírbátorba a Szá…

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…