Skip to main content

RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL XII.

Ostravai Csalogányok
       És igen, ismét itt a várva várt következő Receptek a magyar konyhából főzőestünk, immár 12. alkalommal. A tavasz eljöttével és a húsvét közeledtével mindenki egy kicsit nagyobb lendülettel és több energiával kezdett bele eseményünk megszervezésébe, ahol ezúttal különleges vendégeket is köszönthettünk. Ellátogatott hozzánk Kendy Éva és Farkas Péter az MTVA, STV magyar adásainak és a hírek.sk felvidéki magyar hírforrásának munkatársai, hogy bemutassák a nagyközönségnek a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége ostravai szervezetét. Ennek apropóján bepillantást nyerhettek a klub életébe, mely magába foglalja találkozóinkat a klub falain belül, főzőrendezvényünket és a helyi magyarok összetartását. Munkájuk egyik fő része volt elbeszélgetni néhány alapítótaggal, esetleg a fiatal szakosztály egyes képviselőivel. Így alkalmuk nyílt belelátni a helyi közösség életébe a kezdetektől napjainkig, mik is voltak az első lépések a klub létrehozásának érdekében és hol tartunk ma. Átfogó képet kaptak a magyarok itteni viszonyairól, csapatunk lelkesedéséről, aktivitásairól, amelyekről az elmúlt időben oly sokat hallanak a közösségi oldalak révén. Saját szemükkel látták mi mindenre vagyunk képesek mi, akik ilyen kevesen vagyunk, mégis összetartunk és küzdünk. Emellett természetesen nem hiányozhatott egy kis városnézés sem.
      Nagyon örültünk, hogy barátainkat meginvitálhattuk a hagyományos főzésünkre is a klub falain belül, ahol ezen a szombaton 40-en gyűltünk össze. Ez alkalommal is a főszakácsunk Bors-Fiszli Edit volt, aki melett nem is egy kiskukta szerepelt: Marika, Irénke, Sári, Nela, stb. Szervezőmenedzserünk ki más is lehetett volna, mint Jenei János, akinek hála ez az esemény elindulhatott egy éve, és azóta is hangosan dübörög mindig több és több vendéggel és új érdeklődőkkel a fedélzeten.

Újházi tyúkhúsleves
Tepsis rakott hús
       Közeleg a húsvét, így a menüsort is egy kicsit tarkábbra igazítottuk. Ehéten ÚJHÁZI TYÚKHÚSLEVEST szolgáltunk fel csigatésztával, emellé főételnek TEPSIS RAKOTT HÚST, és természetesen a desszert sem maradhatott el, ami a megunhatatlan GESZTENYEPÜRÉ tejszínhabbal volt.  Az előkészületek már két nappal előtte elkezdődtek. Editke kiló számra pucolta a finomabbnál finomabb zöldségeket, amik vízbeáztatva várták feladatatukat. A nagyobb felkészülés szombat kora reggel kezdődött: húspácolás, zöldségpucolás, reszelés, aprítás, keverés, kavarás, kóstolás, stb... Sokan megkérdezik, minek ilyen hamar kezdeni? Erre a válasz: akkor próbáld ki te, főzz 40 emberre és kezd csak délben! Ez nem csak úgy ukk-mukk-fukk megy, a főzés hosszadalmas procedúra, ami sok időt és energiát vesz igénybe. Még hála, hogy ilyen ügyes és energikus szakácsnőink vannak!

      
      A hivatalos kezdés fél négy volt. Sorban jöttek a vendégek Csehországból, Szlovákiából, Angliából, Skóciából, tehát a nemzetköziség most sem maradhatott el amelett, hogy a korosztály is milyen tarka-barka volt: négyévestől hetvenévesig mindenkit meglehetett találni. És itt mondom ismét azt a csodálatos dolgot, hogy a klub küszöbét átlépve a kor nem számít, itt mindenki egykorú, jókedvű!


Gesztenyepüré tejszínhabbal
      Hagyományosan már egy kis köszöntővel kezdtünk bele az estebédbe. János magyarul és angolul, Rákóczi Anna elnökasszony csehül köszöntötte a nagyközönséget. Bemutatták az elkészített ételek menetét és az eredetét, majd jöhetett a pálinka, ami aperitívként sohasem maradhat el. Ezekután szép sorjában jöttek a már említett fogások. Azt látván, hogy mindenki duplázik, dícséri és ízlik neki, ismét sikeresnek könyvelhetjük el a főzőcskét. Mielőtt felszolgáltuk volna azt a bizonyos gesztenyepürét, volt még egy feladatunk, ugyanis Nelka, a mi 15 éves leányzónk ezen a héten ünnepelte születésnapját, ezért megérdemelte, hogy elénekeljük neki a boldog születésnapot. 
   
        Természetes a jó hangulat most sem maradhatott el. A kis zsúfoltság és hangzavar inkább pozitív volt, hisz külföldi vendégeink így megtapasztalhatták azt a szép temperamentumos magyar virtust. Csak úgy pörögtek az események! Miután mindenki jóllakott, teli bendővel és egy pohár borral kezében, elkezdődhetett az e heti produkció: az Ostravai Csalogányok koncertje. Ismét nagy tapsvihar kísérte a fellépést. Az est további részében se unatkozhatott az ember! Senki nem akart hazamenni, élveztük egymás társaságát, az izgalmas beszélgetéseket és a jó borokat. Előkerült a karaoke is, ahol már egy kisebb csoport énekelte a képernyő előtt a jobbnál jobb igazi magyar dalokat. Ez ám a hangulat!
       Ez az este is véget ért, legalábbis  a csapat egy részének. A többiek folytatták az estét és belevetették magukat az ostravai éjszakába- egyik helyről a másikra.
          Kívánom, hogy legyen ilyen sikeres a következő főzőestünk is. Addig is éljenek a magyarok!


Fiatalok Magyar Klubja (FMK)
Ha kedvet kaptál az említett ételek elkészítéséhez, akkor kövesd Editke receptjét lépésről lépésre az alábbi linkre kattintva, de előbb lássuk a hozzávalókat négy személyre: 

Újházy tyúkleves


  • 1,5 kg tyúk vagy kakas 
  • fél kiló sárgarépa 
  • négy db fehérrépa 
  • egy szelet zeller 
  • fél fej kelkáposzta 
  • néhány db karfiolrózsa
  •  egy fej vöröshagyma 
  • három gerezd fokhagyma 
  • egy db zöldpaprika 
  • egy db paradicsom
  • negyed kiló zöldborsó 
  • húsz deka gomba
A karfiolt, a gombát és a zöldborsót külön főzzük meg és csak a tálaláskor tesszük bele a tányérba. A csigatésztát a húslében szintén külön készítjük elő. A kelkáposztát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát hálóba rakva helyezzük bele, hogy ne főjenek szét.

Tepsis rakott hús
  • egy kiló disznócomb vagy tarja
  • két kiló burgonya 
  • öt nagyobb fej vöröshagyma 
  • egy doboz tejföl a hús pácolásához
  • olaj chili paprika 
  • kicsi kakukkfű
A húst csak sütés előtt sózzuk meg legalább egy napig pácoljuk a tetejére füstölt szalonna csikokat teszünk.


A videó recept az alábbi linkre kattintva elérhető:

        A bejegyzést készítette: Ivkovič Krisztina és Jenei János

Jó étvágyat!

Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar
A Karlovy Vary-i Magyar Alapszervezet megalakulása, avagy a Magyar Specialitások boltjától a magyar klubig Szeptember végén volt szerencsém közel a német határnál meglátogatni e festői szépségű és világhírű nyugat-csehországi várost. Felkeltette érdeklődésemet, hogy számomra meglepő módon itt is élnek magyarok. Két csodálatos napot töltöttem a városban Turay Erzsébet elnök asszony és Kalinová Valika társaságában. Ott létem alatt a beszélgetések és a városban tett séták során betekintést nyerhettem a helyi magyar szervezet életébe. Az ott tartózkodásom célja az volt, hogy egy interjú keretében bemutassam a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének legfiatalabb magyar tagszervezetét, amely ez év elején alakult meg. Karlovy Vary központja János: Hogyan indult a helyi magyar szervezet alakulása? Erzsébet: Lényegében, amikor ideköltöztünk a csehországi Karlovy Vary-ba, akkor az volt a fő gondunk, hogyan újra kezdeni. Úgy döntöttünk, hogy nyitunk egy boltot