Ugrás a fő tartalomra

RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL XII.

Ostravai Csalogányok
       És igen, ismét itt a várva várt következő Receptek a magyar konyhából főzőestünk, immár 12. alkalommal. A tavasz eljöttével és a húsvét közeledtével mindenki egy kicsit nagyobb lendülettel és több energiával kezdett bele eseményünk megszervezésébe, ahol ezúttal különleges vendégeket is köszönthettünk. Ellátogatott hozzánk Kendy Éva és Farkas Péter az MTVA, STV magyar adásainak és a hírek.sk felvidéki magyar hírforrásának munkatársai, hogy bemutassák a nagyközönségnek a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége ostravai szervezetét. Ennek apropóján bepillantást nyerhettek a klub életébe, mely magába foglalja találkozóinkat a klub falain belül, főzőrendezvényünket és a helyi magyarok összetartását. Munkájuk egyik fő része volt elbeszélgetni néhány alapítótaggal, esetleg a fiatal szakosztály egyes képviselőivel. Így alkalmuk nyílt belelátni a helyi közösség életébe a kezdetektől napjainkig, mik is voltak az első lépések a klub létrehozásának érdekében és hol tartunk ma. Átfogó képet kaptak a magyarok itteni viszonyairól, csapatunk lelkesedéséről, aktivitásairól, amelyekről az elmúlt időben oly sokat hallanak a közösségi oldalak révén. Saját szemükkel látták mi mindenre vagyunk képesek mi, akik ilyen kevesen vagyunk, mégis összetartunk és küzdünk. Emellett természetesen nem hiányozhatott egy kis városnézés sem.
      Nagyon örültünk, hogy barátainkat meginvitálhattuk a hagyományos főzésünkre is a klub falain belül, ahol ezen a szombaton 40-en gyűltünk össze. Ez alkalommal is a főszakácsunk Bors-Fiszli Edit volt, aki melett nem is egy kiskukta szerepelt: Marika, Irénke, Sári, Nela, stb. Szervezőmenedzserünk ki más is lehetett volna, mint Jenei János, akinek hála ez az esemény elindulhatott egy éve, és azóta is hangosan dübörög mindig több és több vendéggel és új érdeklődőkkel a fedélzeten.

Újházi tyúkhúsleves
Tepsis rakott hús
       Közeleg a húsvét, így a menüsort is egy kicsit tarkábbra igazítottuk. Ehéten ÚJHÁZI TYÚKHÚSLEVEST szolgáltunk fel csigatésztával, emellé főételnek TEPSIS RAKOTT HÚST, és természetesen a desszert sem maradhatott el, ami a megunhatatlan GESZTENYEPÜRÉ tejszínhabbal volt.  Az előkészületek már két nappal előtte elkezdődtek. Editke kiló számra pucolta a finomabbnál finomabb zöldségeket, amik vízbeáztatva várták feladatatukat. A nagyobb felkészülés szombat kora reggel kezdődött: húspácolás, zöldségpucolás, reszelés, aprítás, keverés, kavarás, kóstolás, stb... Sokan megkérdezik, minek ilyen hamar kezdeni? Erre a válasz: akkor próbáld ki te, főzz 40 emberre és kezd csak délben! Ez nem csak úgy ukk-mukk-fukk megy, a főzés hosszadalmas procedúra, ami sok időt és energiát vesz igénybe. Még hála, hogy ilyen ügyes és energikus szakácsnőink vannak!

      
      A hivatalos kezdés fél négy volt. Sorban jöttek a vendégek Csehországból, Szlovákiából, Angliából, Skóciából, tehát a nemzetköziség most sem maradhatott el amelett, hogy a korosztály is milyen tarka-barka volt: négyévestől hetvenévesig mindenkit meglehetett találni. És itt mondom ismét azt a csodálatos dolgot, hogy a klub küszöbét átlépve a kor nem számít, itt mindenki egykorú, jókedvű!


Gesztenyepüré tejszínhabbal
      Hagyományosan már egy kis köszöntővel kezdtünk bele az estebédbe. János magyarul és angolul, Rákóczi Anna elnökasszony csehül köszöntötte a nagyközönséget. Bemutatták az elkészített ételek menetét és az eredetét, majd jöhetett a pálinka, ami aperitívként sohasem maradhat el. Ezekután szép sorjában jöttek a már említett fogások. Azt látván, hogy mindenki duplázik, dícséri és ízlik neki, ismét sikeresnek könyvelhetjük el a főzőcskét. Mielőtt felszolgáltuk volna azt a bizonyos gesztenyepürét, volt még egy feladatunk, ugyanis Nelka, a mi 15 éves leányzónk ezen a héten ünnepelte születésnapját, ezért megérdemelte, hogy elénekeljük neki a boldog születésnapot. 
   
        Természetes a jó hangulat most sem maradhatott el. A kis zsúfoltság és hangzavar inkább pozitív volt, hisz külföldi vendégeink így megtapasztalhatták azt a szép temperamentumos magyar virtust. Csak úgy pörögtek az események! Miután mindenki jóllakott, teli bendővel és egy pohár borral kezében, elkezdődhetett az e heti produkció: az Ostravai Csalogányok koncertje. Ismét nagy tapsvihar kísérte a fellépést. Az est további részében se unatkozhatott az ember! Senki nem akart hazamenni, élveztük egymás társaságát, az izgalmas beszélgetéseket és a jó borokat. Előkerült a karaoke is, ahol már egy kisebb csoport énekelte a képernyő előtt a jobbnál jobb igazi magyar dalokat. Ez ám a hangulat!
       Ez az este is véget ért, legalábbis  a csapat egy részének. A többiek folytatták az estét és belevetették magukat az ostravai éjszakába- egyik helyről a másikra.
          Kívánom, hogy legyen ilyen sikeres a következő főzőestünk is. Addig is éljenek a magyarok!


Fiatalok Magyar Klubja (FMK)
Ha kedvet kaptál az említett ételek elkészítéséhez, akkor kövesd Editke receptjét lépésről lépésre az alábbi linkre kattintva, de előbb lássuk a hozzávalókat négy személyre: 

Újházy tyúkleves


 • 1,5 kg tyúk vagy kakas 
 • fél kiló sárgarépa 
 • négy db fehérrépa 
 • egy szelet zeller 
 • fél fej kelkáposzta 
 • néhány db karfiolrózsa
 •  egy fej vöröshagyma 
 • három gerezd fokhagyma 
 • egy db zöldpaprika 
 • egy db paradicsom
 • negyed kiló zöldborsó 
 • húsz deka gomba
A karfiolt, a gombát és a zöldborsót külön főzzük meg és csak a tálaláskor tesszük bele a tányérba. A csigatésztát a húslében szintén külön készítjük elő. A kelkáposztát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát hálóba rakva helyezzük bele, hogy ne főjenek szét.

Tepsis rakott hús
 • egy kiló disznócomb vagy tarja
 • két kiló burgonya 
 • öt nagyobb fej vöröshagyma 
 • egy doboz tejföl a hús pácolásához
 • olaj chili paprika 
 • kicsi kakukkfű
A húst csak sütés előtt sózzuk meg legalább egy napig pácoljuk a tetejére füstölt szalonna csikokat teszünk.


A videó recept az alábbi linkre kattintva elérhető:

        A bejegyzést készítette: Ivkovič Krisztina és Jenei János

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…