Ugrás a fő tartalomra

Ki lett meglocsolva igazán?:)

A húsvét eredete pogány gyökerekre vezethető vissza. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Az angol, illetve a német nyelvterületen a húsvét szó (Easter, ill. a német Ostern) őse egy germán istennő, Ostara a tavasz keleti úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt. Nálunk a húsvét, az azt megelőző időszak, a negyvennapos böjt lezárulását jelzi. 

Mind a húsvéti locsolás, mind a tojásfestés a húsvét hétfőhöz kötődik. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán idővel, mint kölnivízzel való locsolás maradt fenn napjainkig. Persze az igazán belevaló fiatalok még most is szívesen öntik a hideg vizet a lányokra, akik mindig eljátsszák, hogy nem szeretnék, de a szívünk mélyén, valljuk be, imádjuk! ;)

zutty...

Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket.

A húsvéti locsolásért cserében a lányok, asszonyok kézzel festett tojásokkal, illetve házi süteményekkel kínálták az őket meglocsoló fiúkat, férfiakat.
Húsvéti tojás

A húsvéti tojás általában díszített tyúktojás vagy csokoládétojás, melyet a keresztény gyökerű kultúrákban húsvétkor szokás ajándékozni. A tojásdíszítés szokása egészen az ókorig nyúlik vissza, de a hagyomány a kereszténység elterjedése után is megmaradt. A keresztény értelmezés szerint a tojás a sírjából feltámadó Krisztust, a piros szín pedig Krisztus kiömlött vérét jelképezi.
A minták és színek kultikus, szakrális és népi szimbólumrendszere az ősidők óta nyomon követhető és változik ma is. A nyugati területeken a tojást általában egyszínűre festik, Közép- és Kelet-Európában maradt meg a mintás díszítés élő népszokásként. A húsvéti tojások különféle technikával készülnek, és sok helyen a mai napig nagy igyekeznek megőrizni az egyes tájegységekre jellemző díszítési motívumokat. Az alkalmazott minták és színek vallási és népi szimbólumokra épül, amelyek változásai napjainkig nyomon követhetőek. Én azt hiszem, hogy érdemes nekilátni, hiszen sok egészen egyszerű technikával születhetnek gyönyörű tojások. Lehet csipkézni, levéllel díszíteni, viaszozni, karcolni, szalvétatechnikával vagy gyönggyel bevonni.

levéltechnika

szalvétatechnika


Ti festettetek tojást, lányok? Mi összegyűltünk páran, hogy  sok mindent megtudjunk  az ünnepről és a hagyományokról, aztán, hogy együtt pepecseljünk és készüljünk, hogy kicsit kiszakadjunk a felgyorsult világból. Szóval festettünk, karcoltunk, viaszoztunk, csipkével vontuk be a tojást, természetes festékkel festettünk (vagy inkább csak próbáltunk) és Liza még nemez tavasztündéreket is gyártott. Próbálkoztunk a hagymalével, kurkumával, céklával és spenóttal is. Nyert a kurkuma és a hagyma, a többihez valószínűleg többi idő kellett volna. Ezalatt a fiúk korbácsfonással ütötték el az időt.

Jó móka volt. Persze azért azt meg kell, hogy említsem, hogy az összes tojás, amit készítettem nálam maradt, mert eddig még senki nem locsolt meg.. Megáll az ész! ;) De legalább jövőre nem kell újakat csinálni! ;) Persze még estig bármi lehet...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…