Skip to main content

Az örökkön-örökké összetartó erő


2018-ban ünnepelte újjáalakulásának 15. évfordulóját a Nyitnikék néptánccsoport

„A Nyitnikék több mint néptánc. Egy közösség, melyet összeköt a magyar hagyományok, a néptánc és a népzene szeretete, amely a hagyományok megélésére, ápolására és átadására törekszik.“ Ezekkel a gondolatokkal hívogatta az újjáalakulásának 15. évfordulóját ünneplő prágai magyar néptánccsoport ünnepi műsorukra a folklór iránt érdeklődőket. Az Örökkön-örökké című előadást a Dobeška színházban mutatták be 2018. november 24-én.

Tekintsünk egy kicsit vissza, honnan is indult a csoport. Létezik-e még egyáltalán olyan eszme az állandóan változó világunkban, amit öröknek mondhatunk? Bizonyára több olvasónk is tudja, hogy a hetvenes években megannyi magyar diák tanult Prágában – számuk elérte akár a 250-270 főt is. Többségük a dél-szlovákiai falvakból érkezett, magával hozva otthonról az akkor még élő népi kultúrát. A nyüzsgő és számukra idegennyelvű környezetben valamilyen kapaszkodót  kerestek a magyar diákok. Identitásuk tudatában szerettek volna valami értékeset alkotni, egymást támogatni, hogy ne sodródjanak el a nagyváros kavalkádjában. Néhányan korábban már megfordultak a pozsonyi Szőttesben vagy a kassai Új Nemzedékben, így számukra nem voltak ismeretlenek a tánclépések, azonban némelyek itt kezdtek el egyáltalán néptáncolni. Kozsár Miklósnak több fiút is sikerült meggyőznie, hogy a focipálya helyett a táncparkettre jöjjön. (Azt, hogy Miklós a hagyományőrzés szép gondolatával vagy a női karaktercipők ritmikus kopogásával érvelt-e, nem tudhatjuk. Maradjon ez az ő titkuk.) Így alakult meg 1974-ben Prágában a Nyitnikék.

Kemény munkával és a magyarországi táncházmozgalommal együttműködve elérték, hogy magyar csapatként hamarosan a Cseh Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának hivatalos tánccsoportja legyenek. Több nagy turnéjuk is volt, az elsők otthon, vagyis Dél-Szlovákiában, majd szerte a világban. Alig három évvel megalakulásuk után, 1977-ben az Országos Népművészeti Fesztivál megosztott 2. díját, 1978-ben annak nagydíját nyerték meg Zselízen, és 1979-ben már Taskentben képviselték egyetemüket. Szereplésük az üzbég fővárosban megrendezett nemzetközi diákfesztiválon jelenthette az első nemzedék teljesítményének csúcspontját.
Szédületes tempónak és rendkívüli eredménynek tarthatjuk mindezt, hiszen az elektronikus archívumok, a YouTube és egyéb technikai vívmányok kora előtt jártak még, amikor egészen más módszerekkel és más forrásokból lehetett tanulni, mint manapság. Mindemellett azt is bizonyíthatták a Nyitnikék tagjai, hogy az anyanyelv mennyire össze tudja kötni az embereket, a kultúra ismerete és szeretete mi mindenre tud ösztönözni, és a diákok mennyi energiát képesek fektetni abba, amiben hisznek. 1980 után több okból kifolyólag nem tudtak egész estés műsort összeállítani egészen 2013-ig. Ekkor mutatta be az ”új“ Nyitnikék ugyancsak a Dobeška színházban a Sose halunk meg című előadást.
 Másfél évtizede újjáalakult a kék kismadárról elnevezett együttes. Ebben a munkában nagy szerepet vállalt Bakó Katalin és Tóth Péter. Az utóbbi négy évben pedig Bohuniczky Annamária vezeti ezt a közösséget. Az első nemzedékkel szemben nemcsak felvidéki táncokat járnak, hanem az egész magyar nyelvterületről merítenek, és alakítják ki repertoárjukat. Továbbá nemcsak egyetemisták, hanem fiatal felnőttek is járnak a próbákra, ez egyfajta kontinuitást és az előre tervezés lehetőségét adja a vezetésnek. 2015 óta gyerekeknek is oktatnak táncot, ezek a nebulók lettek a Picinkék tánccsoport tagjai. A fentebb említett jubileumi szombaton ők kezdték a bemutatót a Somogyi játékok, tánc és üveges tánc műsorszámmal, majd a felnőttek – aktív és már nem aktív, de lelkes táncosok kápráztatták el a teltházas közönséget.
Az est folyamán a szlovák Šarvanci néptánccsoport közreműködése nagyon szép példája volt a folklór összekötő erejének. Az, ahogy a táncosok egyszerre lépnek, dobbantanak, fordulnak..., ahogy együtt egymás népdalait megtanulják, és a másik nyelvén énekelnek, összeköti a nemzeteket és összeköti a szíveket.
És hogy milyen táncokat jártak az évfordulót ünneplő rendezvényen? Álljon itt egy kis program:
            „Erdő is van, makk is van ...”
1 | Somogyi játékok, tánc és üveges tánc
„Tele van a sötét égbolt csillaggal ...”
2 | Széki ének, sűrű és ritka magyar
„Ha Imregről kimész ...”
3 | Imregi karikázó
„Hej rozmaring, rozmaring ...“
4 | Gömöri botoló, verbunk, lassú és friss csárdás
„Ha már eljönne a tavasz ...“
5 | Eleki ének, tiganeasca, lunga és minincelu
Bethleni muzsika
„Zöld szalagot kötöttem a hajamba”
7 | Kalotaszegi legényes, csárdás és szapora
„Húzd rá cigány ...”
8 | Désfalvi csárdás és szökő
„El kell menni, nincs mit tenni ...”
9 | Ördöngősfüzesi sűrű és ritka fogásolás, csárdás és friss csárdás

Fontos megemlíteni a zenészeket is. A prágai Huzavonó Zenekar valamint Mihó Attila és barátai együttes húzta a talpalávalót a műsor ideje alatt, majd a hivatalos programot követő táncházban is.
Vajon mi az az összetartó erő, ami örökkön-örökké táncra perdíti a Nyitnikék tagjait, mi az, ami összetartja őket, és mi az, ami új tagokat vonz a próbákra? Hiszem, hogy ugyanaz, ami a 70-es évek táncosait is. Mindannyian megbizonyosodhattunk a gálaesten arról, hogy a meghívóban szereplő gondolatok nemcsak szép szavak. Azok mögött szorgalmas munka, állandó tanulni és megújulni akarás, rengeteg áldozathozatal, valamint a csapatmunka és közös célok iránti alázat áll, és persze ami hajtja őket: a népművészet végtelen szeretete. Hadd legyen így a következő jubileumi gálaműsorokra való felkészülések során is!


A bejegyzést Nagy Ildikó a fotókat Petra Krejčí készítette.


Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar

Gondolatok a Prágai Magyar Bálról

A bársonyos forradalmat követő időszakban alakult szervezet, mely céljául tűzte ki a csehországi magyarság egyesületi formában történő összefogását és kulturális programjainak megszervezését, már egy évvel megalakulás után, 1992-ben megrendezte a Prágai Magyar Bált. Ennek helyszíne a Vinohrady városrész (Prága 2) Vasutas Kultúrháza volt. A sikeres kezdetet további bálok követték a smíchovi (Prága 5) Nemzeti Házban. Ezek a rendezvények a későbbiekben már nemcsak a prágai helyi szervezet különböző generációinak jelentett kulturális és szórakozási élményt, hanem rendszeres találkozási lehetőséget biztosított más helyi szervezetek tagjainak is a báli együttlét szabadabb, kötetlenebb körülményei között. Nagy örömünkre szolgál, hogy más helyi egyesületekre (Brünn, Ostrava) is hatással volt a prágai bál, és immár ők is rendszeresen szerveznek hasonló eseményt, a novemberi Katalin bált.   Nagy előrelépést jelentett a bál helyszínének áthelyezése Prága központjába, a repreze