Ugrás a fő tartalomra

Márciusi mulatságok 2018

Együtt mulattak a felvidéki magyar diákok Prágában


     A prágai Ady Endre Diákkör 2018 március 8-10. között rendezte meg a már tradícióvá vált háromnapos nagyszabású rendezvénysorozatát. A Márciusi Mulatságok egy 1990 óta minden évben megrendezésre kerülő háromnapos rendezvénysorozat, melynek célja, hogy a Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban tanuló felvidéki magyar diákok találkozzanak, közösen szórakozzanak, ápolják a személyes baráti és szervezetek közti kapcsolatokat és együtt emlékezzenek meg nemzeti ünnepünk alkalmából. Évek óta rendszeres vendégei az eseménynek a szegedi, erdélyi és vajdasági diákszervezetek képviselői is, ezzel erősítve az egész Kárpát-medencén átnyúló együttműködést.
     Az idei programsorozatot a csütörtök esti hagyományos sörözés indította a Klamovka étteremben. A sörözés és beszélgetés mellett minden résztvevőnek lehetősége nyílt moldvai és gyimesi tánclépéseket tanulni, amihez a Huzavona és a Folkpakk együttesek szolgáltatták a lábalávalót. 
Táncház a Klamovka vendéglőben
     Péntek este folytatódott a program a koncertekkel. Elsőként a felvidéki fiatalokból álló és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Estendøn zenekar lépett színpadra és pezsdítette fel a körülbelül 200 ember hangulatát a Nová Chmelnice nevű koncertteremben. 
Estendøn koncert hangulata
     Rövid szünet után következett a budapesti Góbé zenekar. A jó hangulat nem múlt el, és a társaság a koncertek befejezése után is még sokáig szórakozott.
Színpadon a Góbé zenekar
     A hétvége legeseménydúsabb napja a szombat volt. A program már délelőtt elkezdődött a Kisoldali téren, ahol az Ady Endre Diákkör és a Diákhálózat is a prágai magyar szervezetekkel együtt elhelyezte koszorúját II.Rákóczi Ferenc emléktáblájánál az 1948-as eseményekre emlékezve. A diákok nevében Kotiers Róza, a Diákhálózat elnöke és Tari Dávid, az Ady Endre diákkör elnöke koszorúztak. 
    Az ünnepség után indult az érdeklődők számára a Prága belvárosát bemutató városnéző túra. A csoport másik része Dobřanyba utazott, ahol Magyarország prágai nagykövetségének szervezésében részt vettek az 1848-as magyar honvéd sereg mártír ezredesének, Ormai Auffenberg Norbertnek emléket állító tábla felavató ünnepségén. 
     Innen a diákok nagy része elutazott a közelben levő pilzeni sörgyárba, ahol a sörgyárat bemutató túrán vehettek részt. A diákszervezetek elnökségi tagjai megtekintették a Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum ez alkalomra készült kiállításának
megnyitóját és képviselték a diákságot a nagykövetség ünnepi fogadásán is.
     A hétvége programja szombat este zárult le a hagyományos magyarbulival, ahol idén is DJ Peter és DJ Mr. Reeflex szórakoztatta a többszáz fiatalt egész éjszaka a Storm clubban.
Magyarbuli pillanatkép a Storm klubból
     A Márciusi Mulatságok egy átfogó rendezvény, amely nem csak a felhőtlen szórakozásról szól. Ugyanolyan fontos cél a szervezők számára a magyar kultúra ápolása és népszerűsítése a fiatalok körében, mint az, hogy lehetőséget adjanak az egész Kárpát-medencéből érkező, többnyire felvidéki származású magyar diákoknak az ismerkedésre, találkozásra, a kapcsolatok ápolására. Az Ady Endre Diákkör 1957-ben alakult Prágában. Küldetése a Prágában tanuló felvidéki magyar és magyar egyetemisták tömörítése, érdekképviselete, kulturális és szórakoztató szabadidős rendezvények szervezése.

A bejegyzést készítette: Bazár György

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ.
Editke:A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar ízeket fogjuk bemutatni az …

Sárkánykaland

Tavaly előtt, még 2015-ben tettek szert az ostravai magyarok egy nyaralás keretén belül egy új ismertségre, a nyírbátori Rácz Mihályra, aki a Kakukk Étterem és Panzió tulajdonosa. De, hogy ez még ne legyen elég, ő az alapítója a Népi Ízőrző Lovagrendnek is, ami- ahogy a nevéből már észlelhető- a népi konyha világát szeretné feleleveníteni, újragondolni és terjeszteni modern világunk különböző pontjaira. Eme fő cél érdekében nem csak a régió, de külföldi magyarlakta területek egyes tagjait is bevont a Lovagrend népszerűsítésébe. De mielőtt ide kitérnék, el kell hogy mondjam, hogy az elején csak egy jópofa főzőestről volt szó nálunk, Ostraván, ahol a Nagymester segítőivel karöltve meglátogatott minket és részt vett a Receptek a Magyar konyhából főzőrendezvényünkön, mint vendégszakács. Ennek a jólmenő barátságnak a folytatása lett, amikor Misi bátyánk elhatározta, hogy mifelénk is terjeszteni kell a népi ízeket. Ennek érdekében 2016 nyarán meghívott egy kisebb csapatot Nyírbátorba a Szá…

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…