Ugrás a fő tartalomra

Márciusi mulatságok 2018

Együtt mulattak a felvidéki magyar diákok Prágában


     A prágai Ady Endre Diákkör 2018 március 8-10. között rendezte meg a már tradícióvá vált háromnapos nagyszabású rendezvénysorozatát. A Márciusi Mulatságok egy 1990 óta minden évben megrendezésre kerülő háromnapos rendezvénysorozat, melynek célja, hogy a Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban tanuló felvidéki magyar diákok találkozzanak, közösen szórakozzanak, ápolják a személyes baráti és szervezetek közti kapcsolatokat és együtt emlékezzenek meg nemzeti ünnepünk alkalmából. Évek óta rendszeres vendégei az eseménynek a szegedi, erdélyi és vajdasági diákszervezetek képviselői is, ezzel erősítve az egész Kárpát-medencén átnyúló együttműködést.
     Az idei programsorozatot a csütörtök esti hagyományos sörözés indította a Klamovka étteremben. A sörözés és beszélgetés mellett minden résztvevőnek lehetősége nyílt moldvai és gyimesi tánclépéseket tanulni, amihez a Huzavona és a Folkpakk együttesek szolgáltatták a lábalávalót. 
Táncház a Klamovka vendéglőben
     Péntek este folytatódott a program a koncertekkel. Elsőként a felvidéki fiatalokból álló és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Estendøn zenekar lépett színpadra és pezsdítette fel a körülbelül 200 ember hangulatát a Nová Chmelnice nevű koncertteremben. 
Estendøn koncert hangulata
     Rövid szünet után következett a budapesti Góbé zenekar. A jó hangulat nem múlt el, és a társaság a koncertek befejezése után is még sokáig szórakozott.
Színpadon a Góbé zenekar
     A hétvége legeseménydúsabb napja a szombat volt. A program már délelőtt elkezdődött a Kisoldali téren, ahol az Ady Endre Diákkör és a Diákhálózat is a prágai magyar szervezetekkel együtt elhelyezte koszorúját II.Rákóczi Ferenc emléktáblájánál az 1948-as eseményekre emlékezve. A diákok nevében Kotiers Róza, a Diákhálózat elnöke és Tari Dávid, az Ady Endre diákkör elnöke koszorúztak. 
    Az ünnepség után indult az érdeklődők számára a Prága belvárosát bemutató városnéző túra. A csoport másik része Dobřanyba utazott, ahol Magyarország prágai nagykövetségének szervezésében részt vettek az 1848-as magyar honvéd sereg mártír ezredesének, Ormai Auffenberg Norbertnek emléket állító tábla felavató ünnepségén. 
     Innen a diákok nagy része elutazott a közelben levő pilzeni sörgyárba, ahol a sörgyárat bemutató túrán vehettek részt. A diákszervezetek elnökségi tagjai megtekintették a Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum ez alkalomra készült kiállításának
megnyitóját és képviselték a diákságot a nagykövetség ünnepi fogadásán is.
     A hétvége programja szombat este zárult le a hagyományos magyarbulival, ahol idén is DJ Peter és DJ Mr. Reeflex szórakoztatta a többszáz fiatalt egész éjszaka a Storm clubban.
Magyarbuli pillanatkép a Storm klubból
     A Márciusi Mulatságok egy átfogó rendezvény, amely nem csak a felhőtlen szórakozásról szól. Ugyanolyan fontos cél a szervezők számára a magyar kultúra ápolása és népszerűsítése a fiatalok körében, mint az, hogy lehetőséget adjanak az egész Kárpát-medencéből érkező, többnyire felvidéki származású magyar diákoknak az ismerkedésre, találkozásra, a kapcsolatok ápolására. Az Ady Endre Diákkör 1957-ben alakult Prágában. Küldetése a Prágában tanuló felvidéki magyar és magyar egyetemisták tömörítése, érdekképviselete, kulturális és szórakoztató szabadidős rendezvények szervezése.

A bejegyzést készítette: Bazár György

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…

A prágai magyar Összhang

A prágai magyar Összhang
     Bizonyára tudja a kedves Olvasó, hogy a 80-as, 90-es  években, vagyis az internetet, alkalmazásokat és közösségi oldalakat megelőző „kőkorszakban“ egészen más volt a kommunikáció a csehországi magyar közösségben is, mint manapság. Mégis volt igény arra, hogy jobban megismerjék egymást a helyi magyarok, és minőségi időt töltsenek együtt, összhangban legyenek egymással. Az irodalom szeretete arra indította a prágai magyar klubok tagjait (vagyis az Ady Endre Diákkört és a CSMMSZ-t), hogy évente egyszer szavalóversenyt szervezzenek. Az érdeklődők száma folyamatosan növekedett, így 1998-ban a Taplra, Petőfi című „összmagyar“ szavalóverseny Prágában is tarthatott egy válogatót, melynek győztese, Pralovszky Béla végül a magyarországi középdöntőig jutott el. A 2000-es években változtak az igények, a résztvevők száma csökkent, ezért 2004-től inkább irodalombarátok és zenekedvelők találkozóját szervezik meg minden év áprilisában. Ekkortól datálódik az Összhang elnev…