Ugrás a fő tartalomra

A fehérorosz konyha csodái!

       Érdekes meghívást kapott az Ostravai Magyar Klub, méghozzá nem is akárkitől. Margarita, a már évek óta Csehországban élő kazah lány barátaival együtt egy fehérorosz főzőestre invitáltak meg minket. Úgy gondoltuk, ezt a különleges alkalmat nem hagyhatjuk ki, hiszen más kultúrák ételkülönlegességeit nem mindig adódik alkalmunk kipróbálni, főleg nem ilyen meghitt helyen. 

A fehérorosz kisasszonyok :)

     Tehát összegyűlt egy kis fehérorosz társaság, akik elhatározták, hogy bemutatják nekünk az ízvilágukat. Erre az alkalomra az Ostrava szívében fekvő Radio Club nevű hangulatos hely adott otthont 2016. november 5-én. A magyar nemzet képviseletében négyen mentünk el: Editke, Réka, János és jómagam. Editke és János néhány más társunkkal együtt már voltak a legutóbbi főzőesten, és a pozitív visszajelzés alapján eljöttek velünk ismét. De nem csak mi, hanem más nemzetek is képviseltették magukat, többek között a hazai csehek is. Itt találkoztunk nagy meglepetésünkre Árpival is, aki mostantól a magyar tábort fogja erősíteni. 



      Egy órával hamarább mentünk előzetes bejelentés alapján, hogy be tudjunk kukkantani a kulisszák mögé. És megérte! Láthattuk, hogyan is készülnek az egyes finomságok és kik is azok a bizonos manók, akik ehhez hozzájárulnak. Miután minden trükköt ellestünk, elfoglaltuk helyünket a vendégek között, akik eközben folyamatosan elkezdtek szállingózni befelé.
          Elérkezett a negyed hat, itt volt az idő a kóstolásra, vagyis a vacsora elfogyasztására. Minden asztalon szerepelt egy gyönyörűen elkészített fél sütőtök megtöltve rizses-tejfölös-tökös töltelékkel és megszórva friss fűszerekkel. Emellett egy tál gondosan elrendezett savanyúuborka is helyet kapott az asztalon, ugyanis a fehéroroszoknak ez egy tipikus savanyúság. És mindemelett egy kis kedvességet is kaptunk mi magyarok: édes és erős fűszerpaprikát, mert a magyarok csípősen szeretik! Ekkor jött a főétel: salátalevélbe tekert darált hús (nagyon hasonlóan, mint a magyar töltött káposzta, oroszul GOLUBCY) és mellé krumplilepény (hasonló a lapcsánkához, vagy mint a cseh bramborák), mely szintén hússal volt megtöltve. Oroszul ez a KOLDUNY. Tanácsként elmondták, hogy ők mindenhez tejfölt használnak, ezzel az ízesítéssel dobják fel ételeiket. El kell hogy mondjam, hogy ez a kör étel nem múlt el egyhamar, egyrészt, mert szemünk-szájunk tátva maradt a sok finomság láttán, másrészt a fantasztikus ízek nem engedték meg, hogy ne duplázzunk. És, hogy ki ne felejtsem, a fantasztikus saláta volt a hab a tortán!

Savanyúuborka-tál

Töltött tök, saláta, savanyúuborka

Golubcy és Korduny

Fehérorosz csörögefánk

ŠARLOTKA és a kókusztorta

       Emellett viszont a jó háziasszonyok nem feledkeztek meg a desszertről sem. Előrukkoltak egy finom almás kaláccsal (oroszul ŠARLOTKA), mely kevesebb mint egy perc alatt el is fogyott. Leülepedett és gondoltuk, hogy itt vége. Na de ácsi! Annyira unatkoztak, hogy még egy csörögefánkhoz hasonlító édességet is készítettek. Omlós tészta megszórva egy kis porcukorral- hmm, valami mennyei! Editke persze nem kezdte el addig, amíg fel nem szolgálták mellé a hagyományos teakülönlegességüket. Ez a párosítás aztán vitte a pálmát! 




     Talán fél óra sem telt el, mikor ismét egy adag édesség kapott helyet az asztalunkon. Ezúttal kókusztorta és mézeskalács. Ekkor tettem fel az ügyes szakácsoknak kérdést, hogy unatkoztak-e délután, és ezért készítettek-e ennyi édességet. :) 

Jani és Pavel

      Az este átment egy nagyon élvezhető beszélgetős partiba. Ezúton köszönjük a sok finomságot, nagyon jól éreztük magunkat! Viszlát legközelebb!

A bejegyzést készítette: Ivkovič Krisztina

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ.
Editke:A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar ízeket fogjuk bemutatni az …

Sárkánykaland

Tavaly előtt, még 2015-ben tettek szert az ostravai magyarok egy nyaralás keretén belül egy új ismertségre, a nyírbátori Rácz Mihályra, aki a Kakukk Étterem és Panzió tulajdonosa. De, hogy ez még ne legyen elég, ő az alapítója a Népi Ízőrző Lovagrendnek is, ami- ahogy a nevéből már észlelhető- a népi konyha világát szeretné feleleveníteni, újragondolni és terjeszteni modern világunk különböző pontjaira. Eme fő cél érdekében nem csak a régió, de külföldi magyarlakta területek egyes tagjait is bevont a Lovagrend népszerűsítésébe. De mielőtt ide kitérnék, el kell hogy mondjam, hogy az elején csak egy jópofa főzőestről volt szó nálunk, Ostraván, ahol a Nagymester segítőivel karöltve meglátogatott minket és részt vett a Receptek a Magyar konyhából főzőrendezvényünkön, mint vendégszakács. Ennek a jólmenő barátságnak a folytatása lett, amikor Misi bátyánk elhatározta, hogy mifelénk is terjeszteni kell a népi ízeket. Ennek érdekében 2016 nyarán meghívott egy kisebb csapatot Nyírbátorba a Szá…

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…