Skip to main content

 
 
 
RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL II.

Menü: HALÁSZLÉ ÉS HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA

 

,,Magyarországon a halászlénak több változata van. Létezik szegedi, bajai, ami tésztával készül, vagy tiszai. Csehországban a halászlé fehér színű és savanykás ízű, mert babérlevelet tesznek bele.

A hortobágyi húsos palacsinta eredete a magyar pusztáról, a Hortobágyról ered, mely a kilenclyukú hídról, a hídivásáról ismert, valamint Petőfi is járt a Hortobágyi csárdában, ahonnan ennek a palacsintának az eredete indul. Ez a fogás Magyaroszágon meleg előételnek számít, nem pedig desszertnek. Általában egyet szoktak felszolgálni, hogy megmaradjon az előétel formája. ’’ (Bors-Fiszli Edit)


Hozzávalók/Elkészítés:

HALÁSZLÉ (4 fő részére):
 
 


A halászlé alapanyagai
 
·       3 fej vöröshagyma
·      
·       Pirospaprika
·       1db zöld paprika
·       1db paradicsom
·       1 krumpli
·       1 kg hal- ponty (fej, farok)
 
 

 
Először is beletesszük a fazékba a nagyobb darabokra felvágott hagymát, halaprólékot, megszórjuk pirospaprikával, és rétegezve ismét hagymát, halaprólékot és halfejeket. Ezekután hozzátesszük a paradicsomot, zöld paprikát, sót és egy krumplit. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a halfejről és és halcsontokról le nem fő a hús.

Következő lépésben hozzáadunk jó sok vöröshagymát és felöntjük vízzel. A jobb ízek kedvéért ebben a fázisban Erős Pistával és csípős paprikával ízesítjük. Később még lesz alkalmunk tovább ízesíteni a levesünket.

Mikor már összefőttek az ízek és levált a hús a csontokról, elkezdjük a halászlé passzírozását- szitán keresztül átnyomkodjuk a hagymával, paprikával és burgonyával együtt. A kapott sűrű alaplevelet ízesítjük.

Az utolsó fázisban ebbe az alaplébe belefőzzük a halszeleteket, hozzáadjuk az hafejeket és az ikrákat (belsőségeket is). Miután megfőtt a hal és a belsőségek, finom magyar házikenyérel tálaljuk.

Halászlé
 

 

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA (4 fő részére):


A hortobágyi húsos palacsinta alapanyagai
 

·       Közepes sűrűségű tésztához való liszt

·       0,5 l tej

·       Tojás

·       Olaj

·       Hagyma

·       Paradicsom

·       Zöld paprika

·       Pirospaprika

·      

·       Őrölt bors

·       Tejföl

·       Palacsinta tészta

·       Maradék csirkepörköt vagy sertéspörkölt darálva

·       4 dl  tejföl
 

Az elején a hagymát megdinszteljük olajon, felöntjük egy kis vízzel. Néhány perc után beletesszük a paradicsomot és a zöld paprikát. Kis dinsztelés után rátesszük a pirospaprikát, hogy szép színe legyen. Néhány perc elteltével hozzáadjuk a fűszereket és a csirkemellet, összeforgatjuk vele. Megsózzuk, összekeverjük, lefedjük és hagyjuk főlni a pörköltet.

Ekkor elkezdjük a palacsintákat sütni kiolajozott serpenyőben.

Visszatérünk a megfőtt pörkölthöz. Kikanalazzuk a húst és ledaráljuk, majd hozzáadunk néhány evőkanál szaftot, hogy ne legyen száraz a töltelék. Megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük. Ezzel töltjük meg a palacsintáinkat, felgöngyöljük és tepsire rakjuk. A pörkölt szaftját behabarjuk liszttel és tejföllel és a palacsinta tetejére öntjük, miután feltekertük és tejfölt teszünk a tetejére.  

 

Jó étvágyat!


Hortobágyi húsos palacsinta (Forrás: David Volny)
 

Az elkészités módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:

A bejegyzést készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit

Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar

Gondolatok a Prágai Magyar Bálról

A bársonyos forradalmat követő időszakban alakult szervezet, mely céljául tűzte ki a csehországi magyarság egyesületi formában történő összefogását és kulturális programjainak megszervezését, már egy évvel megalakulás után, 1992-ben megrendezte a Prágai Magyar Bált. Ennek helyszíne a Vinohrady városrész (Prága 2) Vasutas Kultúrháza volt. A sikeres kezdetet további bálok követték a smíchovi (Prága 5) Nemzeti Házban. Ezek a rendezvények a későbbiekben már nemcsak a prágai helyi szervezet különböző generációinak jelentett kulturális és szórakozási élményt, hanem rendszeres találkozási lehetőséget biztosított más helyi szervezetek tagjainak is a báli együttlét szabadabb, kötetlenebb körülményei között. Nagy örömünkre szolgál, hogy más helyi egyesületekre (Brünn, Ostrava) is hatással volt a prágai bál, és immár ők is rendszeresen szerveznek hasonló eseményt, a novemberi Katalin bált.   Nagy előrelépést jelentett a bál helyszínének áthelyezése Prága központjába, a repreze