RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL II.
Menü: HALÁSZLÉ ÉS HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA
,,Magyarországon
a halászlénak több változata van. Létezik szegedi, bajai, ami tésztával készül,
vagy tiszai. Csehországban a halászlé fehér színű és savanykás ízű, mert
babérlevelet tesznek bele.
A hortobágyi
húsos palacsinta eredete a magyar pusztáról, a Hortobágyról ered, mely a
kilenclyukú hídról, a hídivásáról ismert, valamint Petőfi is járt a Hortobágyi
csárdában, ahonnan ennek a palacsintának az eredete indul. Ez a fogás Magyaroszágon
meleg előételnek számít, nem pedig desszertnek. Általában egyet szoktak
felszolgálni, hogy megmaradjon az előétel formája. ’’ (Bors-Fiszli
Edit)
Hozzávalók/Elkészítés:
HALÁSZLÉ (4
fő részére):
· 3 fej vöröshagyma
· Só
· Pirospaprika
· 1db zöld paprika
· 1db paradicsom
· 1 krumpli
· 1 kg hal- ponty (fej, farok)
Először is beletesszük a fazékba a nagyobb darabokra
felvágott hagymát, halaprólékot, megszórjuk pirospaprikával, és rétegezve ismét
hagymát, halaprólékot és halfejeket. Ezekután hozzátesszük a paradicsomot, zöld
paprikát, sót és egy krumplit. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a
halfejről és és halcsontokról le nem fő a hús.
Következő lépésben hozzáadunk jó sok vöröshagymát és
felöntjük vízzel. A jobb ízek kedvéért ebben a fázisban Erős Pistával és csípős
paprikával ízesítjük. Később még lesz alkalmunk tovább ízesíteni a levesünket.
Mikor már összefőttek az ízek és levált a hús a
csontokról, elkezdjük a halászlé passzírozását- szitán keresztül átnyomkodjuk a
hagymával, paprikával és burgonyával együtt. A kapott sűrű alaplevelet
ízesítjük.
Az utolsó fázisban ebbe az alaplébe belefőzzük a
halszeleteket, hozzáadjuk az hafejeket és az ikrákat (belsőségeket is). Miután
megfőtt a hal és a belsőségek, finom magyar házikenyérel tálaljuk.
![]() |
Halászlé |
·
Közepes sűrűségű
tésztához való liszt
·
0,5 l tej
·
Tojás
·
Olaj
·
Hagyma
·
Paradicsom
·
Zöld paprika
·
Pirospaprika
·
Só
·
Őrölt bors
·
Tejföl
·
Palacsinta
tészta
·
Maradék csirkepörköt
vagy sertéspörkölt darálva
·
4 dl tejföl
Az elején a hagymát megdinszteljük olajon, felöntjük egy
kis vízzel. Néhány perc után beletesszük a paradicsomot és a zöld paprikát. Kis
dinsztelés után rátesszük a pirospaprikát, hogy szép színe legyen. Néhány perc
elteltével hozzáadjuk a fűszereket és a csirkemellet, összeforgatjuk vele.
Megsózzuk, összekeverjük, lefedjük és hagyjuk főlni a pörköltet.
Ekkor elkezdjük a palacsintákat sütni kiolajozott serpenyőben.
Visszatérünk a megfőtt pörkölthöz. Kikanalazzuk a húst és
ledaráljuk, majd hozzáadunk néhány evőkanál szaftot, hogy ne legyen száraz a
töltelék. Megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük. Ezzel töltjük meg a
palacsintáinkat, felgöngyöljük és tepsire rakjuk. A pörkölt szaftját behabarjuk
liszttel és tejföllel és a palacsinta tetejére öntjük, miután feltekertük és
tejfölt teszünk a tetejére.
Az elkészités
módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:
A bejegyzést
készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit
Comments
Post a Comment