Skip to main content


 


RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL

Jenei János klubtagunk kezdeményezésére 2015 tavaszán elindult az Ostravai Magyar Klubban a Receptek a magyar konyhából elnevezésű főzőest-sorozat.

Jani ötletei alapján fő célnak a külfödiek megismertetését a magyar konyhával tűztük ki. Ezeknek az eseményeknek az első blokkja februártól június végéig tartott, amikor is havi 1-2 szombati alkalommal a klub ügyeskezű háziasszonyai Bors Fiszli Edit vezetésével és  kiskuktáik segítségével összeállítottak egy két-háromfogásos menüt estebéd gyanánt. Állandó segítői közé tartozik Marika és Irénke is, akikkel együtt készülnek minden főzőestre már reggeltől, együtt tálalnak, takarítanak és természetes együtt is borozgatnak a finom vacsora elfogyasztása után.

Az előkészületek mindig már reggel elkezdődtek, a vendégek (külföldiek és magyarok egyaránt) délután 4 körül érkeztek és a mulatás egész estig eltartott. A finom ételek mellett  külföldi (angliai, malajziai, marokkói, dél-koreai, ill. cseh, de magyarul nem beszélő) vendégeink megkóstolhatták és megtanulhatták az eredeti magyar recepteket, emellett kipróbálhatták a finom magyar pálinkát, borokat és tipikus fűszereket is. A hazai konyha mellett a kultúrába is betekintést nyerhettek, belehallgatthattak az Ostravai Csalogányok népdalkórus fellépésébe, mely nem csak a magyar zenét, de a magyar életstílust is méltó módon bemutatta.

A visszajelzések alapján csupa dícséretet kaptak ugyanúgy a háziasszonyok, mint az ötletgazda is, mindenki teli hassal, jókedvvel, elégedetten hajtotta álomra a fejét.

A Receptek a magyar konyhából nagy pozitív visszhangja miatt a következő blokk szeptembertől indul, reméljük legalább ugyanilyen lelkesedéssel mint a szervezők, mint a vendégek részéről.

A mihamarabbi viszontlátásra!

CSMMSZ Ostrava 

 
Irénke, Marika és Editke

Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar

Gondolatok a Prágai Magyar Bálról

A bársonyos forradalmat követő időszakban alakult szervezet, mely céljául tűzte ki a csehországi magyarság egyesületi formában történő összefogását és kulturális programjainak megszervezését, már egy évvel megalakulás után, 1992-ben megrendezte a Prágai Magyar Bált. Ennek helyszíne a Vinohrady városrész (Prága 2) Vasutas Kultúrháza volt. A sikeres kezdetet további bálok követték a smíchovi (Prága 5) Nemzeti Házban. Ezek a rendezvények a későbbiekben már nemcsak a prágai helyi szervezet különböző generációinak jelentett kulturális és szórakozási élményt, hanem rendszeres találkozási lehetőséget biztosított más helyi szervezetek tagjainak is a báli együttlét szabadabb, kötetlenebb körülményei között. Nagy örömünkre szolgál, hogy más helyi egyesületekre (Brünn, Ostrava) is hatással volt a prágai bál, és immár ők is rendszeresen szerveznek hasonló eseményt, a novemberi Katalin bált.   Nagy előrelépést jelentett a bál helyszínének áthelyezése Prága központjába, a repreze