RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL IV.
Menü: PALÓCLEVES ÉS GUNDEL-PALACSINTA
Bors-Fiszli
Edit szakácsnőnk bemutatja ennek a két ételnek az eredetét:
,,Mind a két
étel Gundel Károlynak, a híres városligeti vendéglősnek a receptje. A
palóclevest tulajdonképpen Mikszáth Kálmán, a Nagy Palóc tiszteletére kreálta
Gundel Károly. Az eredeti recept zsírral és ürühúsból készül, de mi most olajat
és marhahúst fogunk használni. Ebbe krumplit teszünk, zöldbabot és tejföllel
behabarjuk a legvégén. Magyarországon ez egytálételnek számít.
A
Gundel-palacsinta szintén Gundel Károly kreativitása. Sok tévhit van eről az
ételről, sokan úgy érzik, le kell önteni csokoládémázzal, alkohollal és
flambírozni. Ez nagyon látványos, de ennek semmi köze az eredeti recepthez.
Lényege, hogy a rum, amivel készítenénk a diót és a beáztatott mazsolát, adjon
egy ízt, de ha meggyújtjuk ezt az ízt pontosan elveszti a palacsinta. Emiatt
nem lesz olyan finom a töltelékünk, mint amilyennek lennie kellene. A
Gundel-palacsinta csokoládémázának is sokkal komplikáltabb az elkészítése, mint
egy olvasztott csokoládé elkészítése. Nem csokoládészószt, hanem csokoládémázat
fogunk rá készíteni.
A
rendzserváltás után bár Gundelnak az éttermét államosították, meghagyták a
nevét. Mai napig Gundel-étteremnek nevezik.’’
Hozzávalók/Elkészítés:
PALÓCLEVES
(4 fő részére)
![]() |
A palócleves alapanyagai |
· 1db zöldpaprika
· 1db paradicsom
· Fokhagymakrém
· Erős Pista- paprikakrém
· Köménymag
· Őrölt bors
· Pirospaprika
· 4dl magyar tejföl
· 0,5
kg zöldbab
· 0,5
kg krumpli
· 2 fej vöröshagyma
· Fokhagyma
· 40
dkg marha- vagy birkahús
· Kapor
· Só
Első lépésként az olajra rádobjuk az apróra vágott
vöröshagymát és felöntjük vízzel. Belevágunk finom zöldpaprikát, paradicsomot
és hozzáadunk foghagymakrémet, Erős Pistát és hagyjuk kicsit dinsztelődni. Egy
kis idő után beleteszünk köménymagot, őrölt borsot, pirospaprikát és jól
elkeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst, majd megsózzuk. Az egészet
lefedjük és hagyjuk főni, amíg szép szaftot enged a hús. Nem öntünk alá vizet,
mert egyrészt a hús enged vizet, másrészt a hagymás alap megadja neki a sűrű
alapot.
Ezekután a zöldbabot felvágva belehelyezzük egy fazékba,
felöntjük vízzel, adunk hozzá babérlevelet, fokhagymakrémet és sót. A krumplit
is megsózzuk és felengedve vízzel szintén megfőzzük. Mindkettő a saját levében
fől. A palócleves annyiban különbözik a gulyáslevestől, hogy eleve zöldbabbal
készül és ebben nincs zöldség, mint a hagyományos gulyáslevesben.
Miután elkészült a pörkölt, a zöldbab és a krumpli,
összekeverjük a három fő összetevőt és felöntjük vízzel. Tejföllel behabarjuk
és friss kaporral ízesítjük. Kicsit még hagyjuk összefőlni az ízeket, majd
tálaljuk a palóclevest házi magyar kenyérrel.
![]() |
A palócleves |
GUNDEL-PALACSINTA (8 darab
elkészítéséhez 4 főre):
![]() |
A gundel palacsinta alapanyagai |
· 0,5
liter tejből palacsinta tésztát készítünk
· Liszt
· Só
· 1 tojás
· Pici cukor (nem fontos, mert a töltelék eleve édes lesz)
· 0,5
liter tejszín (étcsokoládét beolvasztjuk
és a tejet meg a tejszínt hozzáadjuk. sűrű szósz csinálunk belőle )
· 1db vaníliarúd
· 10
dkg cukor (cukorban és a vízben
megfőzzük a diót)
· 15
dkg dió
· Fahéj
· 2 tábla étcsokoládé
· Tej
· Vaníliáscukor
· Rumba áztatott mazsola
· Kakaó
· 2,5
dl víz
· Reszelt
narancslé cukorral összekeverve
Elkészítjük a palacsinta-alapreceptet. Kisütjük a
palacsintákat, de vékonyakat igyekszünk formázni.
A töltelékhez tejszínt használunk, amit felteszünk
melegedni. Hozzáadunk vaníliarudat, kristálycukrot és a diót. Kicsit
felforrasszuk és pici fahéjjal ízesítjük, hogy különleges ízt kapjon. Egy diókrémet
kapunk, mellyel később megtöltjük a palacsintákat.
A mártáshoz az étcsokoládét gőzön felolvasztjuk, emelett
egy másik fazékban feltettünk tejet forrni vaníliáscukorral.
Különválasztjuk a tojássárgáját a fehérjétől. A
fehérjéből felverünk tejszínhabot, ami a Gundel-palacsnta lényege. Egy kis
tálban tejszínt is felverünk, amihez adunk rumot, tejszínhabot, tojássárgáját
és cukrot. A sárgájához adunk cukrot, kakaót, hideg tejet és lisztet. Simára
keverjük, hozzáadjuk a meleg vaníliás tejhez, és a legvégén belecsurgatjuk az
olvasztott csokoládét. Együtt főzzük őket, de nem forrásig. A felvert tejszínt
óvatosan hozzáadjuk a csokoládémártáshoz. Az egészet összefőzzük és ezzel
öntjük le a diókrémmel megtöltött palacsintát.
Jó étvágyat!
![]() |
Gundel palacsinta |
Az elkészités
módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:
A bejegyzést
készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit
Comments
Post a Comment