RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL VI.
Menü: ZÖLDBORSÓLEVES, TÖLTÖTT PAPRIKA ÉS RÁKÓCZI-TÚRÓS
,,Elsőízben egy
különlegességgel, almapálinkával fogadjuk vendégeinket.
A zöldborsólevesbe
kerül csipetke tészta is, ami tipikusan magyar specialitás, máshol nem
csinálják.
Ami a
töltött paprikát illeti, Csehországban is létezik, de itt a kicsumázott
paprikát kicsit megsütik és úgy teszik bele a tölteléket. Édes paradicsomszósszal és knédlivel eszik.
A
Rákóczi-túrósnak semmi köze Rákóczi fejedelemhez, hanem egy Rákóczi János nevezetű magyar szakács-cukrász
készítette először a brüsszeli nemzetközi világkiállításra, ott mutatta be
először ezt a süteményt. Ez is
hungarikumnak minősül.’’
Hozzávalók/Elkészítés:
ZÖLDBORSÓLEVES
(4 fő részére):
![]() |
Zöldborsóleves |
·
70 dkg friss
idei zöldborsó
·
2db sárgarépa
és petrezselyem
·
Petrezselyemzöld
·
Pirospaprika
· Karajcsont
· Csipetke tészta
· 1
evőkanál liszt
· Tojás
· Só
· 2
kanál olaj vagy zsír
Csipetke
·
1 tojás
·
Kicsi só
·
Annyi liszt, amennyiből
kemény (borsó szem szerű) tészta lesz
Kezdetben az olajra ráöntjük a zöldborsót és elkezdjük kicsit
párolni a zöldségekkel együtt. A párolás
alatt kioldódnak a zöldségekből az ízek, ez fogja megadni a leves aromáját.
Mikor megpuhultak, hozzáadunk sok pirospaprikát, petrezselymet és felöntjük
vízzel. Hagyjuk főlni, hogy összeérjenek az ízek. Karajcsontok hozzáadásával
tartalmasabbá tesszük a levest, de ez elmaradhat, nem feltétlen kelléke.
Amíg fő a leves, addig elkészítjük a csipetke (csipkedő)
tésztát. Ehhez összekeverünk lisztet, tojást, sót és összedolgozzuk. Egy
viszonylag kemény tésztát készítünk belőle, amiből aztán lecsipkedünk és kis
gömböket formálunk. Mikor már megfőtt a leves, hozzáadjuk ezt a kis gombökké
formált tésztát.
A
zöldborsóleves csipetkével Editke édesanyjának családi receptje alapján
készült.
TÖLTÖTT
PAPRIKA (4 főre):
![]() |
A töltött paprika alapanyagai |
·
Majoranna
·
Őrölt bors
·
0,5 fej vöröshagyma
·
1 tojás
·
1 pohár rizs
·
Köménymag
·
Só
·
Kis kanál pirospaprika
·
Olaj
·
4 kanál liszt
·
4 db kicsumázott
paprika
·
Darálthúst
(60 dkg)
· 2 liter paradicsompüré
· 3 dkg zsír
a szószhoz
Továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül
látott személyek mennyiségét tükrözi.
A töltelékkel kezdünk, melynél a darálthúshoz hozzáadunk
7 tojást (többbet nem, mert kemény lenne a töltelék). Hozzáadjuk a rizst,
vöröshagymát, köménymagot, őrölt borsot és a majorannát. Megsózzuk és
pirospaprikával édesítjük. Kézzel jól összegyúrjuk. Megtöltjük a kicsumázott
paprikákat ezzel a darálthúsos töltelékkel, ezt majd később beletesszük paradicsomszószba. Készítünk külön nagyobb
gombócokat is azoknak, akik nem szeretik a sült paprikát.
Eközben egy fazékban készítünk világos színű rántást:
olajat, lisztet összekeverünk csomómentesre. Miután elkészült a barnás rántás,
hozzáadunk paradicsomszószt és óvatosan kevergetjük, nehogy csomóssá váljon.
Felöntjük vízzel, hagyjuk főlni és fokozatosan beletesszük a töltött paprikákat
ill. a húsgombócokat. Letakarva hagyjuk
összefőni.
RÁKÓCZI
TÚRÓS (4 főre):
![]() |
A Rákóczi túrós alapanyagai |
Tésztához
·
5 dkg porcukor
·
10 dkg vaj
·
15 dkg búzaliszt
Linzer megkenéséhez
·
3 dkg sárgabaracklekvár
Cukros töltelékhez :
·
1 kg tehéntúró
·
28 dkg cukor
·
1 db tojás
·
1 db citrom reszelt
héja
Tojáshab
·
4 tojás fehérje
·
10 dkg kristálycukor
· Mazsola
· Édesmorzsa
· Sütőpor
Továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül
látott személyek mennyiségét tükrözi.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, tojássárgájával,
cukorral, vajjal és 1 dcl tejföllel, valamint belereszeljünk fél citromnak a
héját és fél citromnak a levét. Összegyúrjuk és sütőpapírral kibélelt tepsire
tesszük. Betesszük a sütőbe, de nem kell teljesen megsütni, csak éppen
megszárítani.
Ezekután elkészítjük a túrós masszát. A 2,5, kg túrót
összekeverjük cukorral, vízben beáztatott mazsolával, tojássárgájával.
A tésztát kivesszük a sütőből és megkenjük sárgabaracklekvárral.
Megszórjuk édesmorzsával, hogy felvegye kicsit a lekvár ill. a túró levét, hogy
ne legyen annyira folyós. Ráhabarjuk a túrós tölteléket és készre sütjük a
sütőben.
Az utolsó fázisban felverjük a tojásfehérjét kemény habbá
és legutoljára beleteszünk a porcukrot, de nem szabad előbb, mert akkor nem
tudjuk felverni, és hozzáadunk még egy kis citromlevet, hogy szép fényes legyen
a hab. Ezután a felvert tojásfehérjét habzsákba töltjük és a sütemények tetejét
berácsozzuk vele. Visszatesszük a sütőbe, hogy megszárítsuk a tojásfehérjét,
majd a kész Rákóczi-túrós tetejére a rácsok közét sárgabaracklekvárral töltjük
meg. A sütemény elkészült.
![]() |
A Csalogányok is besegitenek |
![]() |
Rákóczi túrós |
Jó étvágyat!
Az elkészités
módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:
A bejegyzést
készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit
Comments
Post a Comment