RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL V.
Menü: ERDÉLYI HÚSGOMBÓCLEVES (CSORBALEVES) ILL. CSIRKEPAPRIKÁS
NOKEDLIVAL ÉS UBORKASALÁTÁVAL
,,A
csorbaleves savanykás étel és korpaciberével csinálják, ami búzakorpa, víz és
kenyér egyvelege. Ezt a három összetevőt beletesszük egy üvegbe, naponta 2-3 alkalommal
megkeverjük. 2-3 nap elteltével egy kellemes savanykás levet kapunk, amit
például a csorbaleveshez használhatunk. Ennél a főzőcskénél most nem csináltunk
ilyen levet, hanem a kész Bors Magic porból készítjük el (a cibere román neve
bors). A csorbaleves továbbá egy lényeges zöldfűszere a lestyán, ami hasonlít a
zellerhez, de ízben egészen más.
A paprikás
és pörkölt között az a nagy különbség, hogy a paprikás esetében megdinszteljük
a hagymát zsiradékon és azon tesszük főlni a húst, melyet aztán már nem
keverünk. A hagymával nem kell spórolni, mert minél több, annál szaftosabb és
sűrűbb lesz. A pörkölt esetében a hús alá nem teszünk sem hagymát, sem fűszert,
sem vizet, hagyjuk sülni és a pörkölés közben a hús zamatai benne maradnak a
húsban. Vigyázni kell, hogy ne égessük le, és mikor már félig átsült, akkor
tesszük hozzá a dinsztelt hagymát, a pirospaprikát és a fűszereket. A
pörköltnek sűrű rövid szaftja van, a paprikásnak hosszú piros, melynek tetején
piros zsírréteg úszik. Lehet mindkettőt tejföllel vagy tejszínnel behabarni. A
tejszínnel selymesebb, a tejföllel pikánsabb ízt kapunk.
Lényeges
különbség van a haluska (galuska) és a nokedli között is. A galuska reszelt
krumpliból készül liszttel (Magyarországon sztrapacska) és lehet káposztával,
túróval, töpörtyűvel készíteni. A nokedliba nem megy krumpli, csak tojás,
liszt, só és víz, mely beletartozik a magyar specialitások közé.’’ (Bors-Fiszli
Edit)
Hozzávalók/Elkészítés:
ERDÉLYI
HÚSGOMBÓCLEVES (4 fő részére):
![]() |
A húsgombocleves alapanyagai |
·
0,5 kg reszelt
zöldség egyveleg (reszelt sárgarépa, fehérrépa, zeller és karalábé)
·
0,5 kg darált
hús
·
Őrölt bors
·
Pirospaprika
·
Köménymag
·
Só
·
1 pohár rizs
·
Petrezselyemzöld
·
Lestyán
·
Egy kis
kanálnyi Bors Magic por (korpacibere)
·
vöröshagyma
(1 fej)
Továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül
látott személyek mennyiségét tükrözi.
Olajat öntünk egy
fazékba és rátesszük az apróra darált vöröshagymát. Üvegesre dinszteljük, majd
hozzáadjuk a reszelt zöldségek egyvelegét. Folytatjuk a dinsztelést, miközben
elkészítjük a leves töltelékét, a húsgombócokat.
3 kg darálthúshoz adunk kilónként egy tojást. Többet nem,
mert nagyon megkeményedhetnek a fasírtgolyók. Beleöntjük a rizst, hozzáadunk
pirospaprikát, őrölt borsot, köménymagot, megsózzuk és egy kis
petrezselyemzölddel ízesítjük. Az hozzávalókat kézzel jól összedolgozzuk. Ezek
a húsgombócok hasonlítanak a hagyományos fasírthoz, kivéve, hogy a zsemle
helyett rizs kerül bele.
Visszatérünk a dinsztelt zöldségekhez. Nem sózzuk meg,
mert maga a korpacibere elég sós. Felöntötjük vízzel és apró gombócokat
formálva belefőzzük a húsgombócokat a levesbe. Ehhez hozzáadunk friss
petrezselyemzöldet felvágva és a lestyánt, ami rendkívül különleges ízt ad a
levesünknek. A gombócokat kb. 40 percig főzzük. Mikor már megfőtt a levesünk,
hozzáadjuk a legvégén a Bors Magic port, ez fogja megadni a levesünk savanykás
ízét. Ettől csorbaleves a csorbaleves.
CSIRKEPAPRIKÁS
NOKEDLIVAL ÉS UBORKASLÁTÁVAL (4 fő részére):
![]() |
Csirkepaprikás |
·
3 fej vöröshagyma
· 3 dkg zsír
vagy olaj
·
1 db paprika
·
1 db csirke
·
Pirosarany
·
Pirospaprika
·
Só
·
1 db
paradicsom
·
Víz
Nokedlihez
·
3 dkg búzadara
·
annyi víz, hogy könnyen
szaggatható tésztát kapjunk
·
2 tojás
·
60 dkg liszt
Fazékba olajat öntünk és hozzáadunk jó sok apróra vágott
hagymát, majd felöntjük vízzel. Kis dinsztelés után beleöntünk egy
befőttesüvegnyi lecsót, mely tartalmaz jó sok paprikát és paradicsomot. Nem
kell spórolni a hozzávalókkal, hogy minél markánsabb és finomabb ízt kapjunk. Hozzáadunk
egy pici pirosaranyat (csípős), mellyel összeforgatjuk és hagyjuk dinsztelődni.
Ezután megszórjuk pirospaprikával, de nem szabad megégetni, nem hogy
megkeseredik a paprika. Apránként hozzáadjuk a húsokat, és összekeverjük a
zöldségalappal, kissé megsózzuk és letakarjuk. Ellenőrizzük folyamatosan. Vigyázni
kell, hogy vizet ne adjunk hozzá, maga a csirkehús enged magából.
Elkezdjük a nokedli ekészítését. Simaliszthez hozzáadunk
2-3 kanálnyi búzadarát, mert kellemesebb és keményebb lesz a tészta, jobb
állaga lesz. Ehhez a mennyiséghez hozzáadunk 5 tojást, sót és vizet. Fakanál
segítségével összedolgozzuk és annyi vizet adunk hozzá, amennyit a tészta
igényel az össezálláshoz. Ezekután nokedliszaggatón átnyomkodjuk és kifőzzük a
tésztát forrásban lévő vízben. A kifőtt nokedlit lecsöpögtetjük és készen áll a
tálalásra.
Az uborkasalátát tejfölösen készítjük el a főételhez,
ízlés szerint ízesítjük.
Jó étvágyat!
Az elkészités
módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:
A bejegyzést
készítette: Jenei János, Ivkovič Krisztina és Bors-Fiszli Edit
Comments
Post a Comment