RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL I.
Menü: GULYÁSLEVES és TÚRÓS CSUSZA
Bors-Fiszli Edit, a klub háziasszonya mutatja be az első főzőest ételeit
,,A magyarok
leveses nemzet. A gulyásleves is egytálételnek számít, mint például a
palócleves vagy a babgulyás. A cseheknél a gulyásleves inkább pörköltet jelent.
Ami nagy különbség a gulyás és a pörkölt között, hogy a magyar gulyásban
zöldség is van ill. marhahús és a fűszerezésünk is más. A csehek a pörköltet
liszttel sűrítik be, míg a magyarok hagymával, és intenzívebb fűszerezést is
használunk.’’
Hozzávalók/Elkészítés:
·
2 fej apróra
vágott vöröshagyma
·
Evőkanál olaj
·
Piros
paprika
·
Köménymag
·
Őrölt bors
·
40 dkg marhahús (lábszár)
·
Víz
·
Só
·
Fokhagyma
·
20 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller- és
petrezselyemzöld, paradicsom, zöld paprika)
·
50 dkg apróra vágott krumpli
·
Csipetke (magyaros tészta- tojás és liszt összekeverése)
·
Erős Pista
·
Babérlevél
·
Majoranna
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük olajon.
Egészen puhára főzzük, többször felöntjük vízzel, hogy szétessen és szaftja
legyen. Amikor megdinsztelődött, ráteszünk piros paprikát, köménymagot,
majorannát, őrölt borsot és a marhahúst. Összekeverjük, megsózzuk és felöntjük
vízzel, amivel puhára főzzük a húst egy lefedett lábosban.
Amikor a hús megpuhul, még ízesítjük egy kevés összetört
fokhagymával és egy pici Erős Pista csípős paprikás fűszerrel. Megkeverjük,
letakarjuk és tovább főzzük. Mikor finom puha a hús, hozzátesszük a felvágott
zöldségeket: sárgarépát, fehérrépát, zellert, petrezselymet, paradicsomot és
zöld paprikát, majd felöntjük vízzel és egészen puhára főzzük.
Mikor készen van, hozzátesszük az apróra vágott krumplit
és a csipetkét. A csipetke egy magyar tésztafajta, amihez összekeverjük a
tojást és a lisztet és apró gömböcskéket formálunk. Amikor minden megpuhul,
kész a gulyásleves. A hús mennyiségétől és minőségétől függően kb. 2-2,5 órát
tart a főzés.
![]() |
Gulyásleves (Forrás: David Volny) |
TÚRÓS CSUSZA
(4 főre)
· 25 dkg húsos házi szalonna
· Tojás
· Liszt
· 0,5 kg túró
· Olaj
· 4 dl tejföl
· Víz
· 0,5
kg nagykocka tészta
Felaprítunk finom húsos házi szalonnát és felolvasztjuk
pörcösre olajban. Mikor elkészültek, a szalonnapörcöket
kivesszük egy kis tálba. A zsírt nem öntjük ki, abban fogjuk majd átforgatni a
megfőlt tésztát.
Felteszünk vizet forrni, beleteszünk sót és olajat, hogy
a tészta ne tapadjon össze. A tészta házi készítésű, összekeverünk hozzá tojást
és lisztet. A kifőtt tésztát összekeverjük a töpörtyű zsírjával és túróval.
Tálaláskor töpörtyűvel és tejföllel szolgáljuk fel.
Comments
Post a Comment