Menü: TÖLTÖTT KÁPOSZTA ÉS VARGABÉLES
,,A töltött
káposztáról kevesen tudják, hogy török eredetű étel, nem magyar. A törökök
csinálták eredetileg, szőlőlevélbe marha- vagy birkahúst és rizst
töltöttek. Sertéshúst nem ehettek a
vallásuk miatt, ezért ételeik elkészítéséhez ezt a fajta húst nem használták. A
töltött káposztának több változata is létezik. Mi leggyakrabban úgy csináljuk
mint a kolozsváriak, mert a tölteléken kívül apróhúst is teszünk a káposztába.
A vargabéles
egy hungarikum, csak Magyarországon készítik. Nagyon finom magyar édesség.
Minden alapanyag eredeti magyar. Elkészítéséhez házi túrót és házi
metélttésztát használunk.
’’
Hozzávalók/Elkészítés:
TÖLTÖTT
KÁPOSZTA (4 fő részére):
· Darált hús (60 dkg)
· Tojás
· Gersli- hántolt árpa
· Só
· Pirospaprika
· Örölt bors
· Köménymag
· Pirosarany
· Fokhagyma
· 0,5 fej vöröhagyma
· 6 db savanyított káposztalevél
· 1 kg savanyú káposzta (8 kg)
· Babérlevél
· 50 dkg apróra vágott disznóhús
·
2 gerezd fokhagyma
A továbbiakban említett hozzávalók mennyisége a főzőeseményen vendégül
látott személyek mennyiségét tükrözi.
Kezdetnek beízesítjük a tölteléket. A darálthúshoz hozzáadjuk
a tojásokat, a gerslit, megsózzuk, beletesszük a pirospaprikát, őrölt borsot,
köménymagot, pirosarnyat és az összenyomott fokhagymát. A vöröshagymát is
beletörjük, mert így kisebb darabokat kapunk és jobban átadja az ízét a húsnak,
és kézzel összegyúrjuk a tölteléket. A káposztának a vastag torzsát kivágjuk,
megmossuk a leveleket és belecsavarunk egy adag darált húsos tölteléket.
Az edény alját kibéleljük káposztával, majd rátesszük
szépen sorba egy következő rétegbe a töltött káposztaleveleket. Rá ismét
káposzta, apróhús, pirospaprika,
káposzta és kezdhetjük elölről.
Ajánlatos káposztalevél nélküli húsgombócokat is készíteni, ha valaki
esetleg nem szereti a káposztalevelet.
Nyomkodunk közéjuk néhány darab babérlevelet. A tetejét megszórjuk pirospaprikával,
felöntjük vízzel és elkezdjük főzni.
72 darab gombócot készítettünk 32 fő részére. Amennyi
kiló hús, annyi kiló káposzta. Elkészítési idő kb. 3-3,5 h. Mikor minden
megpuhult és elkészült, kiszedjük a tölteléket és berántjuk a káposztát. A végén
tejföllel tálaljuk.
![]() |
A töltött káposzta |
VARGABÉLES
(4 főre):
![]() |
A vargabéles alapanyagai |
·
1 csomag réteslap
·
0,5 kg
cérnametélt
·
Olvasztott
vaj
·
25 dkg mazsola
·
0,5 kg túró
·
4 tojás
fehérje
·
4 tojás
sárgája
·
2 dl tejföl
·
20 dkg kristálycukor
·
Vaníliás
cukor
·
Citromlé és
citromhéj
·
10 dkg vaj
A házi levestésztát, mely tojás és víz keveréke, rövid
idő alatt kifőzzük forró vízben. Miután megfőlt, kivesszük, lecsöpögtetjük és
beletesszük egy tálba.
A töltelék alapja a túró. Az összetört túróhoz hozzáadjuk
a tojássárgájákat (a fehérjét külön tesszük), a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot,
citromhéjat és a citromok levét valamint az előre beáztatott mazsolát. Majd jó alaposan összekeverjük. A
töltelékünkhöz hozzáadjuk a kifőtt cérnametéltet és kézzel jól összegyúrjuk.
A réteslapokat kivajazott tepsibe tesszük és a tetejüket
is megkenjük olvasztott vajjal. Az elkészült masszánkat a tepsiben lévő
réteslapokra öntjük és ráhajtogatjuk a levelestésztát. Felhelyezünk még egy
adag réteslapot és jó alaposan megkenjük olvasztott vajjal. Mehet a sütőbe. A
megsült édességeket megszórjuk porcukorral és eperöntettel tálaljuk.
Jó étvágyat!
![]() |
Vargabéles |
Az elkészités
módját bemutató videó az alábbi linken elérhető:
Comments
Post a Comment