Ugrás a fő tartalomra

Egy hős, egy mártír, egy példakép


A mírovi megemlékezés
Ki is volt Gróf Esterházy János? 

Egy olyan példakép, egy olyan hős, akit érdemes követni, akinek példáját érdemes továbbadni a következő generációknak, gyerekeinknek, unokáinknak, hogy ők is tartsanak ki magyarságuk és keresztény hitük mellett, mutassanak példát a világnak. Kiállt a felvidéki magyarságért, vérét és életét adta értünk és az ő közbenjárása nagyban hozzájárult a felvidéki magyarság fennmaradásához. Az akkori bonyolult, viharokkal teli politikai helyzetben elmenekülhetett volna, de nem tette, hogy őt idézzem:

„…itt maradok köztetek és veletek fogom átélni a rossz napokat is….mert, ha másokat maradásra birok, én sem mehetek el innét”.

Tehát maradt és kiállt értünk, szörnyű kínok közepette az orosz, szibériai munkatáborokat is megjárva, végül 1957-ben nem egészen 56 évesen a mírovi-várbörtön egyik fogdájában sorsával megbékélve érte utol a halál.
A megemlékezések története 1998-ban kezdődött, azóta is rendszeresen emlékeznek a csehországi magyarok Esterházy Jánosra életben tartva a hős, mártírpolitikus szellemiségét. A halál ténylegesen akkor következik be, ha már valaki nincs már az emlékezetünkben, de ő tovább él bennünk, velünk van és velünk lesz mindaddig, amíg rá emlékezünk. Így tettünk 2018. június 2-án is immáron huszonegyedik alkalommal is. A megemlékezés az olmützi katedrálisban megtartott szentmisével kezdődött, amit Bozay Krisztián atya celebrált. 
A misét Bozay Krisztián atya celebrálta Olmützben
A szentmisén
A megemlékezésen résztvevők

A prédikáció egyik fő tanulsága azt volt, hogy merjünk kiállni azért, amiben hiszünk, ahogy Esterházy is tette, aki kiállt a magyar-ügy mellett. Az utókorra maradó történelmi feljegyzésekben nem azokra fognak emlékezni, akik halálra ítélnek, hanem azokra, akik életüket áldozzák egy igaz eszméért. A szentmisét követő közösen elfogyasztott ebéd után elzarándokoltunk Mírovba, ahol is leróttuk tiszteletünket a várbörtön szomszédságában lévő, a település szélén lévő emlékhelyen. 
Esterházy János emlékművének megkoszorúzása mírovban I.
Esterházy János emlékművének megkoszorúzása mírovban II.
A koszorúzáson jelen volt Magyarország prágai rendkívüli meghatalmazott nagykövete Dr. Boros Miklós es Buczkó István tanácsos. Továbbá Krakkóból Esterházy János húgának, Mariskának a családtagjai, menye es unokája Elzbieta Lastowiecka férjével vettek részt az emlékünnepségen. Szlovákiából a Magyar Közösség Pártja koszorúját az Esterházy Akadémia növendékei helyezték el. A szlovákiai Magyar Cserkész szövetséget képviselve Csémi Szilárd, az Esterházy Akadémia növendékei nevében Jancsó Péter, a csehországi Esterházy János, az emberi és keresztény értékekért társulatot reprezentálva Kocsis László elnök, valamint Szabó Ede koszorúzott. Mírov község polgármestere külföldi tartózkodása okán levélben köszöntötte a zarándokokat, a község koszorúját az alpolgármester Bezdek úr helyezte el. A szervezők a Cseh-és Morvaországi Magyarok Szövetsége ostravai es olmützi helyi egyesületek nevében Nagy Sándor és Tolasz Cecilia helyezte el a szervezetek emlékkoszorúját.
A mírovi várbörtön

Ezen a szép napos délutánon az enyhe nyári szellő lengette magyar, cseh és lengyel zászlók tövében az elmondott beszédekben megelevenedett Esterházy alakja. Az ő nagysága, az összekötő kapocs, amely minden évben összehozza Mírovban a különböző országokból érkezőket, ahol egyszerre forrnak össze a különböző nemzeti szívek. Az esemény legvégén közösen énekeltük el a magyarok méltán híres világhimnuszát.
Megemlékezés a magyar, lengyel és a cseh  zászlók tövében 
Hogy ezt a kis tudósításomat méltóképpen zárjam, szeretnék egy Esterházy idézettel fejet hajtani nagysága előtt:

„Csak az a nemzet érdemes jobb sorsra és örök életre, amely meg tudja becsülni nagyjait, és amelynek mindig szem előtt lebeg azok példát adó munkássága”

Tartsuk továbbra is életben Esterházy szellemét, zarándokoljuk el hozzá újra és újra, találkozzunk ismét jövőre is Mírovban.

Egy korábbi videó tudósítás a megemlékezésről (2015):

A blogbejegyzést készítette: Jenei János
A fényképeket készítette: Lőrincz Gábor és Jenei János

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ.
Editke:A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar ízeket fogjuk bemutatni az …

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…

Márciusi mulatságok 2018

Együtt mulattak a felvidéki magyar diákok Prágában
     A prágai Ady Endre Diákkör 2018 március 8-10. között rendezte meg a már tradícióvá vált háromnapos nagyszabású rendezvénysorozatát. A Márciusi Mulatságok egy 1990 óta minden évben megrendezésre kerülő háromnapos rendezvénysorozat, melynek célja, hogy a Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban tanuló felvidéki magyar diákok találkozzanak, közösen szórakozzanak, ápolják a személyes baráti és szervezetek közti kapcsolatokat és együtt emlékezzenek meg nemzeti ünnepünk alkalmából. Évek óta rendszeres vendégei az eseménynek a szegedi, erdélyi és vajdasági diákszervezetek képviselői is, ezzel erősítve az egész Kárpát-medencén átnyúló együttműködést.      Az idei programsorozatot a csütörtök esti hagyományos sörözés indította a Klamovka étteremben. A sörözés és beszélgetés mellett minden résztvevőnek lehetősége nyílt moldvai és gyimesi tánclépéseket tanulni, amihez a Huzavona és a Folkpakk együttesek szolgáltatták a lábalávalót.       …