Ugrás a fő tartalomra

Prágai Márciusi Mulatságok 2017-ben

Március 9–11. között rendezte meg az idén 60 éves Ady Endre Diákkör a már tradícióvá vált, háromnapos nagyszabású rendezvénysorozatát. Ismét több száz egyetemista gyűlt össze Kolozsvártól Prágáig. A Diákhálózat tagszervezeteihez csatlakoztak a kolozsvári, vajdasági és szegedi diákok, hogy együtt szórakozzanak és együtt emlékezzenek meg az 1848-as forradalom emlékéről.

 

A hosszúhétvége programja csütörtök este kezdődött egy hagyományos sörözéssel. Az egyébként is elmaradhatatlan nótázgatást még jobban elősegítette az élő népzene Szamek Lili prímással az élen. A Nyitnikék néptánccsoport táncosainak köszönhetően lehetősége nyílt a jelenlévőknek belekóstolni a vajdaszentiványi és a mezőségi táncok világába. A rövid oktatás később spontán táncházzal folytatódott. 

 

A pénteki napon került sor a Prágai Magyar Nagykövetség által rendezett ünnepi fogadásra. Itt az Ady Endre Diákkör és a Kazinczy Ferenc Diákklub elnökségi tagjai képviselték a magyar diákokat. A rendezvények közül a péntek esti koncert volt a közönség számára a legcsábítóbb: a Kiscsillag előtt a Rozsnyói Endorfin zenekar lépett színpadra, nem kis sikert aratva. A gömöri származású középiskolások bizony kitettek magukért, amit a közönség is díjazott – hosszan tartó tapssal már az előzenekartól is ráadást kértek. Ezután következett a mindenki által várva-várt Kiscsillag. A koncert befejeztével sem ért véget a szórakozás, az AED jóvoltából folytatódott a mulatság éjszakába nyúlóan. 

 Szombaton az érdeklődők egy háromórás városnéző sétán vehettek részt Juhász Pál vezetésével, aki különböző izgalmas információkkal szolgált a belváros nevezetességeiről. Ezt követően délután a Kisoldali téren (Malostranské nám.) ért véget, ahol a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségével, Magyarország Prágai Nagykövetségével és a többi prágai magyar szervezettel együtt a diákok is megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc emléktábláját, így emlékezve az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire. A himnusz közös eléneklése után az ünnepség a belvárosi Görgey Artúr emléktáblánál fejeződött be. 

 A rendezvénysorozatot a szombat esti magyarbuli zárta, ahol DJ Peterrel és DJ Mr. Reeflexszel szórakoztak a fiatalok. Éjfél után a szerencsések értékes tomboladíjakkal is gazdagodhattak a tagszervezetek és a támogatók jóvoltából.

A Márciusi Mulatságok egy átfogó rendezvény, amely nem csak a felhőtlen szórakozásról szól. Ugyanolyan fontos cél a szervezők számára a magyar kultúra ápolása és népszerűsítése a fiatalok körében mint az, hogy lehetőséget adjanak az egész Kárpát-medencéből érkező, többnyire felvidéki származású magyar diákoknak az ismerkedésre, találkozásra, a kapcsolatok ápolására. A rendezvény iránti igényt a résztvevők évről-évre növekvő száma is bizonyítja.

A Márciusi Mulatságokat szervező Ady Endre Diákkör a volt Csehszlovákia területén legrégebben működő magyar diákklub, 60. születésnapja alkalmából április végén nagyszabású jubileumi ünnepséget szervez, melyre hívja és várja a régi és jelenlegi adysokat egyaránt. 

 

A bejegyzést írta: Bazár György

Szerkesztette: Demján Izabella

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Már a huszadik!

Miért is van hatalmas jelentősége a minden évben megrendezésre kerülő művelődési táboroknak? Mit is jelentenek ezek a táborok számunkra itt élő magyaroknak Csehországban? Mi a táborok vonzereje? Miért is számoljuk a napokat és várjuk a következő évit?

Mindenkinek mást jelentenek, mint ahogy mindannyian másak vagyunk. Van, akinek az újra találkozás örömét, új baráti kapcsolatok kialakulását, szórakozást és mulatást magyar nyelven és a magyar zenére, van, akinek a magyar kultúrát, a művelődést, a tudásszomj csillapítását, de vannak olyanok is, akik a hétvégét egyszerűen csak a kellemes kikapcsolódásnak veszik a szép és kellemes környezetben, ahol természetesen nem hiányozhat a magyar szó. A fenn említett kérdésekre a válaszokat a táborlakókkal készített helyszíni interjúk adják meg. De mielőtt részletezném az összegyűjtött véleményeket, szeretnék először is visszatérni a kezdetekhez. Hogyan is kezdődött?
Becske Katalin, (Prága), a táborok ötletgazdája

1996-2000 között voltam a CSMMSZ szerv…