Ugrás a fő tartalomra

Prágai Márciusi Mulatságok 2017-ben

Március 9–11. között rendezte meg az idén 60 éves Ady Endre Diákkör a már tradícióvá vált, háromnapos nagyszabású rendezvénysorozatát. Ismét több száz egyetemista gyűlt össze Kolozsvártól Prágáig. A Diákhálózat tagszervezeteihez csatlakoztak a kolozsvári, vajdasági és szegedi diákok, hogy együtt szórakozzanak és együtt emlékezzenek meg az 1848-as forradalom emlékéről.

 

A hosszúhétvége programja csütörtök este kezdődött egy hagyományos sörözéssel. Az egyébként is elmaradhatatlan nótázgatást még jobban elősegítette az élő népzene Szamek Lili prímással az élen. A Nyitnikék néptánccsoport táncosainak köszönhetően lehetősége nyílt a jelenlévőknek belekóstolni a vajdaszentiványi és a mezőségi táncok világába. A rövid oktatás később spontán táncházzal folytatódott. 

 

A pénteki napon került sor a Prágai Magyar Nagykövetség által rendezett ünnepi fogadásra. Itt az Ady Endre Diákkör és a Kazinczy Ferenc Diákklub elnökségi tagjai képviselték a magyar diákokat. A rendezvények közül a péntek esti koncert volt a közönség számára a legcsábítóbb: a Kiscsillag előtt a Rozsnyói Endorfin zenekar lépett színpadra, nem kis sikert aratva. A gömöri származású középiskolások bizony kitettek magukért, amit a közönség is díjazott – hosszan tartó tapssal már az előzenekartól is ráadást kértek. Ezután következett a mindenki által várva-várt Kiscsillag. A koncert befejeztével sem ért véget a szórakozás, az AED jóvoltából folytatódott a mulatság éjszakába nyúlóan. 

 Szombaton az érdeklődők egy háromórás városnéző sétán vehettek részt Juhász Pál vezetésével, aki különböző izgalmas információkkal szolgált a belváros nevezetességeiről. Ezt követően délután a Kisoldali téren (Malostranské nám.) ért véget, ahol a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségével, Magyarország Prágai Nagykövetségével és a többi prágai magyar szervezettel együtt a diákok is megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc emléktábláját, így emlékezve az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire. A himnusz közös eléneklése után az ünnepség a belvárosi Görgey Artúr emléktáblánál fejeződött be. 

 A rendezvénysorozatot a szombat esti magyarbuli zárta, ahol DJ Peterrel és DJ Mr. Reeflexszel szórakoztak a fiatalok. Éjfél után a szerencsések értékes tomboladíjakkal is gazdagodhattak a tagszervezetek és a támogatók jóvoltából.

A Márciusi Mulatságok egy átfogó rendezvény, amely nem csak a felhőtlen szórakozásról szól. Ugyanolyan fontos cél a szervezők számára a magyar kultúra ápolása és népszerűsítése a fiatalok körében mint az, hogy lehetőséget adjanak az egész Kárpát-medencéből érkező, többnyire felvidéki származású magyar diákoknak az ismerkedésre, találkozásra, a kapcsolatok ápolására. A rendezvény iránti igényt a résztvevők évről-évre növekvő száma is bizonyítja.

A Márciusi Mulatságokat szervező Ady Endre Diákkör a volt Csehszlovákia területén legrégebben működő magyar diákklub, 60. születésnapja alkalmából április végén nagyszabású jubileumi ünnepséget szervez, melyre hívja és várja a régi és jelenlegi adysokat egyaránt. 

 

A bejegyzést írta: Bazár György

Szerkesztette: Demján Izabella

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…