Skip to main content

Prágai Márciusi Mulatságok 2017-ben

Március 9–11. között rendezte meg az idén 60 éves Ady Endre Diákkör a már tradícióvá vált, háromnapos nagyszabású rendezvénysorozatát. Ismét több száz egyetemista gyűlt össze Kolozsvártól Prágáig. A Diákhálózat tagszervezeteihez csatlakoztak a kolozsvári, vajdasági és szegedi diákok, hogy együtt szórakozzanak és együtt emlékezzenek meg az 1848-as forradalom emlékéről.

 

A hosszúhétvége programja csütörtök este kezdődött egy hagyományos sörözéssel. Az egyébként is elmaradhatatlan nótázgatást még jobban elősegítette az élő népzene Szamek Lili prímással az élen. A Nyitnikék néptánccsoport táncosainak köszönhetően lehetősége nyílt a jelenlévőknek belekóstolni a vajdaszentiványi és a mezőségi táncok világába. A rövid oktatás később spontán táncházzal folytatódott. 

 

A pénteki napon került sor a Prágai Magyar Nagykövetség által rendezett ünnepi fogadásra. Itt az Ady Endre Diákkör és a Kazinczy Ferenc Diákklub elnökségi tagjai képviselték a magyar diákokat. A rendezvények közül a péntek esti koncert volt a közönség számára a legcsábítóbb: a Kiscsillag előtt a Rozsnyói Endorfin zenekar lépett színpadra, nem kis sikert aratva. A gömöri származású középiskolások bizony kitettek magukért, amit a közönség is díjazott – hosszan tartó tapssal már az előzenekartól is ráadást kértek. Ezután következett a mindenki által várva-várt Kiscsillag. A koncert befejeztével sem ért véget a szórakozás, az AED jóvoltából folytatódott a mulatság éjszakába nyúlóan. 

 Szombaton az érdeklődők egy háromórás városnéző sétán vehettek részt Juhász Pál vezetésével, aki különböző izgalmas információkkal szolgált a belváros nevezetességeiről. Ezt követően délután a Kisoldali téren (Malostranské nám.) ért véget, ahol a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségével, Magyarország Prágai Nagykövetségével és a többi prágai magyar szervezettel együtt a diákok is megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc emléktábláját, így emlékezve az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire. A himnusz közös eléneklése után az ünnepség a belvárosi Görgey Artúr emléktáblánál fejeződött be. 

 A rendezvénysorozatot a szombat esti magyarbuli zárta, ahol DJ Peterrel és DJ Mr. Reeflexszel szórakoztak a fiatalok. Éjfél után a szerencsések értékes tomboladíjakkal is gazdagodhattak a tagszervezetek és a támogatók jóvoltából.

A Márciusi Mulatságok egy átfogó rendezvény, amely nem csak a felhőtlen szórakozásról szól. Ugyanolyan fontos cél a szervezők számára a magyar kultúra ápolása és népszerűsítése a fiatalok körében mint az, hogy lehetőséget adjanak az egész Kárpát-medencéből érkező, többnyire felvidéki származású magyar diákoknak az ismerkedésre, találkozásra, a kapcsolatok ápolására. A rendezvény iránti igényt a résztvevők évről-évre növekvő száma is bizonyítja.

A Márciusi Mulatságokat szervező Ady Endre Diákkör a volt Csehszlovákia területén legrégebben működő magyar diákklub, 60. születésnapja alkalmából április végén nagyszabású jubileumi ünnepséget szervez, melyre hívja és várja a régi és jelenlegi adysokat egyaránt. 

 

A bejegyzést írta: Bazár György

Szerkesztette: Demján Izabella

Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar

Gondolatok a Prágai Magyar Bálról

A bársonyos forradalmat követő időszakban alakult szervezet, mely céljául tűzte ki a csehországi magyarság egyesületi formában történő összefogását és kulturális programjainak megszervezését, már egy évvel megalakulás után, 1992-ben megrendezte a Prágai Magyar Bált. Ennek helyszíne a Vinohrady városrész (Prága 2) Vasutas Kultúrháza volt. A sikeres kezdetet további bálok követték a smíchovi (Prága 5) Nemzeti Házban. Ezek a rendezvények a későbbiekben már nemcsak a prágai helyi szervezet különböző generációinak jelentett kulturális és szórakozási élményt, hanem rendszeres találkozási lehetőséget biztosított más helyi szervezetek tagjainak is a báli együttlét szabadabb, kötetlenebb körülményei között. Nagy örömünkre szolgál, hogy más helyi egyesületekre (Brünn, Ostrava) is hatással volt a prágai bál, és immár ők is rendszeresen szerveznek hasonló eseményt, a novemberi Katalin bált.   Nagy előrelépést jelentett a bál helyszínének áthelyezése Prága központjába, a repreze