Ugrás a fő tartalomra

Prágai Márciusi Mulatságok 2017-ben

Március 9–11. között rendezte meg az idén 60 éves Ady Endre Diákkör a már tradícióvá vált, háromnapos nagyszabású rendezvénysorozatát. Ismét több száz egyetemista gyűlt össze Kolozsvártól Prágáig. A Diákhálózat tagszervezeteihez csatlakoztak a kolozsvári, vajdasági és szegedi diákok, hogy együtt szórakozzanak és együtt emlékezzenek meg az 1848-as forradalom emlékéről.

 

A hosszúhétvége programja csütörtök este kezdődött egy hagyományos sörözéssel. Az egyébként is elmaradhatatlan nótázgatást még jobban elősegítette az élő népzene Szamek Lili prímással az élen. A Nyitnikék néptánccsoport táncosainak köszönhetően lehetősége nyílt a jelenlévőknek belekóstolni a vajdaszentiványi és a mezőségi táncok világába. A rövid oktatás később spontán táncházzal folytatódott. 

 

A pénteki napon került sor a Prágai Magyar Nagykövetség által rendezett ünnepi fogadásra. Itt az Ady Endre Diákkör és a Kazinczy Ferenc Diákklub elnökségi tagjai képviselték a magyar diákokat. A rendezvények közül a péntek esti koncert volt a közönség számára a legcsábítóbb: a Kiscsillag előtt a Rozsnyói Endorfin zenekar lépett színpadra, nem kis sikert aratva. A gömöri származású középiskolások bizony kitettek magukért, amit a közönség is díjazott – hosszan tartó tapssal már az előzenekartól is ráadást kértek. Ezután következett a mindenki által várva-várt Kiscsillag. A koncert befejeztével sem ért véget a szórakozás, az AED jóvoltából folytatódott a mulatság éjszakába nyúlóan. 

 Szombaton az érdeklődők egy háromórás városnéző sétán vehettek részt Juhász Pál vezetésével, aki különböző izgalmas információkkal szolgált a belváros nevezetességeiről. Ezt követően délután a Kisoldali téren (Malostranské nám.) ért véget, ahol a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségével, Magyarország Prágai Nagykövetségével és a többi prágai magyar szervezettel együtt a diákok is megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc emléktábláját, így emlékezve az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire. A himnusz közös eléneklése után az ünnepség a belvárosi Görgey Artúr emléktáblánál fejeződött be. 

 A rendezvénysorozatot a szombat esti magyarbuli zárta, ahol DJ Peterrel és DJ Mr. Reeflexszel szórakoztak a fiatalok. Éjfél után a szerencsések értékes tomboladíjakkal is gazdagodhattak a tagszervezetek és a támogatók jóvoltából.

A Márciusi Mulatságok egy átfogó rendezvény, amely nem csak a felhőtlen szórakozásról szól. Ugyanolyan fontos cél a szervezők számára a magyar kultúra ápolása és népszerűsítése a fiatalok körében mint az, hogy lehetőséget adjanak az egész Kárpát-medencéből érkező, többnyire felvidéki származású magyar diákoknak az ismerkedésre, találkozásra, a kapcsolatok ápolására. A rendezvény iránti igényt a résztvevők évről-évre növekvő száma is bizonyítja.

A Márciusi Mulatságokat szervező Ady Endre Diákkör a volt Csehszlovákia területén legrégebben működő magyar diákklub, 60. születésnapja alkalmából április végén nagyszabású jubileumi ünnepséget szervez, melyre hívja és várja a régi és jelenlegi adysokat egyaránt. 

 

A bejegyzést írta: Bazár György

Szerkesztette: Demján Izabella

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ.
Editke:A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar ízeket fogjuk bemutatni az …

Sárkánykaland

Tavaly előtt, még 2015-ben tettek szert az ostravai magyarok egy nyaralás keretén belül egy új ismertségre, a nyírbátori Rácz Mihályra, aki a Kakukk Étterem és Panzió tulajdonosa. De, hogy ez még ne legyen elég, ő az alapítója a Népi Ízőrző Lovagrendnek is, ami- ahogy a nevéből már észlelhető- a népi konyha világát szeretné feleleveníteni, újragondolni és terjeszteni modern világunk különböző pontjaira. Eme fő cél érdekében nem csak a régió, de külföldi magyarlakta területek egyes tagjait is bevont a Lovagrend népszerűsítésébe. De mielőtt ide kitérnék, el kell hogy mondjam, hogy az elején csak egy jópofa főzőestről volt szó nálunk, Ostraván, ahol a Nagymester segítőivel karöltve meglátogatott minket és részt vett a Receptek a Magyar konyhából főzőrendezvényünkön, mint vendégszakács. Ennek a jólmenő barátságnak a folytatása lett, amikor Misi bátyánk elhatározta, hogy mifelénk is terjeszteni kell a népi ízeket. Ennek érdekében 2016 nyarán meghívott egy kisebb csapatot Nyírbátorba a Szá…

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…