Skip to main content

The island of Hungarian cuisine in the heart of Ostrava
A magyar konyha szigete Ostrava szívében

Vendégeink/our guests

Our cooking events presenting the best meals of the Hungarian cuisine has already been organized thirteen times. It has been a very big success, let me share some statistics regarding our events: 

A magyar konyha legjobb ételeit bemutató rendezvénysorozatunk eddig 13 alkalommal került megrendezésre. Nagyon nagy sikernek örvend a rendezvényünk, amelyet az alábbi számok is alátámasztanak:

  1. Guests from 16 countries eg. Kazakhstan, South Korea, Malaysia, Morocco, Romania, Russia, USA, Uruguay, United Kingdom, Finland etc.
  2. Number of the presented meals: 30
  3. Average number of participants: above 30
  4. Number of portions: More than 400 portions
  5. Youtube video recipe views: 3334 (27.5.2016)
  6. The highest number of participants: 52
  7. The oldest participant: 80 years old, the youngest: 2 years old

  1. Vendégek 16 országból érkeztek hozzánk, úgymint Kazahsztán, Dél-Korea, Malajzia, Marokkó, Románia, Oroszország, Amerikai Egyesült Államok, Uruguay, Egyesült Királyság, Finnország stb.
  2. A bemutatott ételek száma: 30
  3. Az átlagos részvételi létszám: 30-t meghaladó
  4. Az összes megfőzött adag száma: 400 fölött
  5. A youtube videóreceptek megtekintés száma: 3334 (2016.05.27)
  6. A legmagasabb résztvevői létszám: 52
  7. Legidősebb résztvevő: 80 éves, legfiatalabb: 2 éves
And the opinions.......
És a vélemények.......

Daniela Tománková Csehországból/Daniela Tománková from the Czech Republic:

,,Hungarian cooking events = izlik & finom J

In the Czech Republic we like Hungarian food a lot, so when I had learned about the Hungarian club in Ostrava, I had immediately asked about the possibility to show people in Ostrava how to cook Hungarian meals and introduce some typical Hungarian recipes to us. Later, I was very happy when these cooking events really started to be organized in 2015.

Every time I attend the cooking event, I have a great opportunity to taste some different delicious Hungarian soup, main course or desert and, of course, some nice wine or pálinka :) I really appreciate all the effort that the members of the Hungarian club put into these events. They prepare an instructional video about each recipe to show how to prepare the meal step by step. Before serving, they also introduce the dish and tell us something about the history and traditions related to it. 

There is always a very friendly atmosphere and everybody feels more than welcome. I would like to thank especially the ladies from the club who prepare the food for us and always serve the meals with warm smiles on their faces. To show the Hungarian culture and share it with the guests, they even wear the traditional Hungarian clothes and sing typical songs to make the events even more special.

I would really recommend to everyone who likes good food and nice company to come to spend some time with the nice friendly people from the Hungarian club in Ostrava. You will sure enjoy! :)"

,,A magyar konyhát bemutató rendezvénysorozat= izlik & finom J

Mi, csehek nagyon szeretjük a magyar ételeket, amikor először hallottam az Ostravai Magyar Klubról, azonnal keresni kezdtem a lehetőséget, amin keresztül lehetővé válik számunkra a magyar ételek elkészítésének elsajátítása és néhány kiváló magyar recept megismerése. Nagyon örültem annak, hogy ez a rendezvénysorozat elindult 2015-ben.

Minden alkalommal, amikor részt veszek főzőeseményeken, mindig van lehetőségem megkóstolni jobbnál jobb magyar leveseket, főételeket és desszerteket is, és természetesen a jó borokat és a méltán híres pálinkát is :). Nagyra értékelek minden egyes igyekezetet a Magyar Klub részéről e rendezvény kapcsán. Az interneten elérhetőek minden egyes elkészített étellel kapcsolatban videóreceptek, amelyek segítenek a helyszínen bemutatott ételek otthoni elkészítésében lépésről lépésre. A tálalás előtt mindig bemutatásra kerülnek az elfogyasztandó ételek, említve néhány érdekes tradicionális és történelmi aspektust.

A hangulat mindig barátságos és mindenkit szeretettel várnak. Nagyon szeretnék köszönetet mondani a magyar asszonyoknak, akik minden alkalommal mosollyal az arcukon szolgálják fel a finomabbnál finomabb ételeket bemutatva a magyar kultúrát és a magyar vendégszeretetet. És hogy fokozzam, és hogy még hitelesebbé tegyék a rendezvényt hagyományos magyar népi ruházatot viselnek és énekükkel teszik még különlegesebbé az eseményt.

Nagyon szeretném mindenki figyelmébe ajánlani, aki szereti a jó ételeket és nagyszerű társaságot, hogy látogasson el az Ostravai Magyar Klubba. Biztos vagyok, hogy élvezni fogjátok! :)"

Az ostravai asszonykórus biztosítja a jó kedvet/Good atmosphere is guaranteed by the Choir of the Hungarian Club
Geoff William Nagy-Britanniából/Geoff William from the UK: 

,,I like to come to the Hungarian Club to meet people from different countries. I love Hungarian food and the wine. I am also very interested in Hungarian folklore and dance. I love this event"

,,Nagyon szeretek a Magyar Klubba járni, ahol nagyon sokféle emberrel van lehetőségem találkozni különböző országokból. Szeretem a magyar ételeket és a borokat. Nagyon érdekel még a magyar folklór és a magyar táncok. Szeretem ezt a rendezvényt"


Eui Sung Kang Dél-Koreából/Eui Sung Kang from South Korea:
,, Thank you for giving opinion's chance, I was very honour to take part in hungarian cooking event. Of course I expected that most hungarian food are very familar for Korean people to eat. Because we have many spicy foods as traditionally. So I felt also to taste hungarian food.
And I usually cook goulash cooking as hungarian food. Because we have similar food in Korea. We cook based on beef and many vegetable with chilly powder and sauce. of course it's more spicy and hot than goulash. But most korean people eat goulash a lot as they were visiting in Hungary. So I don't have any problems to taste hungarian food. and people are also loving to talk with people and sing and dance on anywhere. that's what I had good memories about Hungarian cooking event,"

,, Köszönöm a véleménynyilvánítás lehetőségét, nagyon megtisztelve érzem magam, hogy részt vehettem a magyar főzőesteken. Természetesen elvártam, hogy a legtöbb magyar étel hasonlítani fog a koreai emberek ételéhez, mert hagyományosan nagyon sok fűszeres ételünk van. Szóval alkalmam nyílt megkóstolni a magyar ételeket is.
Egyébként gyakran főzök gulyást mint magyar ételt, mert ehhez hasonló ételünk Koreában is van.  A miénk alapja a marhahús és sok zöldség csiliporral és szósszal. Természetesen az sokkal fűszeresebb és csípősebb mint a Magyar gulyás. De a legtöbb koreai ember evett már gulyást magyarországi látogatásuk során. Szóval semmi bajom nincs a magyar ételek kóstolásával és az emberek ugyanúgy bárhol szeretnek beszélgetni, énekelni és táncolni. Ezek azok a dolgok, amiért jó emlékeim vannak a magyar főzőestekről."


Az ostravai magyar konyha angyalai/the angels of hungarian cuisine in Ostrava
Szeptemberben folytatjuk.........J
To be continued in September..........J

írta/written by: Jenei János and Ivkovič Krisztina

Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar

Gondolatok a Prágai Magyar Bálról

A bársonyos forradalmat követő időszakban alakult szervezet, mely céljául tűzte ki a csehországi magyarság egyesületi formában történő összefogását és kulturális programjainak megszervezését, már egy évvel megalakulás után, 1992-ben megrendezte a Prágai Magyar Bált. Ennek helyszíne a Vinohrady városrész (Prága 2) Vasutas Kultúrháza volt. A sikeres kezdetet további bálok követték a smíchovi (Prága 5) Nemzeti Házban. Ezek a rendezvények a későbbiekben már nemcsak a prágai helyi szervezet különböző generációinak jelentett kulturális és szórakozási élményt, hanem rendszeres találkozási lehetőséget biztosított más helyi szervezetek tagjainak is a báli együttlét szabadabb, kötetlenebb körülményei között. Nagy örömünkre szolgál, hogy más helyi egyesületekre (Brünn, Ostrava) is hatással volt a prágai bál, és immár ők is rendszeresen szerveznek hasonló eseményt, a novemberi Katalin bált.   Nagy előrelépést jelentett a bál helyszínének áthelyezése Prága központjába, a repreze