Skip to main content

2015


Alapszervezetünk célja a 2015-ös évben is arra összpontosult, hogy folytassuk a tevékenységet, mely alapján biztosítani tudjuk Szövetségünk Alapszabálya által kitűzött küldetésünket, tehát bebiztosítani tagjaink számára magyar anyanyelvünk használatát,  kultur hagyományaink ismertetését, átadását, valamint nemzeti identitásunk mélyítését. Ezen említettek elérésére alapszervezetünk a város központi részén klub helységet bérel, ahol rendszeresen minden kedden 14.00 órai kezdettel megtartja a tagság számára a klubtalálkozót. Ezen találkozók alkalmával megünnepeltük magyar állami ünnepeinket, megemlékeztünk történelmünk, irodalmunk, zenei és képzőművészeti világunk nagyjainak évfordulójáról, s nem utolsó sorban tagjaink jelentős életjubileumairól. A klubtalálkozókon tagjaink 2015-ben is folytatták az egymás közötti magyar nyelvű kommunikációt, nézték a magyar TV csatornák közvetítését, de lehetőségük volt magyar könyvek kikölcsönzésére is. A 2015-ös év jelentős változásokat hozott pozitív értelemben alapszervezetünk életébe, mert sikerült a fiatalabb személyek bevonása is, akik a rendszeres keddi klubtalálkozókon kívül is igyekeztek találkozni és maguk számára programokat kialakítani, amelyek egy része a magyar klubban zajlott le, de voltak azon kívüli műsoraik is. Több alkalommal került sor szombati napokon táncházra, melyet a budapesti ösztöndíjasunk Marton Sára vezetett kicsinyek és nagyok számára.
Az elmúlt év során aktívan sikerült kiaknázni a közösségi média adta lehetőségeket, facebook-os oldalunk aktív üzemeltetése révén. Az elindított Youtube csatornánkon 19 videó került feltöltésre, tudosítva a velünk kapcsolatos történésekről. Az elkészített kisfilmek között megtalálunk videórecepteket, esemény tudósításokat és interjúkat is. Szeretném az olvasók figyelmébe ajánlani az ostravai szervezetünk megalakulását bemutató két felvételt, amely Bors István alapítótagunkkal készült:


A közösségi informálás terén is történtek előrelépések hírlevél formájában is, külön köszönet ezért Ivkovic Krisztinának és Marton Sárának. A kiküldött hírlevelek keretében sikerült informálni az Ostrava- és környékén élő honfitársainkat rendezvényeinkről és a velünk kapcsolatos történésekről.  Továbbá múlt év őszén elindításra került a blogoldalunk is:

magyarokcsehorszagban.blogspot.cz

Rendszeres tevékenységhez tartozott a 2015-ös évben is a klubhelyiség rendben tartása a klubtalálkozók és egyes rendezvények után, valamint a tavaszi és őszi nagytakarítás. Folytatódott alapszervezetünk életéről szóló krónika vezetése is.


Irénke, Marika és Editke

2015-ben egy teljesen új kezdeményezést valósítottunk meg, február 13-án elindításra került a „Receptek a magyar konyhából“ elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek keretében a magyar gasztronómia ételkülönlegességeit mutattuk be csehországi és külföldről érkezett vendégek részvételével. A rendezvény nemzetközi jellegét jól mutatja, hogy 11 országból voltak vendégeink: Kazahsztánból, Dél-Koreából, Finnországból, Malajziából, Nagy-Britanniából, Romániából, Uruguayból, Iránból, Csehországból, Magyarországról, Marokkóból. Tíz alkalommal került megrendezésre, minden alkalommal szombati napokon nálunk a magyar klubban átlagosan több mint harminc fő részvételével. A Rákóczi Alapítványtól szerzett támogatásból sikerült valamelyest a konyha felszerelést kibővíteni. A rendezvény főszakácsa Bors Fiszli Edit volt, akinek minden alkalommal besegített Irénke és Malová Marika is. Jenei János jóvoltából minden főzéses rendezvényről videófelvételek készültek amelyek megtekinthetőek az Ostravai magyarok Youtube csatornánkon. Az elkészített videók tulajdonképpen videóreceptek, amelyek segítenek a magyar konyha iránt érdeklődők számára, hogy elkészítsék a már bemutatott ételeket lépésről lépésre. Néhány videó recept már angol feliratozással is elérhető. 22 magyar étel került elkészítésre. Mély elismerés és köszönet jár ezért Bors-Fiszli Editkének és segítőinek. 

A 2016-os évben február 27-én kezdjük meg a második évadot délután fél négykor, a méltán híres Jókai bablevest és Aranygaluskát fogjuk elkészíteni. Várunk szeretettel mindenkit.

Az eddigi eseményekről készített videók és az ételek elkészítését bemutató videóreceptek az alábbi linkre kattintva elérhetőek:


Az Ostravai Csalogányok és a kis Eliska

Amint ismeretes, 2008 óta működik alapszervezetünkön belül a CSALOGÁNYOK asszony népdalkórus, melyet Tolasz Cilike vezet, igyekeztek 2015-ben is gyakorolni a magyar népdalokat és az egyes meghívásokon fellépni. Rendszeresen szerepeltek a mi rendezvényeinken, és testvérszervezeteink műsorain is. Jelentős elismerés volt számunkra, június 11-én a NOE TV nemzetiségi kisebbségekről közölt műsorának megrendezésén való fellépésünk. A már említett a magyar gasztronómiát bemutató rendezvénysorozatunk lebonyolításában is aktívan kivették a részüket, biztosítva a jó hangulatot gyönyörű színes fellépőruháikban.

Eseménynaptár szerint a 2015-ös évet január 6-án a Három Királyok napján kezdtük meg,és folytattuk rendszeresen minden kedden egészen az év végéig.

Mivel a 2015-ös esztendő az előző évekhez képest még gazdagabb volt rendezvények tekintetében, a teljesség igénye nélkül szeretnék néhányat kiemelni.

Február 20-án Prágában részt vettünk Szövetségünk megalakulásának 25.évfordulója alkalmával megrendezett emlékünnepségen, másnap pedig a 24. Prágai Magyar bálon vettünk részt.

Március 10-én nőnapot tartottunk a magyar klubban.

Március 17-én ünnepeltük magyar államünnepünket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére.

Március 31-én magyar húsvéti népszokásokat elevenítettünk fel nálunk a magyar klubban. A frissítőről Bors Fiszli Edit gondoskodott, hasonlóan az előző rendezvények alkalmával is.

Áprilisban a prágai Alapszervezet meghívására a CSALOGÁNYOK asszonykórus fellépett az ÖSSZHANG ki-mit tud rendezvényen.

Magyar katolikus szent misét május 3-án szolgáltattunk a húsvéti szent időben. A misét Zsidó János esperes-plébános szolgálta a Szent Vencel templomban, majd utána közös ebéd volt a magyar klubban. Az ebédet Bors-Fiszli Edit és segítői készítették.

Május 26-án a magyar klubban előadást tartott Ivkovic Krisztina, fiatal orvostanhallgató a Vörös Kereszt történetéről és küldetéséről.

Májusban még a CSALOGÁNYOK asszonykórus a lovosice-i Alapszervezet meghívására fellépett a V. Folklor fesztiválon.

Június 9-én előadást tartottunk a magyar klubban a június 4-i trianoni gyásznap alkalmából.


Gróf Esterházy János
Június 13-án a mírovi Rabtemetőben nemzetközi résztvétellel emlékkoszorúzást rendeztünk meg a néhai felvidéki mártírpolitikus szimbolikus síremléke előtt. Előtte az olomouci Székesegyház Dómjában magyar katolikus szent misét szolgált Zsidó János, majd a közeli étteremben közös ebédet szerveztünk a résztvevöknek. Jenei János több résztvevővel interjút is készített a helyszínen. A megemlékezést bemutató felvétel az alábbi linkre kattintva elérhető:


Június 19-27-e között valósult meg a közös egy hetes kirándulás a magyaországi Hajdúszoboszlóra.  A fürdőzésen kívül több fakultatív kiránduláson vettek részt tagjaink.

Augusztus 20-án megemlékeztünk első államalapító királyunkról, Szent Istvánról a magyar klubban.

Augusztus utolsó hétvégén nagy számban részt vettünk Szövetségünk Központja által megrendezett hétvégi művelődési táborban Koutyban. A CSALOGÁNYOK asszonykórus humoros népdalokkal szerepelt a tábor műsorában, és a tábortűz mellé készült cigány lecsót is alapszervezetünk tagjai főzték Bors Fiszli Editke vezetésével. Az erről készített videó a következő linkre kattintva elérhető:


Október 6-án előadást tartottunk a magyar klubban az 1849 október 6-án a magyar szabadságharc leverése után  Aradon kivégzett a 13 vértanú tiszteletére.


Editke Lovagrendi tagságának elismerése

Október 10-én a Magyar Ízőrzők Lovagrendjének mesterszakácsai a „Magyar Kultúra napjai Ostraván“ rendezvénysorozat keretében négy fogásos menüt állítottak össze a vendégek számára. Az esemény sikerességét mutatja, hogy közel 50 személy vett részt rajta. A linkre kattintva megtekinthető  a videó összeállítás, bemutatva a legszebb pillanatokat:


November 28-án megrendezésre került az első Adventi klubeseményünk Bors-Fiszli Editnek köszönhetően összehozva klubtagjaink unokáinak apraját és nagyját.


Advent a Magyar Klubban

December 15-én a magyar klubban karácsonyi összejövetelt tartottunk, ahol a feldíszített karácsonyfa előtt magyar karácsonyi énekeket daloltunk. Ezen az összejövetelen megemlékeztünk alapszervezetünk megalakulásának 23.évfordulójáról is.

December 19-én került megrendezésre a 2015. évi utolsó főzéses rendezvényünk, amelynek keretében egy tipikus karácsonyi menüt állítottunk össze a résztvevők számára: Borlevest, rácz pontyot és bejglit készítettünk. A főzésről készített videó az alábbi linken elérhető:


Összegezve 2015-öt elmondhatom, hogy egy rendkívül eseménydús és sikerekben gazdag évet tudhatunk magunk mögött és remélhetően 2016 is hasonló lesz.







Rákóczi Anna - elnökasszony


Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar

Gondolatok a Prágai Magyar Bálról

A bársonyos forradalmat követő időszakban alakult szervezet, mely céljául tűzte ki a csehországi magyarság egyesületi formában történő összefogását és kulturális programjainak megszervezését, már egy évvel megalakulás után, 1992-ben megrendezte a Prágai Magyar Bált. Ennek helyszíne a Vinohrady városrész (Prága 2) Vasutas Kultúrháza volt. A sikeres kezdetet további bálok követték a smíchovi (Prága 5) Nemzeti Házban. Ezek a rendezvények a későbbiekben már nemcsak a prágai helyi szervezet különböző generációinak jelentett kulturális és szórakozási élményt, hanem rendszeres találkozási lehetőséget biztosított más helyi szervezetek tagjainak is a báli együttlét szabadabb, kötetlenebb körülményei között. Nagy örömünkre szolgál, hogy más helyi egyesületekre (Brünn, Ostrava) is hatással volt a prágai bál, és immár ők is rendszeresen szerveznek hasonló eseményt, a novemberi Katalin bált.   Nagy előrelépést jelentett a bál helyszínének áthelyezése Prága központjába, a repreze