Ugrás a fő tartalomra

25. PRÁGAI MAGYAR BÁL

A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének prágai alapszervezete és az Ady Endre Diákkör szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a 25. Prágai Magyar bálba. A jubileumi alkalomra 2016. február 13-án kerül sor. A bál fővédnöke Pető Tibor, Magyarország csehországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Az estét a budapesti Pannon Cigányzenekar, az Acoustic együttes, a Mille Domi énekkar, Szárszó Lilla és Szárszó Bence táncospár és a Nyitnikék táncegyüttes színesíti.


Meghívó

A bál programja:

18:30 A vendégek és a résztvevők fogadása
19:00 Mille Domi énekkar fellépése
19:20 Báli megnyitó
19:30 Nyitótánc a Nyitnikék táncegyüttes előadásában
21:30 Vacsora
22:30 Szárszó Lilla és Szárszó Bence táncospár előadása 
23:00 Támogatói ajándékok sorsolása
00:15 A Szárszó testvérpár fellépése
01:30 Táncház

A fellépőkről részletesen:

Budapesti Pannon Cigányzenekar 2006-ban alakult, és a 33 kiváló képességű zenészből álló zenei formáció azóta is magas színvonalon képviseli a magyar kultúra egyik kiemelkedő részét. a különös erejű és hatású cigány muzsikát.

A Mille Domi kórus 2006-ban alakult olyan felvidéki fiatalokból, akik már korábban is énekeltek különböző kórusokban. Az eltelt években ez a közösség több változáson ment keresztül. 2008-ban Prága soktornyúságára utalva felvette a MILLE DOMI nevet. Simon Szabó Krisztina vezetése alatt repertoárjuk tovább bővült: az egyházi tematikájú művek mellett könnyedebb hangvételű darabok, középkori és reneszánsz énekek, spirituálék, valamint pergő magyar dallamok is megjelentek. A kórus számára a következő állomást a 2013. év jelentette, amikor Major Zsófia átvette a kórus vezetését. A közösség tagjai részben kicserélődtek, és megújult a repertoár is. 2014-ben sikeres koncertet adtak a prágai magyar közönség számára, amelyet a Duna Televízió is rögzített. 2015 őszén Székelyföldre látogattak, hogy részt vegyenek a X. Nemzetközi Balázs Ferenc kórusfesztiválon.

„Ha élsz, táncolsz, ha táncolsz, élsz” – ezt vallja magáról Szárszó Lilla és öccse, Bence, akik a ’90-es évek elején születtek Dunaújvárosban, de szülőföldjüknek Baracsot, e csendes falut tartják, ahol gyerekkoruktól – köszönhetően édesapjuknak, aki kiváló tanító s mindemellett néptáncos, koreográfus – egy életre beleszerettek a néptánc világába. Kezdetben mindketten édesapjuk keze alatt formálták tudásukat falujukban, majd a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesben fejlesztették tovább magukat. Időközben kecskeméti főiskolások lettek, a tánc azonban nem múlt el az életükből, hiszen gyakran járnak fellépésekre. Így jutottak el 2015 augusztusában Koutyba, a CSMMSZ 17. művelődési táborába is. Repertoárjukban több Kárpát-medencei tájegység: Mezőföld, Kalocsa, Bag, Zala táncai mellett Erdély, ezen belül Felcsík vidéke, Mezőség, Nyárád mente s Kalotaszeg táncai találhatóak.

A Nyitnikék néptánccsoport 1975 telén alakult és azóta kisebb nagyobb szünetekkel máig a táncolni vágyó fiatalok lelkes csoportja. 2003-tól, utolsó újraalakulásától rendszeresen próbál, táncot oktat, évente többször fellép, táncházat tart és a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségével együttműködve ápolja és terjeszti a magyar népi hagyományokat Csehországban. Repertoárjában több tájegység táncai találhatóak: Mezőségen belül Bonchida, Ördöngősfüzes és Magyarpalatka, továbbá Kalotaszeg, Szék, Vajdaszentivány és Gömör táncai.

Kedvcsinálónak itt van még pár kép az előző évből:

volt a bálon (és lesz is) pezsgő...

... és finomságok az asztaloknál!

Aztán volt még sok kedves ember

...és persze zene!

A bál helyszíne Autoklub CR, Opletalova 29, Prága 1
A belépődíj 500 CZK, diákoknak 200CZK
Jegyelővételkor 100 CZK értékben vacsora váltható. Vacsora után 00:30-tól 02:00-ig hideg ételek is kaphatók. 

Bővebb információ és jegyvásárlás: csmmsz@volny.cz 


Várunk mindenkit nagy szeretettel! :)A blogbejegyzést készítette: Marton Sára

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören

Egy fél évnyi AED tevékenység, röviden és tömören     Szeretett Prágánkban az új szemeszter még csak jövőnek számított szeptember végén, az idén 60 éves AED héttagú képviselete, beleértve az új elnökségi tagokat viszont már elkezdte a munkát, egy szinttel feljebb, a Diákhálózat Hallgatói parlamentjén. Ja, már miután odaértünk, mert nem csak egy autónk veszett el… 
     Azzal a lelkesedéssel estünk neki rögtön hétfőn a saját rendezvényeink tervezéséhez is, új tagokkal bővülve. És ez meg is mutatkozott a nyitógyűlésen: „50 perc alatt megszerveztünk egy egész szemesztert, ez má’ valami!” És még mindig ugyanezzel a lendülettel pár nap múlva meg is nyitottuk a szemesztert egy kellemes kis sörözés keretein belül. Voltak új arcok, meg új nevek, aztán már csak össze kellett rakni őket…
     Két héttel később, a brünni Kafedik Mega7vége nevű rendezvénye után vasárnap természetesen teljesen fitten találkoztunk a Prágai Magyar Katolikus Lelkészség (azóta már plébánia lett) udvarán délelőtt a tanév…