Skip to main content

25. PRÁGAI MAGYAR BÁL

A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének prágai alapszervezete és az Ady Endre Diákkör szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a 25. Prágai Magyar bálba. A jubileumi alkalomra 2016. február 13-án kerül sor. A bál fővédnöke Pető Tibor, Magyarország csehországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Az estét a budapesti Pannon Cigányzenekar, az Acoustic együttes, a Mille Domi énekkar, Szárszó Lilla és Szárszó Bence táncospár és a Nyitnikék táncegyüttes színesíti.


Meghívó

A bál programja:

18:30 A vendégek és a résztvevők fogadása
19:00 Mille Domi énekkar fellépése
19:20 Báli megnyitó
19:30 Nyitótánc a Nyitnikék táncegyüttes előadásában
21:30 Vacsora
22:30 Szárszó Lilla és Szárszó Bence táncospár előadása 
23:00 Támogatói ajándékok sorsolása
00:15 A Szárszó testvérpár fellépése
01:30 Táncház

A fellépőkről részletesen:

Budapesti Pannon Cigányzenekar 2006-ban alakult, és a 33 kiváló képességű zenészből álló zenei formáció azóta is magas színvonalon képviseli a magyar kultúra egyik kiemelkedő részét. a különös erejű és hatású cigány muzsikát.

A Mille Domi kórus 2006-ban alakult olyan felvidéki fiatalokból, akik már korábban is énekeltek különböző kórusokban. Az eltelt években ez a közösség több változáson ment keresztül. 2008-ban Prága soktornyúságára utalva felvette a MILLE DOMI nevet. Simon Szabó Krisztina vezetése alatt repertoárjuk tovább bővült: az egyházi tematikájú művek mellett könnyedebb hangvételű darabok, középkori és reneszánsz énekek, spirituálék, valamint pergő magyar dallamok is megjelentek. A kórus számára a következő állomást a 2013. év jelentette, amikor Major Zsófia átvette a kórus vezetését. A közösség tagjai részben kicserélődtek, és megújult a repertoár is. 2014-ben sikeres koncertet adtak a prágai magyar közönség számára, amelyet a Duna Televízió is rögzített. 2015 őszén Székelyföldre látogattak, hogy részt vegyenek a X. Nemzetközi Balázs Ferenc kórusfesztiválon.

„Ha élsz, táncolsz, ha táncolsz, élsz” – ezt vallja magáról Szárszó Lilla és öccse, Bence, akik a ’90-es évek elején születtek Dunaújvárosban, de szülőföldjüknek Baracsot, e csendes falut tartják, ahol gyerekkoruktól – köszönhetően édesapjuknak, aki kiváló tanító s mindemellett néptáncos, koreográfus – egy életre beleszerettek a néptánc világába. Kezdetben mindketten édesapjuk keze alatt formálták tudásukat falujukban, majd a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesben fejlesztették tovább magukat. Időközben kecskeméti főiskolások lettek, a tánc azonban nem múlt el az életükből, hiszen gyakran járnak fellépésekre. Így jutottak el 2015 augusztusában Koutyba, a CSMMSZ 17. művelődési táborába is. Repertoárjukban több Kárpát-medencei tájegység: Mezőföld, Kalocsa, Bag, Zala táncai mellett Erdély, ezen belül Felcsík vidéke, Mezőség, Nyárád mente s Kalotaszeg táncai találhatóak.

A Nyitnikék néptánccsoport 1975 telén alakult és azóta kisebb nagyobb szünetekkel máig a táncolni vágyó fiatalok lelkes csoportja. 2003-tól, utolsó újraalakulásától rendszeresen próbál, táncot oktat, évente többször fellép, táncházat tart és a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségével együttműködve ápolja és terjeszti a magyar népi hagyományokat Csehországban. Repertoárjában több tájegység táncai találhatóak: Mezőségen belül Bonchida, Ördöngősfüzes és Magyarpalatka, továbbá Kalotaszeg, Szék, Vajdaszentivány és Gömör táncai.

Kedvcsinálónak itt van még pár kép az előző évből:

volt a bálon (és lesz is) pezsgő...

... és finomságok az asztaloknál!

Aztán volt még sok kedves ember

...és persze zene!

A bál helyszíne Autoklub CR, Opletalova 29, Prága 1
A belépődíj 500 CZK, diákoknak 200CZK
Jegyelővételkor 100 CZK értékben vacsora váltható. Vacsora után 00:30-tól 02:00-ig hideg ételek is kaphatók. 

Bővebb információ és jegyvásárlás: csmmsz@volny.cz 


Várunk mindenkit nagy szeretettel! :)



A blogbejegyzést készítette: Marton Sára

Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar

Gondolatok a Prágai Magyar Bálról

A bársonyos forradalmat követő időszakban alakult szervezet, mely céljául tűzte ki a csehországi magyarság egyesületi formában történő összefogását és kulturális programjainak megszervezését, már egy évvel megalakulás után, 1992-ben megrendezte a Prágai Magyar Bált. Ennek helyszíne a Vinohrady városrész (Prága 2) Vasutas Kultúrháza volt. A sikeres kezdetet további bálok követték a smíchovi (Prága 5) Nemzeti Házban. Ezek a rendezvények a későbbiekben már nemcsak a prágai helyi szervezet különböző generációinak jelentett kulturális és szórakozási élményt, hanem rendszeres találkozási lehetőséget biztosított más helyi szervezetek tagjainak is a báli együttlét szabadabb, kötetlenebb körülményei között. Nagy örömünkre szolgál, hogy más helyi egyesületekre (Brünn, Ostrava) is hatással volt a prágai bál, és immár ők is rendszeresen szerveznek hasonló eseményt, a novemberi Katalin bált.   Nagy előrelépést jelentett a bál helyszínének áthelyezése Prága központjába, a repreze