Adjon Isten, Misi bátyám!
Avagy a kakukktól a sárkányokon keresztül a csalogánymobilig
Hol volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az M0-ás
autópályán is túl, ott, ahol a Sárkányok az urak, ott töltöttek 3 napot
történetünk főhősei. Na de oda el is kellett jutni! Több oldalról támadtuk meg
Nyírbátort, a sárkányok földjét: Magdika, János és Kriszti autóval Galántáról,
Anna, Editke és Irénke a csalogánymobilban Ostraváról, egy szem magyar legény,
Jani, pedig a magyar vasút nyári különjáratát kihasználva ért célba.
Csütörtök este volt, negyed tíz, hétből hatan begurultunk a városba egyenes
a Kakukk Étterem szárnyai alá, ahol már vendéglátó nagymesterünk, Rácz Mihály
várt minket egy fennséges vacsorával. Közben nem feledkezhettünk meg az aznapi
EB focimeccsről, ki-kitekintve figyeltük az állást. Persze a pazar vacsora
miatt szervezetünk inkább neki adta be a derekát, mint a bőrtrúgó srácoknak.
Hosszú nap volt, nem is húztuk éjfélnél tovább az időt, irány a Hódi Hotel. Még
az a szerencse, hogy teli gyomorral nem a város, csak az utca másik felére
kellett elbattyognunk. Itt mindenki elfoglalta szálláshelyét a Báthory-korabeli
bútorzattal ellátott szobákban, és már horkoltunk is.
A Hódi Hotel konferenciaterme |
Itt a másnap, ittlétünk első igazán közös napja. Gyorsan felkelni, reggelizni
Misi bátyánkkal és uzsgyi a város! Vagyis már elmúlt 10 óra, de nem baj, a
Csalogányok készek bevenni a terepet! Kellemes csalódás volt számunkra, hiszen
nem gondoltuk, hogy ennyire szépen ki van építve a város központja. Túránk
kezdőállomása a Báthory-kastély volt, ill. annak egyetlen egy megmaradt épülete.
Környékén gyönyörű pázsit kikövezett járdákkal, ami igazán turistacsalogató. Úgy
gondoltuk, ha már itt vagyunk, bekukkantunk a várba, mely ma panoptikumként
szolgál. Főleg a Báthory család viaszszobrait és a korabeli életstílust,
szokásokat figyelhettük meg.
A Báthory-kastély |
A csipet-csapat |
Innen sétáltunk át az 1600-as években épült egykori katolikus, ma
református templomba. Egy kis domb tetejéről integet a városnak, magas
mennyezetéről lengedezik a hatalmas csillár, letisztult falak, csodaszép
orgona- ezek jellemezik a látottakat. A baloldali régi sekrestyében Báthory
István országbíró kőszarkofágját csodálhattuk meg. Alkalmunk adódott
meglátogatni a 400 éves fagerendák övezte templompadlást is, melynek érekessége
a faékes faszerkezet. A templomot körbejárva még maradt egy feladatunk,
méghozzá a templom melletti fából készült harangláb megmászása. Igen, az szó
szerint megmászás volt, hiszen a lépcsők majdnemhogy függőleges szöge nem
bizonyult valami biztonságosnak. Ennek ellenére egyáltalán nem bántuk meg,
hiszen a látvány mindennel felért. Beláttuk az egész várost, a csodálatos
templomharangokat és még egy rendhagyó történelemórán is résztvettünk.
Editke és Irénke |
Református templom a haranglábbal |
Tovább folytatva utunkat elindultunk a fehérköves csodaúton a Sárkányok
felé. Ugyanis a város érdekessége, hogy a két fő látványosság, vagyis a két
főtemplom egy gyönyörű sétánnyal van összekötve. Rajta menetelve, mint Dorothy
a sárgaköves úton, megtekinthettük egy-egy történelmi esemény szoborváltozát,
vagy beszippanthattuk a virágoskertek finom illatát.
Katolikus templom |
Na, de most itt az ideje visszatérni főhadiszállásunkra. Vagyis egyeseknek,
ugyanis én még kibattyogtam az állomásra, hisz hetedik tagunk vonatja épp most
gurult be. Együtt aztán visszasétáltunk a Kakukkra, ahova már megérkeztek
székely barátaink is egy nyolcfős csapattal. A kellemes ismerkedést követően
asztalhoz ültünk és elfogyasztottuk az ismét mennyei ebédünket: gulyásleves
szabolcsi töltött palacsintával. Több se kellett, már így is majdnem kidurrantunk.
Ez volt az egyik oka annak, hogy visszasétáljunk abba a nagyon távoli
hotelszobánkban (talán 300m!!!) és kis pihenés után kezdjük meg az első
főprogramunkat. Ez abból állt, hogy először is mindegyikőnk beöltözött szép
magyar kislánynak és legénynek, és a Kakukkban három tagunk megkapta a lovagi
öltözetét: Editke, Magdika és Jani. Ők voltak a csapatunkból azok, akiket a
Népi Ízőrző Lovagrend köreibe fogadott. De mielőtt ez megtörténhetett volna,
kivonultunk a már említett sétányra és egy felvonulás keretén belül
körbementünk a városban. Felvonultak kicsik és nagyok, sárkányok, motorosok,
mazsorettek, bábosok, zenészek, táncosok és természetes a lovagok is. A menet a
Papok Rétjén kötött ki, ahol megejtették a lovaggá avatási ceremóniát. Mindenki
csodával figyelte, ahogy egyesével mindegykőjük vállán ott landol a kard, ezzel
szimbolizálva a beavatást. Ennek a megünneplése a kis ételsátrunknál történt,
ahol igazi nyírbátori sárkánylevessel vették kezdetét a lovagi életnek, mellé
egy kis eredeti székely töltött káposztával. Hiába, Nyírbátor szuper hely!
Ostravai magyarok teljes pompában |
A három lovag: Editke, Jani, Magdika |
Csííííz |
Az esti órákban elkezdődött az igazi fesztivál, koncertek,
gyermekelőadások, pantomimprodukció szórakoztatta a népet. Én személyesen
futkostam egyik helyszínről a másikra, hogy mindegyikbe egy kicsit
belecsíphessek. Újdonsült lovagtagunkkal, Janival, még a táncházat is élveztük,
bár nem irigyeltem a földig érő lovagruháját. Ezen az estén a mulatás éjfélig
tartott, utána ismét várt minket az ágy.
Harmadik nap, szombat. Esett, hideg volt, de csak amíg meg nem tömtük a
pocakunkat Misi bátyánknál. Ezután a szép napsütés vissza is hozta
életkedvünket, így míg a többiek pihentek, Janival felfedeztük a várost (én
ismét, ő először, hiszen tegnap csak délután jött). Ebéd körül visszaszálltunk
a szállasra, átöltöztünk és indultunk csapatostul a fesztiválra, ahol a Kakukk
standja mellett felállítottuk hadiszállásunkat. Ekkor kezdődött meg a második
főprogramunk, vagyis a Cseh- és Morvaországi Magyarok képviseletében a főzés ostravai magyarok módjára. A menü csordagulyás volt, egy felvidéki étel, melyhez
szórólapot is készítettünk a recepttel és hozzávalókkal, valamint mellékeltük
az Ostravai Magyar Klub rövüd történetét is (titkon remélve a csoport
népszerűsítését).
Főzünk? |
Elkezdődtek a munkálatokat a főzéshez: csipetkekészítés (amiben már profi
vagyok!), zöldségszeletelés, húsaprítás. De ekkor jött a feketeleves! A
hangszóró nem hazudott, elért ide is a vihar. Gyorsan mindent magunkkal együtt
bevittünk a Kakukk sátra alá és vártuk az eső elmúlását. De nem ment az olyan
könnyen, hiszen ping-ponglabda nagysagú jéggel párosult. Itt aztán igazán
szükség volt az egységre, hogy ne fújja el a gyenge szárnyakon álló Kakukkot és
Csalogányt, minden erőnket beleadva tartottuk a sátor alappilléreit. Itt aztán
egybekovácsolódott a csapat: Nyírbátor és Ostrava kontra az időjárás.
De a nagy vihar sem tántorított
el minket a főzés örömeitől. Igaz, az elkészített alapanyagot jórésze
tönkrement, így elölről kellett kezdenünk a munkálatokat, de nem baj, a csapat
készen állt. Rám maradt a csipetke gömbölygetése, amit az előző fél órához
képest most röpke 2 óra alatt sikerült teljesítenem- persze az utolsó percekben
már segítségem is volt. Emellett a nap is kisütött és aggodalmaink, hogy nem
jönnek majd az emberek, tovaszálltak, amikor megláttuk a hosszú sort a
palacsintáknál. Ugyanis egy palacsintasütő esemény részesei is voltunk, aminek
talán főleg a lekváros szájú gyermekek örültek a legjobban.
De térjünk is vissza a mi csordagulyásunkhoz, mely lassan, de készült, fokozatosan hozzáadva az egyes alapanyagokat. De hogy mi is ment potnosan bele? Itt a recept négy főre :) :
Indulhat a palacsintasütés |
De térjünk is vissza a mi csordagulyásunkhoz, mely lassan, de készült, fokozatosan hozzáadva az egyes alapanyagokat. De hogy mi is ment potnosan bele? Itt a recept négy főre :) :
- 25 dkg marhalábszár
- 25 dkg füstölt csülök
- 10 dkg füstölt kolbász
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
-1 nagyobb fej
vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db burgonya
- 2 fej gomba
- 1 pici vörösbor maximum
kb. 1 deciliter
- egy tojásból csipetke
- fűszerek: só bors, őrölt
kömény és a pirospaprika
Elkészítési idő: kb. 2,5-3 óra
Elkészítés: Felaprítjuk a szalonnát és a zsírját
kisütjük, amelyhez hozzáadjuk a
hagymát. Miután megpirítottuk, belekerül
a feldarabolt marhalábszár,
megfűszerezzük sóval, borssal, őrölt
köménnyel. Beleteszünk egy fél
paradicsomot és a fokhagymát.
Amikor a marhalábszár már félig
megpuhult, hozzáadjuk a füstölt
disznócsülköt. Ezt követően, miután a
húsok levet eresztenek, megízesítjük egy
kis vörösborral.
Amikor a húsok már majdnem
megpuhultak, akkor még hozzáadjuk a
burgonyát, a kolbászt, a felkockázott
sárgarépát és a fehérrépát, a
paradicsomunk másik felét, 2 fej gombát,
és a legvégén a csipetkét.
Annak ellenére, hogy nagy vihar volt, mégsem sikerült kifognia rajtunk. Bár kicsit féltünk, hogy emiatt az emberek is inkább otthon fognak maradni, de nem! A végén kisütött a nap és hatalamas tömeg érkezett a helyszínre, akik nem csak a mi csordagulyásunkat, de a koncerteket, előadásokat és a finomabbnál finomabb ételeket is élvezték. Este tizenegyre már egy csepp gulyásunk sem maradt, amit nagy sikernek könyveltünk el. Bár nem is csodálom így utólag, hogy elfogyott, mert az érdeklődők kaptak hozzá kenyeret, szlovák sört és pozsonyi kiflit is. Ki tud ennek ellenállni? Este még egy kis séta és traccsparti után aztán visszatértünk szállashelyünkre, hogy kipihenjük a fáradalmakat.
Elérkezett a vasárnap. Reggel mindenki összepakolt és átmentünk a Kakukkba, ahol először a fennséges reggeli, majd a búcsúzkodás következett. Szomorú, mégis örömteli pillanat volt, hogy ennyi új emberrel találkozhattunk és belepillanthattunk más kultúrákba is.
A hazaút kisebb kerülővel Hajdúszoboszlón keresztül vezetett, majd Budaörs, de onnan aztán irány egyenesen haza. A csalogánymobilban öten utaztunk egy kis szardíniásdobos-érzéssel, de meg kell hogy mondjam, hogy soha nem nevettem még hét órán keresztül egyhuzamban. Hogy aludtunk-e? Nem nagyon, hiszen egyik poén jött a másik után. Ezzel Ostraváig el is múlattuk az időt. A Csalogányok párkereső céget alapítottak, esküvőt terveztünk, nevettünk, amíg szét nem szakadtunk. Egyszóval: FANTASZTIKUS VOLT!
Köszönjük minden szervezőnek, hogy részt vehettünk ezen az eseményen. Isten áldjon Misi bátyám!
Csordagulyás |
Annak ellenére, hogy nagy vihar volt, mégsem sikerült kifognia rajtunk. Bár kicsit féltünk, hogy emiatt az emberek is inkább otthon fognak maradni, de nem! A végén kisütött a nap és hatalamas tömeg érkezett a helyszínre, akik nem csak a mi csordagulyásunkat, de a koncerteket, előadásokat és a finomabbnál finomabb ételeket is élvezték. Este tizenegyre már egy csepp gulyásunk sem maradt, amit nagy sikernek könyveltünk el. Bár nem is csodálom így utólag, hogy elfogyott, mert az érdeklődők kaptak hozzá kenyeret, szlovák sört és pozsonyi kiflit is. Ki tud ennek ellenállni? Este még egy kis séta és traccsparti után aztán visszatértünk szállashelyünkre, hogy kipihenjük a fáradalmakat.
Elérkezett a vasárnap. Reggel mindenki összepakolt és átmentünk a Kakukkba, ahol először a fennséges reggeli, majd a búcsúzkodás következett. Szomorú, mégis örömteli pillanat volt, hogy ennyi új emberrel találkozhattunk és belepillanthattunk más kultúrákba is.
A hazaút kisebb kerülővel Hajdúszoboszlón keresztül vezetett, majd Budaörs, de onnan aztán irány egyenesen haza. A csalogánymobilban öten utaztunk egy kis szardíniásdobos-érzéssel, de meg kell hogy mondjam, hogy soha nem nevettem még hét órán keresztül egyhuzamban. Hogy aludtunk-e? Nem nagyon, hiszen egyik poén jött a másik után. Ezzel Ostraváig el is múlattuk az időt. A Csalogányok párkereső céget alapítottak, esküvőt terveztünk, nevettünk, amíg szét nem szakadtunk. Egyszóval: FANTASZTIKUS VOLT!
Az ostravai magyarok |
Köszönjük minden szervezőnek, hogy részt vehettünk ezen az eseményen. Isten áldjon Misi bátyám!
További képek itt: https://www.facebook.com/Ostravai-Magyarok-402951436468364/photos/?tab=album&album_id=1049112851852216
Összefoglaló videó: https://www.youtube.com/watch?v=BPAztPmuxf4
Lovagavatásról videó: https://www.youtube.com/watch?v=LaoL8TQ1AVk
A bejegyzést készítette: Ivkovič Krisztina
Comments
Post a Comment