RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL IX.
Editke és Marika |
Főszervezőnk ismét a szokásos partió volt: Bors-Fiszli Edit, főszakácsnő és Jenei János, médiafelelős főszervező, akik nem mellesleg mind a ketten már a Népi Ízőrző Lovagrend tagjai! Már csak ebből is kifolyólag előre el lehetett könyvelni a főzőest sikerét, de természetesen erre utólag sem tudok rácáfolni. A szorgos szervezőbrigádba nem utolsó sorban még beletartozott Irénke és Marika is, akik segítsége nélkül ez az esemény szintén nem valósulhatott volna meg.
Az előkészületek már reggel 9-től zajlottak. Pakolás, tisztítás, darabolás, pucolás, előfőzés, párolás, sütés, főzés,.... Hajaj, már olvasni is sok, nem még, hogy elkészíteni! Nem volt kis dolog ezt a sok mindent (három fogásos menü) előkészíteni, főleg ennyi ember számára nem.
A klubtagok, mint mindig, hamarább tették tiszteletüket mint a meghívott vendégek. Ennek fő oka általában a néhány óra zajmentes beszélgetés, mely néha 30-40 fő társaságában nem mindig zajlik zökkenőmentesen. Ezután érkeztek a külföldi (vagyis a nem magyar) látogatóink is, akik ismét egy szép kis tarka skáláról érkeztek: Kazahsztán, Csehország, Szlovákia, Finnország, Anglia. De nem csak a nemzetiségek különböztek, hanem ez alkalommal még jobban kiéleződtek a korkülönbségek is: négyévestől hetvenévesig mindenkit meg lehetett találni. Számomra mindig egy fantasztikus élmény lesz, hogy a klub falait átlépve valami csoda folytán a korkülönbség megszűnik és ezt elfeledve beszélget-játszik-viccelődik egymással minden generáció képviselője. Hmm..a klub mágikus ereje!!! És tényleg öröm volt látni a négyéves visongatásos futkosását, ahogy fülig érő mosollyal fut oda a körülötte álló bácsikákhoz, mutogatja nekik játékait vagy éppenséggel ahogy egy húszéves visszarepül 15 évet és gondtalanul élvezi a mosolyt és kacagást.
Ez a jó hangulat ad mindig egy fergeteges alapot a mi kis főzéseinknek. Persze a lényegről ne feledkezzünk meg: az ételek. Tehát ahogy már említettem előételünk SÜTŐTÖKKRÉMLEVES volt, melyhez szükség volt (4 főre vetítve):
Sütőtökkrémleves pirított zsemlekockákkal |
- 1 póréhagymára
- 5 dkg vajra
- 1 kis fej vöröshagymára
- sóra, fehér borsra, őrölt gyömbérre
- húsleveskockára
- főzőtejszínre
- kiflire vagy kenyérre kockára vágva a pirításhoz
Elsősorban megsütöttük a tököt, hogy édesebb legyen, majd kikapartuk a belsejét. Egy fazékban megdinszteltük az apróra vágott hagymát egy kis vajon, majd ehhez hozzáadtuk a kikapart tököt, póréhagymát és felöntve vízzel hagytuk puhára főzni. Ezekután összeturmixoltuk és összefőztük a főzőtejszínnel. Nem is bonyolult, ugye? E mellé pirított zsemlekockákat tálaltunk.
Erdélyi rakottkáposzta- sütés előtt... |
- 1 kg savanyú káposzta
- 60 dkg darált hús
- 20 dkg rizs
- fokhagyma, vöröshagyma
- só, bors, pirospaprika
- tejföl
- kolbász
A káposztát, a rizst és a húst megfőztük és olajon megdinszteltük. Ezekután egy tepsiben rétegesen leraktuk őket a kolbásszal együtt. Minden réteg közé tejfölt tettünk és a tetejére szalonnát. Ezt megsütöttük, majd tejfölel és kenyérrel tálaltuk.
... és sütés után |
De itt még nem volt vége az eszem-iszomnak! Ezekután jött a hab a tortára, vagyis a hab a MÁGLYARAKÁSra. amely megfelelője a csehek és szlovákok által igen közkedvelt žemlovkának. Ehhez a hozzávalók:
- 3 alma
- egy kiskanál fahéj
- 7,5, dkg vaj vagy margarin
- fonott kalács vagy zsemle
- 0,5 l tej
- dió
- 2 tojás
- 15 dkg porcukor
- 0,5 ccsomag vaníliás cukor
- 13 dkg baracklekvár
- mazsola
- prézli
A tepsit kivajaztuk és prézlivel körbeszórtuk. A fonott kalácsot (vagy kenyeret, kiflit) felvágtuk szeletekre, beáztattuk tejbe és leraktunk belőlük egy réteget a tepsi aljára. Erre kezdtük rétegezni a további hozzávalót: diót, maszolát, almát, és a legvégén a vajat. Betettük a sütőbe. Mikor már egy kicsit megpirult kivettük, s a tetejére lekvárral összekevert felvert tojáshabot öntöttünk, majd visszetettük a sütőbe.
Sok ügyes kéz, sok éhes száj, sok teli gyomor, sok elégedett mosoly. Vége a novemberi főzőestnek, várunk mindenkit nagyon sok szeretettel a következőre, az idei év utolsójára, melyre december 19-én kerül sor! Ezzel fogjuk zárni a második blokkot, az első sikeres évünket.
Jó étvágyat mindenkinek!
A bejegyzést készítette: Ivkovič Krisztina, Bors-Fiszli Edit, Jenei János
Az ételek videóreceptjei az alábbi linkre kattintva elérhető:
https://www.youtube.com/watch?v=-Fe_9zfGJiI&feature=youtu.be
Az ételek videóreceptjei az alábbi linkre kattintva elérhető:
https://www.youtube.com/watch?v=-Fe_9zfGJiI&feature=youtu.be
Comments
Post a Comment