A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége ostravai alapszervezete 2015.
október 10-én, nyolcadik alkalommal szervezte meg a “receptek a magyar
konyhából” elnevezésű eseményt. A közös főzés mostanra a
magyar klubtagok számára megszokottá vált. Rutinosan tervezik a
következő havi menüt, intézik a bevásárlást, majd készítik el és
teszik 30-40 vagy akár 50 ember elé a több fogásos magyar ételeket. Az
esemény fő szervezője Jenei János, fő szakácsa pedig Fiszli Edit. A program fő
célja a magyar ételek bemutatása és népszerűsítése. Persze a szervezőket
és a klubtagokat nem csak a konyha népszerűsítése motiválja. Az esemény remek
alkalom, hogy az ostravai magyarok a rendszeres keddi klubtalálkozón kívül még
több időt töltsenek együtt. A főzést bárki figyelemmel kísérheti és
előzetes bejelentkezéssel végig is kóstolhatja a menüt, így gyakori a
nemzetközi jelenlét. Ennek köszönhetően ellátogatnak a programra azok a magyar
fiatalok is, akik csak cseh környezetben nevelkedtek, így nem biztos, hogy
olyan biztosan beszélik a magyar nyelvet. Remek alkalom arra, hogy ők is
érvényesülni tudjanak, hiszen beszélhetnek csehül, angolul és persze, ami a
legfontosabb, a magyar nyelvet is gyakorolhatják, ismerkednek a magyar
kultúrával, meghallgatnak pár magyar népdalt, gyakran a nagyszüleik
előadásában. Mint minden alkalom, a mostani is szombati napra esett. A
délutánra meghirdetett ebéd, komoly előkészületet igényel és örülök, hogy
ezeknek az előkészületek már másodszorra részese lehettem. Az eddigi alkalmak
során minden feladatot a szervezet tagjai láttak áll. A bevásárlástól,
főzéstől, terítéstől elkezdve, a másnapi takarításig.
A nyolcadik alkalom különleges volt mindenki számára, hiszen egészen
másképp zajlott a szokásostól. Az ostravai alapszervezet meghívására a Magyar
Népi Ízőrző Lovagrend 3 tagja látogatott pár napra Ostravára, hogy hazai
alapanyagokból, mesterien elkészített és emellett gusztusosan tálalt magyar
ételeket mutasson be az ostravai közönségnek. A Lovagrend 3 éve alakult azzal a céllal, hogy a régi magyar ízeket megőrizve mutassák be a hazai konyhát a
közönségnek. Tagjai között megtalálhatók világbajnok helyezett mesterszakácsok,
cukrászok, királyi szakácsok, zöldségfaragó szobrászmesterek, felszolgáló
éttermi mesterek, és a szakmabeliek mellett mindazok akik, valamivel
hozzájárultak a Lovagrend fejlődéséhez.
Páran már a reggeli órákban összegyűltünk, hogy segítsünk a főzés
előkészületeiben. Berendeztük a klubbot, hogy a legalkalmasabb legyen a
főzéshez, díszítettünk, terítettünk. A szakácsok keze alatt pedig égett a
munka. Szeleteltek, sütöttek, szaggattak, habot kevertek, zöldséget
faragtak, rózsacukrot szórtak és még arra is volt energiájuk, hogy pár
főzési trükköt átadjanak a kíváncsiskodóknak. Közben a vendégek
folyamatosan érkeztek. Először a magyar klubtagok gyermekeikkel és
unokáikkal, majd a fél 4-re meghirdetett ebédre megérkeztek a külföldi
érdeklődők is. Volt közülük, aki Szlovákiából volt aki Angliából és
még olyan érdeklődő is akadt, aki Iránból költözött Csehországba. Rákóczi Anna,
a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke megnyitotta, majd
magyarul és csehül is köszöntötte a Lovagrend tagjait és a meghívott
vendégeket. Ezután Rácz Mihály - a Lovagrend elnöke – a magyar konyháról
beszélt és részletesen bemutatta a fogásokat és azok különlegességeit majd egyedi címerüket és viseletüket is.
címer |
A Lovagrend tagjai közös egyetértéssel alkották meg a
Magyar Népi Ízőrző Lovagrend zászlaját. A fent látható címeren látható
egy hagyományos tűzhely, ami alatt egy könyv látható. A könyv a hagyományos
magyar ízek megőrzésére utal, arra, hogy milyen fontos, hogy feljegyezzük
ezeket a recepteket, hogy megőrizzük a jövő nemzedékének. A könyv alatt a
főzéshez elengedhetetlen fakanál és sodrófa kapott helyet. A tűzhelyen egy
tálban minden mi szem-szájnak ingere. Ott van a hal, a szárnyas, a sertés, a
jellegzetes gulyás, és mindez megkoronázva egy desszerttel.
A címer két felső sarkában egy napraforgó és egy csillag
látható. A Lovagrend tagjai ezekkel a székely jelképekkel próbálják erősíteni a
kötődést.
A Lovagrend egyedi ruházatát pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg
megyében jellegzetes, keresztszemes hímzés díszíti. A ruha legjellegzetesebb dísze egy sárkányfog, amely a híres nyírbátori Báthori-család ősi címerén is
megjelent. A Lovagrend számára fontos ez a jelkép, épp úgy, mint a nyírbátori
kötődés is.
hímzett sárkányfog |
Az estének különleges hangulatot adott, hogy minden ételt az ostravai
Csalogányok Asszonykórus szolgált fel és mindegyik fogás előtt egy magyar
énekkel kívántak jó étvágyat.
A menü a következő
volt:
Előétel
Libamájpástétom salátával
Libamájpástétom salátával
A Tokaji borral fényezett libamáj, Tokajiiban és vörös borban áztatott
gyümölcsökkel és friss salátával volt
tálalva, amely szabolcsi almapálinkával és balzsamecettel volt feldobva.
Meleg előétel
Szabolcsi töltött káposzta
Szabolcsi töltött káposzta
A hagyományos töltött káposzta paradicsommártással és szalonnával, és
tejszínnel díszítve volt tálalva.
Főétel
Baconbe tekert, kecskesajttal töltött szűzérem cinkével
Baconbe tekert, kecskesajttal töltött szűzérem cinkével
A hagyományos cinke és szűzérme mellé jó asszony ragut tálaltak
Desszert
Somlói galuska
Somlói galuska
A hagyományos magyar desszertet egy kis francia süteménnyel, a macaronnal emelték, és végül rózsacukorral illatosították.
desszert |
Bátran kijelenthetem, hogy minden tökéletesen volt elkészítve és
egytől-egyik büszkék lehettünk a magyar ízekre, a magyar konyhára. Az amúgy is
jó hangulatot csak fokozta, hogy az este végén Rácz Mihály okleveles
elismerésben részesítette Fiszli Editet eddigi a konyhában elért
teljesítményéért. Hamarosan pedig Jenei Jánossal karöltve lesznek a Népi Ízőrző
Lovagrend tagjai, ezzel elismerve munkájukat.
Az esemény a következő linken érhető el:
A következő ostravai főzés 2015. november 14-én, szombaton lesz. A menüt
ismét a már okleveles Fiszli Edit varázsolja elénk. Nem érdemes kihagyni!
Várunk mindenkit nagy szeretettel!
Comments
Post a Comment