RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL XII.
![]() |
Ostravai Csalogányok |
És igen, ismét
itt a várva várt következő Receptek a magyar konyhából főzőestünk, immár 12.
alkalommal. A tavasz eljöttével és a húsvét közeledtével mindenki egy kicsit
nagyobb lendülettel és több energiával kezdett bele eseményünk megszervezésébe,
ahol ezúttal különleges vendégeket is köszönthettünk. Ellátogatott hozzánk
Kendy Éva és Farkas Péter az MTVA, STV magyar adásainak és a hírek.sk felvidéki
magyar hírforrásának munkatársai, hogy bemutassák a nagyközönségnek a Cseh- és
Morvaországi Magyarok Szövetsége ostravai szervezetét. Ennek apropóján
bepillantást nyerhettek a klub életébe, mely magába foglalja találkozóinkat a
klub falain belül, főzőrendezvényünket és a helyi magyarok összetartását.
Munkájuk egyik fő része volt elbeszélgetni néhány alapítótaggal, esetleg a
fiatal szakosztály egyes képviselőivel. Így alkalmuk nyílt belelátni a helyi
közösség életébe a kezdetektől napjainkig, mik is voltak az első lépések a klub
létrehozásának érdekében és hol tartunk ma. Átfogó képet kaptak a magyarok
itteni viszonyairól, csapatunk lelkesedéséről, aktivitásairól, amelyekről az
elmúlt időben oly sokat hallanak a közösségi oldalak révén. Saját szemükkel
látták mi mindenre vagyunk képesek mi, akik ilyen kevesen vagyunk, mégis
összetartunk és küzdünk. Emellett természetesen nem hiányozhatott egy kis
városnézés sem.
Nagyon
örültünk, hogy barátainkat meginvitálhattuk a hagyományos főzésünkre is a klub
falain belül, ahol ezen a szombaton 40-en gyűltünk össze. Ez alkalommal is a
főszakácsunk Bors-Fiszli Edit volt, aki melett nem is egy kiskukta szerepelt:
Marika, Irénke, Sári, Nela, stb. Szervezőmenedzserünk ki más is lehetett volna,
mint Jenei János, akinek hála ez az esemény elindulhatott egy éve, és azóta is
hangosan dübörög mindig több és több vendéggel és új érdeklődőkkel a
fedélzeten.
Újházi tyúkhúsleves |
Tepsis rakott hús |
A hivatalos kezdés fél négy volt. Sorban jöttek a vendégek Csehországból, Szlovákiából, Angliából, Skóciából, tehát a nemzetköziség most sem maradhatott el amelett, hogy a korosztály is milyen tarka-barka volt: négyévestől hetvenévesig mindenkit meglehetett találni. És itt mondom ismét azt a csodálatos dolgot, hogy a klub küszöbét átlépve a kor nem számít, itt mindenki egykorú, jókedvű!
Gesztenyepüré tejszínhabbal |
Természetes a jó hangulat most sem maradhatott el. A kis zsúfoltság és hangzavar inkább pozitív volt, hisz külföldi vendégeink így megtapasztalhatták azt a szép temperamentumos magyar virtust. Csak úgy pörögtek az események! Miután mindenki jóllakott, teli bendővel és egy pohár borral kezében, elkezdődhetett az e heti produkció: az Ostravai Csalogányok koncertje. Ismét nagy tapsvihar kísérte a fellépést. Az est további részében se unatkozhatott az ember! Senki nem akart hazamenni, élveztük egymás társaságát, az izgalmas beszélgetéseket és a jó borokat. Előkerült a karaoke is, ahol már egy kisebb csoport énekelte a képernyő előtt a jobbnál jobb igazi magyar dalokat. Ez ám a hangulat!
Ez az este is véget ért, legalábbis a csapat egy részének. A többiek folytatták az estét és belevetették magukat az ostravai éjszakába- egyik helyről a másikra.
Kívánom, hogy legyen ilyen sikeres a következő főzőestünk is. Addig is éljenek a magyarok!
![]() |
Fiatalok Magyar Klubja (FMK) |
Ha kedvet kaptál az említett ételek elkészítéséhez, akkor kövesd Editke receptjét lépésről lépésre az alábbi linkre kattintva, de előbb lássuk a hozzávalókat négy személyre:
Újházy tyúkleves
Újházy tyúkleves
- 1,5 kg tyúk vagy kakas
- fél kiló sárgarépa
- négy db fehérrépa
- egy szelet zeller
- fél fej kelkáposzta
- néhány db karfiolrózsa
- egy fej vöröshagyma
- három gerezd fokhagyma
- egy db zöldpaprika
- egy db paradicsom
- negyed kiló zöldborsó
- húsz deka gomba
A karfiolt, a gombát és a zöldborsót külön főzzük meg és csak a tálaláskor tesszük bele a tányérba. A csigatésztát a húslében szintén külön készítjük elő. A kelkáposztát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát hálóba rakva helyezzük bele, hogy ne főjenek szét.
Tepsis rakott hús
Tepsis rakott hús
- egy kiló disznócomb vagy tarja
- két kiló burgonya
- öt nagyobb fej vöröshagyma
- egy doboz tejföl a hús pácolásához
- olaj chili paprika
- kicsi kakukkfű
A videó recept az alábbi linkre kattintva elérhető:
A bejegyzést készítette: Ivkovič Krisztina és Jenei János
Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
Comments
Post a Comment