RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL XI.
Egy éve még senki sem gondolta volna, hogy egy évvel később
még ez a rendezvény élni fog. SŐT! Csak úgy hasít! Jön a többnél-több kérdés a
következő alkalommal kapcsolatban, mikor, hol és mit fogunk enni. Úgy gondolom
látva ezt a nagy lelkesedést, senki sem állíthatja, hogy Ostrava nem él. Az
ostravai magyar klubunk kérem tisztelettel él és virul, mint a friss tavaszi
bokréta. Mi nem hagyjuk a népet unatkozni!
A második évad első főzését nyitottuk
meg 2016.február 27-én az ostravai magyar klubunkban. Hihetetlen, hogy ilyen
nagy érdeklődés fogadta a tavalyi főzéseinket. Egyrészt hála a szervezőgárdának
(Jani, Editke, Marika és Irénke), másrészt nagy köszönet az új és visszajáró
külföldi és magyar vendégeknek, akik éltetik eme lassan jeles-neves
rendezvényt. Ezen a nyitófőzésen sem maradhatott el a már hagyományossá vált
magyar ételkülönlegességek bemutatója. Ezt tessék úgy érteni, hogy ismét
mennyei ételek megkóstolásával és a magyar bor- és pálinkakülönlegességekkel
ünnepeltük együtt ezt a jó hangulatot. Hisz jó hangulat nélkül mit sem ér az
egész. Nem igaz? A magyar virtus nem engedi a csendet és unatkozást, a bágyadt
hangulatot és teljes fegyelmet. Éljünk, mulassunk, táncoljunk magyarok!
![]() |
A menü 3 nyelven, hogy mindenki értse |
De visszatérve a kezdetekre,
most sem indíthattuk az estét egy finom kis házi pálinka nélkül, hiszen ettől
mindenkinek megjön az étvágya, na meg a jó kedve. Következett pedig a várva
várt, finomabbnál finomabb ételek első állomása, egy igazi magyar klasszikus, Dr. Ásvay Jókay Móric, közismertebb
nevén Jókai Mór nevéhez fűződő levesünk, a Jókai-bableves. Gazdagon meg volt
rakva sok finomsággal, köztük a jó öreg magyar csipetketésztával is. A
reakciókat figyelve mindenki megnyalta mind a tíz ujját, persze csak a második
adag leves után.
![]() |
Így fő a Jókai bableves és mellette a vaníliasodó |
De ezen az estén sem hiányozhatott a második fogás, mely ez esetben a desszerttel volt egyelő. Ez az étel sok háztartásban készül, mindenkinél kicsit máshogy, valakinél főétel, valakinél desszert. A neve: aranygaluska. A különlegessége már a tésztában megfigyelhető: házi kelt tészta, majd kiszaggatva a tepsibe jó sok dióval megszórva, ami megadta neki finom ízét. Ehhez készült a vaníliasodó (nem puding!!!, mert egyesek pudingnak hívják helytelenül!).
![]() |
Az aranygaluska tálalása vaníliasodóval |
Mi több, az este ismét nem telt el
produkció nélkül. Ezúttal a Csalogányok háttérbe vonultak teret engedve a mi
Marton Sárinknak, aki üveges ugrós táncával kápráztatott el mindenkit. Sári kiskora
óta táncol, látni lehetett, hogy vérében van minden mozdulat!
Ismét köszönjük a szervezőinknek és
vendégeinknek (Iránból, Csehországból, Angliából, Szlovákiából, stb...) ezt a
frenetikus főzőestet. Elindult a második évad, csak így tovább ostravai magyarok!
Ha kedvet kaptál az említett ételek elkészítéséhez, akkor kövesd Editke receptjét lépésről lépésre az alábbi linkre kattintva, de előbb lássuk a hozzávalókat négy személyre:
Ha kedvet kaptál az említett ételek elkészítéséhez, akkor kövesd Editke receptjét lépésről lépésre az alábbi linkre kattintva, de előbb lássuk a hozzávalókat négy személyre:
Jókai Bableves
- egy darab füstölt csülök
- fél kiló szárazbab /lóbab/
- egy pár füstölt kolbász
- négy db sárgarépa
- négy db fehérrépa
- fél zeller
- vöröshagyma egy fej
- fokhagyma öt gerezd,
- piros paprika
- zeller zöld
- egy tojás
- és annyi liszt amennyit felvesz a tojás ebből lesz a csipetke
Aranygaluska
- aranygaluska
- fél kiló liszt
- két deka élesztő
- két tojás sárgája
- három deci tej
- hat deka margarin vagy vaj
- öt deka cukor
- csipet só
- húsz deka darált dió
- tizenöt deka porcukor
- tíz deka vaj
- vanília sodó
- hat tojás sárgája
- egy liter tej
- három evőkanál liszt
- tizenöt deka cukor
- egy rúd vanília
- vagy négy csomag vaníliás cukor
Elkészítése: A tojássárgáját kikeverem a cukorral és a
lisztel csomómentesre a tejet vízgőz felett melegítem és a csomómentes tojást
lassan beleengedem folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm ha kihűlt a tojások
felvert habját belekeverem.
A bejegyzést
készítette: Ivkovič Krisztina és Jenei János
Az elkészített ételek elkészítését
bemutató videó recept az alábbi linkre kattintva elérhető:
Comments
Post a Comment