RECEPTEK A MAGYAR KONYHÁBÓL XIV.
Már megint a klubban? IGEN!
Már megint főzünk? IGEN!
Csak nem Receptek magyar konyhából? DE!
- Editke, most mondd el légy szíves négy főre a receptet.
- Jani, töltsd fel a kamerát!
- Krisztikém, vágd fel a sonkát vékony csíkokra!
- Editke, odaég a káposzta!
- Anna, de helyes az unokád!
- Marika, vihetem a levest?
Így hangzik a főzőestünk alapkoncepciója. De kicsit komolyra fordítva a szót: ez még csak a kezdet! Ilyenfajta mondatok általában még a vendégek megérkezése előtt hangzanak el. Ugyanis a kulisszák mögött sokszor nagy a felfordulás, a munka még nagyobb, bár a lelkesedés mindig győz. Hiába, ezek vagyunk mi, a temperamentumos, igazi forróvérű magyarok.
Ehavi ősznyitó főzőestünk sem telt el unalmasan, ugyanis itt mindig zajlanak az események. Kezdjük Editkével, aki már napokkal azelőtt elkezdte az előkészületeket. SŐT! Ő előző nap, pénteken, csak vágott, aprított, terített, mosott, stb... Honnan van benne ennyi energia? Csak nem a jó kis hazai? Szóval a lényeg a lényeg, hogy a főszakácsnőnk most sem okozott csalódást, hiszen szombaton szintén egész nap már reggeltől a klubban serte-pertélt, hogy összerittyentsen egy háromfogásos menüsort, mely a következő volt:
Ehavi ősznyitó főzőestünk sem telt el unalmasan, ugyanis itt mindig zajlanak az események. Kezdjük Editkével, aki már napokkal azelőtt elkezdte az előkészületeket. SŐT! Ő előző nap, pénteken, csak vágott, aprított, terített, mosott, stb... Honnan van benne ennyi energia? Csak nem a jó kis hazai? Szóval a lényeg a lényeg, hogy a főszakácsnőnk most sem okozott csalódást, hiszen szombaton szintén egész nap már reggeltől a klubban serte-pertélt, hogy összerittyentsen egy háromfogásos menüsort, mely a következő volt:
Eme fogások elkészítésehez nem kis munka kellett, így Editke mint mindig, most is felkérte a kiskukták segítségét. Elsősorban Marika volt a legnagyobb segítő, viszont Irénke most nem tudott részt venni a főzésen. Helyette én ugrottam be egy kicsit segíteni, bár nem tudtam és igazából nem is akartam Irénke helyét átvenni. Most nem kaptam csipetkét gömbölygetni, viszont három üveg uborka és sok-sok sonka egy kiló szalonnával karöltve várt csak rám, hogy felvágjam őket apró szeletekre.
Emellett persze mentek a háttérmunkák, mint például a FELVÉTEL szó folyamatos elhangzása. De kitől is? Jaj, persze! Jani! Igen, az örökbuzgó médiazsenink ismét hozta a formáját: állj oda, fej fel, kicsit jobbra, nagy mosoly, ééééés... FELVÉTEL! Kb. így hangzott el kismilliószor a varázsszó, mire sikerült egy-egy felvételt felvenni a receptek, aktuális szituációk vagy éppen a helyzeti viszonyok lekamerázására. De ennek az eredménye egy fantasztikus videócsokor, melyem a bejegyzés alján mindenki megtalálhat.
![]() |
Ééééééssss FELVÉTEL! |
És ugorjunk a következő jelenethez: délután fél négy és megérkezett az első csapat vendég. De kik is ők? Hát a szokásos partió: a cseh kiscsapat, akik az első alkalom óta mindig itt vannak. Ők megszerették, megértették a lényegét ezeknek a főzőesteknek és nagy kedvvel járnak vissza minden egyes alkalommal. Nélkülük már el sem tudnám képzelni ezeket a jóhangulatú estéket. De persze mellettük sok új arcra is akadhatunk, akik nagy kedvvel fogadták el a meghívásunkat.
Ezenkívül nem hagyhatjuk ki állandó klubbos tagjainkat sem, sőt még a legkisebbek is tiszteletüket tették eme estélyen. Hozzá kell, hogy tegyem, hogy az ő energiaszintük végig egy másik univerzumban volt, hiszen nem tudták elemeiket még a vacsora végére sem kiüríteni. És ez a hangulatukon nagyon is meglátszott. Ez alkalommal főleg a nagy porcelánbaba volt a favorit, melyet öltöztetni is lehetett, így a kislányok ismét nem unatkoztak. Be kell vallanom, engem is nagyon szívesen bevontok a babázás rejtelmeibe.
![]() |
Igazi kishölgyek! |
![]() |
Egy kis mókára mindig fogékony vagyok! |
Elérkezett a fél öt, teljes a csapat, kezdődhetett a főzés. Az áltlános bemutató mellett egy kis különlegesség sem hiányozhatott: Editke és Jani bemutatták friss lovagi öltözetüket. Ehhez tudni kell, hogy mind a ketten Kokes Magdikával együtt a nyár folyamán Nyírbátorban, a Népi Ízőrző Lovagrend lovagjaivá lettek felavatva. Ennek kapcsán bemutatták hivatalos viseletüket, meghallgathattuk a történetét és jókat kacagva megtapsoltuk ezt a nemesi címet.
![]() |
Marika, Editke, János és Anna |
![]() |
Sertésborda készülőben |
![]() |
Hideg meggyleves |
Elérkezett az este nyolc óra. Az emberek teli gyomorral ülve meghallgathattak még néhány csalogányos videót, majd szépen lassan el kezdett szállingózni..... na nem a hó!... hanem az emberek tömege hazafelé. Itt a vége, fuss el véle, egy hónap múlva ismét főzés.
Addig is jó étvágyat!
További képeket a főzésről a facebook oldalunkon találnak: Ostravai magyarok
A főzésről készült videónkat és a recepteket a youtube csatornánkon érhetik el: Ostravai magyarok
A bejegyzést készítette: Ivkovič Krisztina
Comments
Post a Comment