Remélem
mindenki kipihente a karácsonyi bejgliket és, hogy volt mindenkinél a fa alatt.
Én személy szerint nem vagyok egy bejgli rajongó valahogy sohasem jut eszembe év közben, de persze azért karácsonykor
mindig lecsúszik jó-néhány szelet a diósból. :) A mákosat nem szeretem, de
legalább több marad a többieknek.
Idén
már előbb elkezdhettük a karácsonyi evészetet Ostraván. A szakács és a kukták
megint kitettek magukért a 10. főzés alkalmával. Ismét sokan voltunk. Azt hiszem
40 fő körül. Jó látni, hogy az emberek lelkesedése nem lankad. Eddig szinte
mindig telt-házasra sikerült az esemény. És most már megszokott a felel-fele arány
is a magyarok-külföldiek tekintetében.
A
menü természetesen karácsonyi volt. Ehettünk borlevest, rácpontyot és naná,
hogy bejglit.
Ti próbáltátok már borlevest? Én még sohasem ettem ezelőtt. Szerencsére nem kocsival mentem. Nem
mintha lenne jogsim :D
borleves |
Szóval
a borleves jó dolog. Nem tudnám elképzelni, hogy minden nap ilyet ennék ebédre,
mert elég tömény és intenzív, de mindenképp érdemes kipróbálni. Igazából
hasonlít a forralt-borra, csak a tejszín miatt valamivel lágyabb. És feldobja a
madártejből már jól ismert hab, ami felhőre emlékeztetve úszkál a leves
tetején. Tapasztalatból mondom (vagyis írom), hogy amikor elkészül a leves, a mazsolákat nagyon
óvatosan kell a „felhőkre” ültetni, különben leúsznak a tál aljára. És akkor
oda a díszítés...
A hozzávalók pedig 4 főre:
1/2 liter száraz fehérbor, 2 dl víz, 4 tojás sárgája, fahéj, szegfűszeg, vaníliás cukor, izlés szerint kristálycukor és a 4 tojásfehérje habnak felverve, majd vízben kifőzve.
A hozzávalók pedig 4 főre:
1/2 liter száraz fehérbor, 2 dl víz, 4 tojás sárgája, fahéj, szegfűszeg, vaníliás cukor, izlés szerint kristálycukor és a 4 tojásfehérje habnak felverve, majd vízben kifőzve.
A második fogás a rácponty volt, bőségesen leöntve tejföllel és szalonnával. Mellé pedig a ropogós krumpli nagyon jól passzolt. A hal nagyon jó dolog szerintem. És istenien volt elkészítve. A szálkák pedig rákényszerítik az embert, hogy ne falja be olyan hirtelen. Így
tovább élvezhetjük az ízeket.
előkészület |
sütés előtt |
sütés után |
1 kettő kg-os ponty, 1 kg burgonya, egy üveg kész lecsó, 25 dkg húsos szalonna és 2 pohár tejföl
A
desszert pedig a már említett, elmaradhatatlan bejgli volt. Volt diós és mákos,
jól megtöltve, majd szép pirosra sütve.
tálalás |
A hozzávalók 4 fő részére:
Tészta: fél kiló liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás, 5 dkg
cukor, 2 dl tej, 2 dkg élesztő
Mákos töltelék: 60 dkg mák, 20 dkg rumba áztatott mazsola,
3 dl tej, 15 dkg cukor
Diós töltelék: 60 dkg darált dió, 20 dkg mazsola, 3 dl víz,
20 dkg cukor.
A vizet fel kell forralni a cukorral, majd utána beletenni
a diót és a mazsolát. A mákosnál pedig a tejet a cukorral forralom, majd utána
mehet a mazsola és a mák.
A tésztának célszerű egy napig a hűtőben pihenni, még
mielőtt megtöltjük a finomságokkal. Editke tanácsa pedig, hogy a rúd súlya
egyezzen meg a betöltött töltelék súlyával. Vagyis 30 dkg legyen a töltelék
súlya és a tészta súlya is. A kész rudakat kenjük le tojás sárgájával, majd
tegyük hidegre. Ha hideg, akkor mehet rá a tojás fehérje is. Miután megszáradt,
szurkáljuk meg hurkapálcikával, hogy ne repedjen ki. Ez van, hogy bejön, és
van, hogy nem.. :)
a pirosra sült bejgli |
Jó volt figyelni Editkét, ahogy
rutinosan dobja össze a menüt 40 főre. Közben mesélt is Nekünk, hogy Náluk mi a
szokás az ünnepek alatt. Például, hogy csak 24-én díszítik fel a fát (ezzel
például mi is így vagyunk) és még azt is, hogy ilyenkor eljönnek az angyalok.
Ezért volt aznap Ő is az! Mi meg kései Mikuláslányok. Nem hazudok! Itt a
bizonyíték:
:) |
Végezetül:
A
10. ostravai főzés is nagyon jó hangulatban telt. És ez persze nem csak annak
köszönhető, hogy Editke profi! Ott van még János, aki megszervezi az egészet és
invitálja a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező fiatalokat, hogy megismerjék
a magyar konyhát. Aztán még kellenek a segítő kukták, akik ugyan a háttérben
vannak, de nélkülük sem lenne az asztalon az étel. Kell még Csalogány ének is,
anélkül lehet,hogy már nem is működne ez az esemény. Na és kell még egy csomó
kedves ember, akik órákon át együtt csevegnek, nevetnek, örülnek a
kiszolgálásnak, és egy jót esznek-isznak.
vacsorára várva |
leányok |
nagy mosooooly |
Még
sok ilyet! Remélem találkozunk Veled is kedves olvasó az új évben! :)
Az elkészített karácsonyi ételek videóreceptjei az alábbi linken érhetőek el:
A bejegyzést készítette: Marton Sára
Comments
Post a Comment