Tavaly előtt, még 2015-ben tettek szert az ostravai magyarok egy nyaralás keretén belül egy új ismertségre, a nyírbátori Rácz Mihályra, aki a Kakukk
Étterem és Panzió tulajdonosa. De, hogy ez még ne legyen elég, ő az alapítója a Népi
Ízőrző Lovagrendnek is, ami- ahogy a nevéből már észlelhető- a népi konyha
világát szeretné feleleveníteni, újragondolni és terjeszteni modern világunk
különböző pontjaira. Eme fő cél érdekében nem csak a régió, de külföldi
magyarlakta területek egyes tagjait is bevont a Lovagrend népszerűsítésébe. De
mielőtt ide kitérnék, el kell hogy mondjam, hogy az elején csak egy jópofa
főzőestről volt szó nálunk, Ostraván, ahol a Nagymester segítőivel karöltve
meglátogatott minket és részt vett a Receptek a Magyar konyhából
főzőrendezvényünkön, mint vendégszakács. Ennek a jólmenő barátságnak a
folytatása lett, amikor Misi bátyánk elhatározta, hogy mifelénk is terjeszteni
kell a népi ízeket. Ennek érdekében 2016 nyarán meghívott egy kisebb csapatot
Nyírbátorba a Szárnyas Sárkány Fesztiválra, ahol többek között néhányunkat
lovaggá is avattak. Így volt ez Editkével, Magdussal és Jánossal, akik székely
barátaink mellett megkapták a lovagrendi
öltözetüket, oklevelüket és hivatalosan Népi Ízőrző Lovagokká váltak. És ahogy
említettem, nem csak mi, de székely (ma már) barátaink egy
része is részesült a nagy megtiszteltetésben. Így alakulgat ki fokozatosan egy
kis lovagrend Nyírbátor és környéke, Székelyföld és Csehország területein, amely egyre csak
terjeszkedni fog.
Népi Ízőrző Lovagrend |
Idén, a 2017-es év nyarának közepén ismét elindult egy kisebb csapatunk Nyírbátor felé, meghódítani a sárkányváros fesztiválját. Editke, Pista és Marika Ostraváról indultak egy érdi éjszakázással. Jómagam másnap, azaz 2017.7.7-én, pénteken csatlakoztam hozzájuk Kelenföldön. Így zötykölődtünk el az úticélig, ahol egyenesen a Kakkukba vezetett utunk. Itt a Nagymester fogadott minket főszakácsával, Konyári Sándorral. A kiadós ebéd után elindultunk már nélkülük a város felé lehűteni magunkat egy jó kis magyar sörrel. Jól tettük, hogy beültünk valahova, hiszen a délután további részét elmosta az eső- se ki, se be. Éppen ezért a másnapra való előkészületek is elmaradtak. De mindennek hála, délután öt órára a nap is kisütött és visszamehettünk az étterembe. Itt már nagy örömünkre várt minket a következő csapat- és lovagtársunk, Magdus, aki hajdúszoboszlói nyaralását megszakítva jött el utánunk. Egy röpke fordulatra benézett hozzánk János is és fia, Kisjancsi. De a meglepetéseknek még nem volt vége, mert székely barátaink kilencfős csapata is már ekkora megérkezett. Nagy öröm volt mindnyájunknak újra találkozni! Egy finom közös vacsorával üdvözöltük ismét egymást.
Az Ostravai Magyar Klub balról: Marika, Magdus, János, Kisjancsi, Pista és Editke. Középen Könyári Sándor, a Kakukk Étterem főszakácsa. |
Este hatkor kezdődött a hivatalos fesztivál, mely egy hatalmas felvonulással indult. Ebbe kapcsolódtunk be mi is mint ostravai és székely magyarok, valamint mint az egész lovagrend csapata is. Előttünk-utánunk a kicsiktől egészen a nagyokig felvonult több csoport. Voltak köztük néptáncosok, artisták, színészpalánták, dobosok, mazsorettek, stb. Miután a polgármester úr átadta a város kulcsát az ünneplő népnek, továbbhaladt a kígyózó tömeg a Papok rétjére, ahol a fesztivál zajlott. Itt az ünnepélyes megnyitó után kezdődhetett a három napon és három éjszakán át tartó mulatozás annak érdekében, nehogy a sárkány elunja magát és elpusztítsa a várost.
A nyírbátori SÁRKÁNY |
Indul a menet! |
Hajrá, Ostrava! |
A szállásra visszatérve mindenki visszaöltözött eredeti ruhájába és kezdődhetett a privát mulatság. Ebbe beletartozott az evés, ivás, dalolás, nevetés, beszélgetés, amíg csak a jókedv vagy a pálinka el nem fogyott. Eközben én még visszaugrottam a fesztiválra, ahol a Drumster dobzenekar mellett artistákkal és gyermek színdarabokkal is találkozhattam. A programok párhuzamos több helyszínen zajlottak minden korosztály számára. De mivel estefelé járt már az idő, így inkább a koncertek vették át a főbb szerepet.
A Dumsters együttes |
Az asszonyok dalra fakadtak |
Az este utolsó szakaszában mi ostravaiak visszatértünk a Papok rétjére egy kicsit körülnézni és átélni az esti koncerthangulatot. Meglepetésünkre egy csodaszép tűzshow-ba futottunk, akik elvárazsolták a közönséget ügyesebbnél ügyesebb lángoló mutatványaikkal.
Tűzshow |
A szombat reggel napsütéssel és szép idővel kezdődött. Egy közös reggelizés után már el is kezdtük a panzió konyháján az előkészületeket a főzéshez. Ugyanis ugyanúgy mint tavaly, a Kakukk étterem mellett mi is főztünk a fesztivál látogatóinak és árultuk kint a Papok rétjén. A tavalyi csorba gulyás után idén egy hagyományosan cseh nemzeti étellel készültünk: KNÉDLI, SÜLT HÚS, KÁPOSZTA. Eme étel első fázisait, illetve ami nem a tálalást illeti, azt mind az étterem konyhájában végeztük el a jobb feltételek miatt. Itt aztán párhuzamosan ment a munka az étterem dolgozói, a székely csapat és az ostravai csapat között. A kis kerülgetés a konyhában azonban nem akadályozott meg minket, hogy sikerüljön mindent tökéletesen előkészíteni. Ebben a fázisban mindenki kivette a részét és besegített, ahol tudott.
Marika, Magdus és Editke, a mi főszakácsaink készítik a knédlihezvalót |
Így készül a káposzta és a sült hús |
Knédlidagasztás háziasan |
Marika a káposztával, a Nagymester meg velünk van elfoglalva |
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
KNÉDLI:
2 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
2 db kifli
30 dkg rétesliszt
1,8 dc tej
1 tojás
KÁPOSZTA:
60 dkg savanyú káposzta
5 dkg cukor
1 fej vöröshagyma
3 dkg zsír
1 dcl víz
1 evőkanál liszt
Őrölt kömény
HÚS:
60 dkg tarja
4 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
1 dcl víz
2 dkg zsír
Só, köménymag
ELKÉSZÍTÉSI JAVASLAT:
Az
élesztőt egy bögrében felfuttatjuk egy kiskanál cukor hozzáadásával. A kiflit
már előre apróra kell törni és hagyni megszáradni.
Egy külön tálban összedolgozzuk az élesztőt a liszttel, a
tejjel,
a
tojással,
a kiflivel és a sóval, majd bedagasztjuk. Ha megkelt, kettő rudat
készítünk
belőle és megfőzzük
gőzben letakarva húsz
percig. Ha megfőtt, megszurkáljuk tűvel
és
egy kis olajjal lekenjük, hogy
ne száradjon ki.
A káposztát kicsavarjuk, a
cukrot karamellizáljuk, a
hagymát apróra vágjuk. Összekeverjük a
karamellizált
cukrot
a hagymával, a kicsavart
káposztával
és három deka zsíron dinszteljük.
Egy deci vizet öntünk alá. Hozzáadunk egy
evőkanál
lisztet, köménymagot és puhára főzzük.
A
húst előző nap bepácoljuk sóval,
köménymaggal, fokhagymával. Másnap a
kettő
fej apróra vágott vöröshagymával,
egy
kanál liszttel és egy
dcl vízzel feltesszük főzni. Ha puha,
akkor a két dkg
zsírt
a tepsibe tesszük, és a puha húst megsütjük rajta
alufóliával letakarva. A végén levesszük,
és
egy kicsit pirítjuk. Ha szükséges, egy
kis vizet is önthetünk alá.
Íme a kész menü! |
Tehát térjünk vissza a Sárkányok földjére. A sikeres előkészületek után ideje volt lassan kivonulni a fesztiválra. Két csapatban mentünk ki: az elsőben hárman voltunk, akik előkészítettük a terepet, a díszítést, a másodikban a szakácsnők: Magdika, Editke és Marika a már kész, gondosan becsomagolt étellel jöttek utánunk. Az Erdélyi Népi Ízőrző csapat és a Kakukk Étterem sátra között helyezkedtünk el egy nagy csapatként. Maga a programsorozat délután kettőkor kezdődött, ámbár valószínűleg a nagy hőség miatt sokan inkább a strand adta lehetőségeket használták ki a város másik felében. Éppen ezért az elején inkább csak mi is nézelődtünk, hallgattuk a nagyszínpad programjait és vártuk a közönséget a kiüresedett réten.
Erdély fantasztikus szakácsai és szakácsnői |
A cseh és székely csapat Sárai Évivel kiegészülve |
![]() |
Ezek vagyunk mi (balról): Pista, Kriszti, Jani, Magdus, Editke és Marika |
Este hat óra körül már volt annyira meleg és napsütéses jó idő, hogy az emberek előbújtak odúikból és ismét lassacskán belevetették magukat a zenébe. Elkezdődött a nyüzsgés, nézelődés és nekünk is akadt dolgunk, bár sajnos a vihar eléggé megtépázta a tömeg mennyiségét. De mindennek ellenére igyekeztünk a legjobb formánkat adni és bemutatni a mi tipikus ételünket, valamint szomszédaink a csorba levest.
Csorbaleves |
Este kilenc körül lassan nekiálltunk a pakolászásnak. Valaki nyugovóra tért, valakik még átmulatták az éjszakát, valakik még élvezték a fesztivál egyedi hangulatát. Mert a délutáni rossz idő és néhány remek koncert elmaradása még nem riasztotta el teljesen a fesztiválozni kívánók hangulatát. Mindenesetre gazdag és pörgős, élménydús nap állt mögöttünk és jól esett álomra hajtani fejünket.
Elérkezett a vasárnap, a búcsú napja. A kiadós reggeli után véget ért a röpke kis nyári hétvége, de nagy örömmel a szívünkben távoztunk, hiszen viszontláthattuk régi jó, de új barátainkat is. Jó volt együtt lenni, jó volt mulatni, énekelni, iszogatni, eszegetni, de legfőképpen EGYÜTT. Nagyon szépen köszönjük a Nagymesternek, Rácz Mihálynak a szívélyes megvendégelést és gondoskodást, Konyári Sándor főszakácsnak a remek étkeket, minden ott dolgozónak a remek ellátást, valamint a sok gyönyörű élményt minden résztvevőnek. Reméljük, hogy hamarosan- még a jövőévi fesztivál előtt- összefutunk valahol. Isten áldását, éljen a magyar!
![]() |
A NAGY CSAPAT!!!! :) |
A fesztiválról további képeket az alább linken lehet megtekinteni:
A bejegyzést készítette: Ivkovič Krisztina
Comments
Post a Comment