Skip to main content

Karanténban is együtt

     A jelenlegi helyzet sajnos mindenkit nehezen érint. Az elmúlt hetek felforgatták életünket vagy a még nagyobb hajsza, de többségében a sokkal nagyobb nyugalom irányába. Bár sokszor panaszkodunk a mindennapokban, hogy több szabadságot szeretnénk vagy egy kis szünetet, de ez a mennyiség, talán mondhatjuk, túl sok is a jóból. Mindegyikőnket eltérő módon érint, de az biztos, hogy a mai technológiák nagyon sokban tudnak nekünk segíteni. És így van ez a mi kis FMK csapatunkkal, az ostravai Fiatal Magyarok Klubjának jónéhány tagjával.
     Az utolsó, március eleji találkozás óta megéreztük a hiányát a közös sörözésnek, egy jó kis együtt töltött vacsorának, vagy egy szombat esti beszélgetésnek. Ennek lett az eredménye a már harmadik alkalommal megszervezett, közös videós beszélgetés Jenei Jani ötlete alapján. Az eredeti címszó, az ONLINE SÖRÖZÉS volt, mellyel hangsúlyozni szerettük volna leggyakoribb dumapartiaink hangulatát. Mert ugye habár online az internet segítségével, de akkor is módot kellett találni az együtt töltött percekre.
Image may contain: 7 people, eyeglasses and closeup
2020.április 3.- az első alkalom
     2020. április 3., majd április 10. és 24. voltak az eddigi ominózus estéink (és persze még nincs vége!). Szépen gyülekezve számunk kettőtől egész kilencig felszökött. Valaki egyenesen Ostraváról jelentkezett be, de volt felvidéki, budapesti és opavai tudósítónk is. Hát nem klassz? Országhatárokat átszelve tárgyaltuk ki élményeinket, bajainkat.
Image may contain: 9 people
2020.április 10.- húsvéti kiadás
     A legutóbbi találka helyszínei még inkább furcsábban alakultak: a fent említett helyszínek mellett Máté barátunk épp az utcáról jelentkezett be a napi kirándulása végén, Zsuzsi éppen úton volt, így végigkövethettük az Ostravára, majd az ottani átszállással opavai lakására folytatott útját, Szilvi pedig orvosi szobájából egy komoly műtét előtt beszélgetett velünk. Hiába: ahány ház, annyi szokás, ahány FMK-s, annyi helyszín! Lassan kezdhetjük írni a listát az online beszélgetések extrém helyszíneiről is.
Image may contain: 6 people, closeup
2020.április 24.- kórház, vonat, Ostrava, Léva, Budapest... nekünk mindegy honnan jelentkezünk!
     És hát mi más is jellemezhette volna közösségünket, mint az állandó nevetés és poéngyártás. A múlt pénteki ,,találkán'' már táncbemutatót is láthattunk Szilvi és Máté előadásában. Persze ez itt átment a ,,Hé, tanítsd ezt meg nekem majd!''-ba, így a legközelebbi személyes találkozásra is meg vannak már a tervek. Emellett Jani pedig zokni- és lábszépségversenyről ábrandozott, és mutatta be minden jelenlévő számára kecses idomait - lehet, hogy tényleg versenyt hirdetünk belőle!

     Szóval, ami a lényeg: az FMK él és virul- készülj, Ostrava! Még ezekben a hetekben is igyekszünk pozitívak maradni, támogatni egymást, kitartani, poénkodni és összetartani. Fontos ezeket a közösségi élményeket ápolni, akár az online karanténvilágban is. Bízunk benne, hogy nemsokára (ha maszkban, gumikesztyűben és kétméteres távolságban is), de fogunk tudni találkozni, és az online sörözéseket átváltják a személyes alkalmak.

Mindenkinek kitartást, vigyázzunk egymásra! 


A bejegyzést készítette: Ivkovič Krisztina


Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar

Gondolatok a Prágai Magyar Bálról

A bársonyos forradalmat követő időszakban alakult szervezet, mely céljául tűzte ki a csehországi magyarság egyesületi formában történő összefogását és kulturális programjainak megszervezését, már egy évvel megalakulás után, 1992-ben megrendezte a Prágai Magyar Bált. Ennek helyszíne a Vinohrady városrész (Prága 2) Vasutas Kultúrháza volt. A sikeres kezdetet további bálok követték a smíchovi (Prága 5) Nemzeti Házban. Ezek a rendezvények a későbbiekben már nemcsak a prágai helyi szervezet különböző generációinak jelentett kulturális és szórakozási élményt, hanem rendszeres találkozási lehetőséget biztosított más helyi szervezetek tagjainak is a báli együttlét szabadabb, kötetlenebb körülményei között. Nagy örömünkre szolgál, hogy más helyi egyesületekre (Brünn, Ostrava) is hatással volt a prágai bál, és immár ők is rendszeresen szerveznek hasonló eseményt, a novemberi Katalin bált.   Nagy előrelépést jelentett a bál helyszínének áthelyezése Prága központjába, a repreze