Két főzés egy csapásra
2017 elején megkaptuk az értesítést, miszerint
ebben az évben a Receptek a magyar konyhából még öt alkalommal kerül
megrendezésre. Ebből kettő megtörtént tavasszal, és a nyári szünet utánra
hagytuk a maradék hármat. Az őszi szezonból az első szeptemberben, a második
októberben zajlott, a harmadik és egyben utolsó még csak tervben van december elejére. Mivel
a szeptemberi főzés után eléggé nagy volt a sürgés-forgás mindenkinél, ezért a
blogbejegyzés is kimaradt a terveztünkből. De nem kell félni, mert most itt az alkalom
a pótolásra mindkét őszi főzőestünkről.
A
szeptemberi főzésre eleve sok emberre számítottuk, mivel a nyári időszak
hosszabb kihagyása után sokan már türelmetlenül várták a magyaros ízeket. Nem
is volt ez másképp, hiszen a létszámunk negyven körüli volt. Természetesen nem
hiányozhatott a külföldieket (mindenki, aki nem magyar) képviselő
embercsoportosulás, akik már elvből nem hagyják ki eme remek alkalmakat. Rajtuk
kívül ott volt az eredeti ostravai magyar klub brigádja is valamint a fiatal
magyarok is képviseltették magukat. Mint mindig, most is megismertünk új
arcokat, amely mindig nagy örömet okoz nekünk.
 |
A főzőbrigád balról: jómagam Kriszti, Irénke, Pista, Réka, Magdus és Editka |
Ez
alkalomal háromfogásos menüvel keszültünk, mely lebbencs levesből, magyaros
töltött csibecomb petrezselymes krumpliból és szilvásgombócból állt. Főszakácsnőnk már megszokottan a mi ügyeskezű Bors-Fiszli Editkénk, akinek ez
alkalommal kiskuktaként be is segítettünk már reggeltől. Az előkészületek és
maga a főzés léyegi szakasz nagy jókedvvel telt, tele humorral és
piszkálódással (a legjobb értelemben). Minden egyes fogást szívből készítettünk
és táláltunk fel a fél négy után érkező vendégeknek. Amit csak lehetett, házi módon keszítettünk el, hogy minél hitelesebben át tudjuk adni az eredeti ízeket. A legnagyobb büszkeségünk talán a szilvásgombóc volt, melyet a csehek kisebb és kissé más tésztájú formában ismernek, nem a hagyomás krumplistésztával. Ennek ellenére nagyon ízlett nekik, sőt, duplázni is megtanultak. A gombócokat finom házi prézlivel tálaltuk egy kis pálinka társaságában.
 |
Lebbencsleves |
 |
Sült csibecomb töltve tört krumplival |
 |
Szilvásgombóc |
Az
októberi, avagy az őszi szezon második főzőestje sem telt kisebb izgalmak és
érdeklődés nélkül. Ezen a szombaton káposztás bablevest és krumpligancát (dödöllét) készítettünk, mely
nagyon kevés résztvevőnek volt ismerős étel. Sőt, kiderült, hogy a dödöllét
egyes tájegységeken más fogásokra használják (mint pl. a barátfülét valahol
dödöllének hívják). Ebben az esetben azonban ez lényegében egy sült sűrített
krumplipüré volt tejföllel, sült hagymával és pörkölt szalonnával megszórva. A dícséret nem maradhatott
el, Editke és ebben az esetben főleg Kokes Magdus kitettek magukért és bemutattak
egy teljesen úgy dolgot.
 |
Káposztás bableves |
 |
Krumpliganca, avagy a dödölle |
 |
Ügyeskezű szakácsnőink: Bors-Fiszli Edit és Kokes Magdolna |
Az estét viszont nem csak az étel, de a zsivaly is
jellemezte, hiszen a gyermekek is ott serte-pertéltek körülöttünk. Barátkoztak,
rajzoltak, futkostak- élvezték a finom illatokkal átitatott kellemes hangulatot. De talán a legnagyobb élményt nekik nem a mi gondosan elkészített dödöllénk, de Mija kutyus okozta, aki szívesen játszott velük és vevő volt minden rosszaságra. Ez történik, ha összeengedjük a gyermekeket kedvenc állatkáikkal :)
 |
A magyar fiatalok asztala |
 |
Egy fantasztikus kép egy fantasztikus csapattal |
 |
Remélhetőleg a jövő generációja: Valentinka és Eliška |
Eme két őszi főzőestünk egyrészt egy nagy energiabomba volt fáradsággal vegyülve, másrészt már egy kissé éreztük az utolsó, decemberben elérkező utolsó főzésünket. De nem kell bánkódni, még nagyon sok alkalmunk lesz találkozni :)
A bejegyzést készítette: Ivkovič Krisztina
Fotók: Jenei János
Comments
Post a Comment