Skip to main content

A 2016-os év az ostravai klub szemszögéből

Minél előrébb haladunk, minél nagyobb évszámot írunk, annál több és több programmal gazdagodik a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, Ostravai Alapszervezete éves áttekintése. Természetesen a hagyományos programok mellett mindig akadnak újdonságok is. Tekintsük át a magyar klub 2016-os tevékenységeit, 

JANUÁR
Az év eleje mindig kicsit lassabban indul, de annál nagyobb szeretettel. Ebben a hónapban főleg a keddi klubdélutánoké volt a főszerep, amikor alkalom adódott mindenkinek kibeszélni a karácsonyi ünnepek örömeit, látogatásokat, utazásokat és pihenéseket. Emellett helyet kaptak a születésnapok megünneplései is. A kultúrát tekintve nem feledkeztünk meg Görgey Artúrról sem, akiről egy nagyon tartalmas előadást hallgathattunk meg.
Születésnap a klubban
Egy kerek születésnap emlékére


FEBRUÁR
A szokásos keddi teadélutánok mellett az élet ismét kezdett bepezsegni. Folytattuk a havi 1-2 főzőestet (ezekről egy későbbi blogbejegyzésben majd részletesen is beszélünk). A hónap elején Marton Sári, a Petőfi Program ösztöndíjasa tartott előadást a farsang jegyében. A hónap második felében, pontosabban február 23-án a hagyományos évzáró közgyűlésre került sor, melyen összegeztünk a 2015-ös év eseményeit, jelenlegi szociális, tagbéli és gazdasági helyzetét a klubnak, igyekeztünk minden problémát megoldani és a hozzászólásoknak is teret engedtünk. Mindemellett ebben a hónapban került sor a Prágai Magyar Bálra, melyen a klub néhány tagja is képviseltette csapatunkat.

így főznek a magyarok!

MÁRCIUS
Keddi klubdélutánaink egyik kiemelkedő eseménye a nőnap volt, melyet nem sokkal később a március 15-i események váltottak fel. Nemzeti ünnepünk alkalmából egy előadást is meghallgathattunk visszamemlékezve a történelemre.
Dalolj, dalolj Csalogány!

ÁPRILIS
Széchenyi István grófról emlékezett meg a magyar klub az egyik klubdélutánunk kapcsán. Persze emellett a főzéseink sem maradhattak el. Csalogányaink pedig képviseltették magukat színvonalas fellépésükkel.
Ej, csalogány, csalogány!


MÁJUS
Ez a hónap kicsit mozgalmasabban telt. Egyrészt elbúcsúztunk ösztöndíjas leányunktól, Marton Sárától, aki a Petőfi Program keretén belül 9 hónapot töltött Ostraván és Prágában felváltva. Nagyon sokat segített nekünk, amit nagyon szépen köszönünk Neki. A másik nagy esemény a magyar nyelvű szentmise volt, melyet május elején a Szent Vencel plébániatemplomban tartott Zsidó János, Fél felvidéki község plébános helyettese.

Marton Sára ösztöndíjas

Magyar nyelvű szentmise

JÚNIUS-JÚLIUS-AUGUSZTUS
A nyári hónapok kicsit lefoglalták klubtagjainkat és kevesebbet látogattuk meg a magyarok házát, de ez nem azt jelenti, hogy nem is találkoztunk. Ellátogattunk Mírovba az Esterházy emléknapra, hol koszorúnkat is letettük tiszteletünk jeléül. Elutaztunk Koutyba, a csehországi magyarok hagyományos magyar táborába, mely korosztályfüggetlen programjaival tetté szebbé nyarunkat. Itt nyertük meg a jelmezversenyt a Hófehérke és hét törpével. Emellett egy busznyi magyar ostravai ment el nyaralni Hajdúszoboszlóra kipihenni az egész év fáradalmait. A már minden évben összeegyeztetett program keretén belül a foci EB szurkolása sem maradhatott ki a helyi hotelben,természetesen Csalogány-módra. És hogy a programoknak ne legyen vége, még a nyírbátori Szárnyassárkány Fesztiválra is meghívást kaptunk, ahol három tagunkat a Népi Ízőrző Lovagrend tagjaivá avatták, megfőztük a felvidéki csordagulyásunkat, mulattunk, ismerkedtünk, táncoltunk és jókat ettünk.
Mírovban
Hófehérke és a hét törpe Koutyban
Hajdúszoboszlói kiruccanás
Nyírbátori Szárnyássárkány Fesztivál

SZEPTEMBER
Vissza  klubba! Ismét beindultak a keddi teadélutánok, főzőestek és egy kis túrázásra is elmentünk.
Túrázunk a Beszkidekben
Főzzünk egy jót!

OKTÓBER
A hónapot ismét egy magyar szentmisével kezdtük, melyet ezentúl a Csehországba kihelyezett magyar pap, Balga Zoltán, Felvidékről Prágába érkezett atya tartott és fog tartani a jövőben is. A klub eseményei terén pedig előadást hallhattunk az 56-os magyar forradalom és szabadságharcról. Egy exkluzív meghívást is kaptunk az Ostraván élő fehérorosz csapat főzőestjére, melyen az ő hagyományos ételeiket kóstolhattuk meg.
Magyar szentmise Balga Zoltán atyával
Fehérorosz főzőest


NOVEMBER
Főzőestek, klubdélutánok és jó hangulat jellemezte ezt a hónapot is. És a jó hangulatot természetesen megkoronázta több esemény is: elsősorban a gálaest, melyen két kiváló színművész, Szendi Szilvi és Peller Károly, a Budapesti Operettszínház művészei szórakoztattak, majd az utána következő Katalin-bál, melynek jó hangulatáról Mészáros János Elek művész úr gondoskodott. Emellett ebben a hónapban is meghívást kaptunk egy fehérorosz főzőestre, melyre ismét egy kisebb csapatunk ment el.

Szendi Szilvi és Peller Károly
Ostravai magyar Katalin-bál

DECEMBER
Az év vége felé közeledve igyekeztrünk a gyerekekkel is foglalkozni, így rendeztünk nekik egy kis adventváró szombatot. Itt alkalmuk nyílt kézműveskedni, enni, inni, mulatni és szórakozni. A keddi klubdélutánokon megérkezett a Mikulás is és a szilveszteri mulatság sem maradhatott el.
Mikulás a gyerekkel


Mindenkinek nagyon szépen köszönjük a támogatását, részvételét rendezvényeinken és várjuk Önöket eseményeinken a 2017-es évben is.

BOLDOG ÚJ ÉVET KíVÁNUNK!


A bejegyzést készítette: Ivkovič Krisztina


Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar
A Karlovy Vary-i Magyar Alapszervezet megalakulása, avagy a Magyar Specialitások boltjától a magyar klubig Szeptember végén volt szerencsém közel a német határnál meglátogatni e festői szépségű és világhírű nyugat-csehországi várost. Felkeltette érdeklődésemet, hogy számomra meglepő módon itt is élnek magyarok. Két csodálatos napot töltöttem a városban Turay Erzsébet elnök asszony és Kalinová Valika társaságában. Ott létem alatt a beszélgetések és a városban tett séták során betekintést nyerhettem a helyi magyar szervezet életébe. Az ott tartózkodásom célja az volt, hogy egy interjú keretében bemutassam a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének legfiatalabb magyar tagszervezetét, amely ez év elején alakult meg. Karlovy Vary központja János: Hogyan indult a helyi magyar szervezet alakulása? Erzsébet: Lényegében, amikor ideköltöztünk a csehországi Karlovy Vary-ba, akkor az volt a fő gondunk, hogyan újra kezdeni. Úgy döntöttünk, hogy nyitunk egy boltot