Ugrás a fő tartalomra

Nyitnikék, avagy hagyományőrzés Prágában

Nyitnikék, avagy hagyományőrzés Prágában

A néptánc közösségbe tartozás. Egy hagyományőrző közösségnek a szerep pedig még fontosabbá válik, ha az a magyar határokon kívül van. Hiszen egy határon túli magyar közösség csak aktív odafigyeléssel tarthatja meg a kultúráját. Míg egy Magyarországon élő magyar, akkor is részesül belőle, ha nem akar, vagy ha nem koncentrál rá. Hiszen hallja a magyar beszédet az utcán, a villamosan, a rádióban. Mindenütt a kultúrája veszi körül.
Egy kisebbség számára a saját néptánca, alkalmas eszköz ahhoz, hogy törődjön hagyományaival, hogy olyan közösségben töltse az időt, ahol érvényesülni tud az anyanyelvén. Egy ilyen közösség, mint a Nyitnikék, lehetőséget nyújt, hogy heti egy-két alkalommal tagjai foglalkozzanak hagyományaikkal, a kultúrájukkal, egymással. A kulcsszó tehát a közösség. Mert egy jól működő közösségbe tartozni jó dolog, védelmező dolog, és büszkeségre ad okot.

A Nyitnikék tánccsoport Prágában élő magyar fiatalok néptánccsoportja, mely a még mindig működő Ady Endre Diákkör égisze alatt alakult meg 1975 telén. Az akkori tánckar vezetőjének Kozsár Miklóst választották.
A csoport az élő népzene ápolására is figyelt. Zenekara, a Tekergők fokozatosan alakult.  A kezdeti felállás nem volt teljesen autentikus: hegedű, gitár, furulya, citera, köcsögduda alkotta. 1976 őszétől viszont erősödött a vonós szekció is.

A Nyitnikék 1981-ben kezdett el rövid időre szünetelni. A fő ok feltehetőleg sok táncos és zenész egyidejű távozása volt.  A szünet nem tartott túl sokáig, hiszen 1984 decemberében újraalakult a csoport. Sajnos az akkori törvény, miszerint csak azok tanulhatnak Csehországban, akik olyan szakot választanak, ami Szlovákiában nincs, jelentősen csökkentette az AED létszámát.  A váltás után még sokáig nem volt kellő mennyiségű diák, így a próbák újra szünetelni kényszerültek. A csoport több évig csak időszakosan működött, de 2003 tavaszán Bakó Katalin vezetésével újraéledt és azóta töretlenül halad előre. A megalakulás után hamarosan elkezdődött az együttműködés a Cseh és Morvaországi Magyarok Szövetségével.  Az együttműködés azóta is tart. Fontos, hogy a CSMMSZ biztosítani tudja a működéshez és fejlődéshez szükséges eszközöket, a tánccsoport pedig így több teret és motivációt kap.

A csoport elsődleges célja a magyar néptánc, a hagyományőrzés ápolása, megőrzése, a tánc elsajátítása, minél magasabb szintre való emelése, illetve a tanultak átadása a következő generációknak.

Jelenleg két csoporttal működik, illetve egy új, kezdő felnőtt csoporttal, akik egy 8 alkalmas tánckurzus keretén belül ismerkedhetnek meg a tánccal. A próbákat jelenleg Jenes Aliz , Bohuniczky Annamária, Paál Sándor és Molnár Bálint vezeti. A gyermek csoport  és a felnőtt csoport próbáinak és a tánckurzusnak is a Nemzetiségek Háza ad helyet. A próbák heti rendszerességgel, keddi napokra esnek.

A gyermek próba 60 perces. Az oktatók, kik maguk is a felnőtt csoport aktív tagjai, arra törekednek, hogy a gyerekek megismerkedjenek a tánc/néptánc alapjaival. Fontos a ritmusérzék, a mozgáskoordináció fejlesztése. A magyar népzenével való ismerkedés. A magyar hagyományok megszerettetése. A népdalok, gyerekdalok tanulása közben a gyerekek anyanyelvüket gyakorolhatják. Cél, hogy a próbák magyar nyelven folyjanak, hiszen nincs sok lehetőség, hogy kizárólag magyar közegben töltsenek időt a gyerekek.

A felnőtt próba 120 perces. Célja, hogy a táncosok ismételjék az eddig megszerzett tudást, illetve, hogy fejlesszék azt. A próbák során az adott táncanyag gyakorlásán kívül előkerülnek az erőlétet, koordinációt, ritmusérzéket fejlesztő gyakorlatok. Fontos szerepe van az éneklésnek is, hiszen a magyar néptánc elengedhetetlen része a magyar népzene, a magyar népdal. Ennek a csoportnak két hónapja én is tagja lehetek, aminek nagyon örülök. Jó érzés köztük lenni, tartozni valahova és új dolgokat tanulni.

 A tudást az idei tanévtől több különböző „fórumon” is szeretné átadni a Nyitnikék az érdeklődőknek. Ezért indult a már meglévő gyermekcsoporton kívül, a már említett néptánctanfolyam, azoknak a kezdő fiatal felnőtteknek, akik szeretnék jobban megismerni a magyar népzenét, néptáncot és szeretnék elsajátítani a tánc alapjait.

Felhívás a nem rég induló tánckurzusra 


Nagyon megtisztelő érzés számomra, hogy a Nyitnikék lehetőséget adott, hogy a tánckurzus próbáit vezessem. Persze egyedül nem jutnék messzire, így a próbákat a felnőtt csoport egyik aktív táncosával, Molnár Bálinttal tartjuk. Mivel teljesen kezdőkről van szó, próbáljuk minél alaposabban megszervezni az órákat, hogy legyen benne erősítés, nyújtás, ritmusgyakorlat, testkoordináció fejlesztés és persze alap tánclépések megtanulása és azok gyakorlása a zenére. Persze az is fontos, hogy legyen a próbán sok nevetés és jó hangulat! Az első, decemberig tartó 8 alkalmas kurzus 2015. október 27-én  indult. A 8 alkalom során a jelentkezők a mezőségi táncok alapjait tanulhatják meg, majd januártól egy erre kapcsolódó tanfolyam keretein belül fejleszthetik az addig tanultakat, illetve belekóstolhatnak egy másik tájegység táncanyagába is.  Nagy örömünkre nagyon sok érdeklődő van, reméljük a lelkesedés megmarad és folytatják velünk a kurzust. Minden esetre mi nagyon lelkesek vagyunk!

Az első lépések tanulása közben
Olyan gyorsan forogtunk, hogy még a fényképezőgép sem tudta követni ;)

A tánckurzuson kívül, elindult  a táncház és folkkocsma projekt is. A következő folkkocsma 2015. november 20-án lesz a prágai Budapest Étteremben, másnap pedig késő délutáni tánctanítás kicsiknek és nagyoknak, majd táncház, ameddig bírjuk. A táncház lehetőséget biztosít minden érdeklődőnek, hogy kipróbálja a táncot, ezáltal kikapcsolódjon, illetve a tagoknak, hogy szabadabb keretek között gyakorolhassák az órákon tanultakat. A táncház azoknak a tagoknak is remek lehőtség, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak rendszeresen próbára járni arra, hogy társaik között legyenek, táncoljanak, énekeljenek, illetve tanuljanak valami újat. Ezeken az alkalmakon más nemzetiségűek is bekapcsolódhatnak a tanulásba, ezáltal ők is megismerhetnek a kultúránkat.

Összegezve a néptánc csodás dolog. Ha még nem próbáltad, ne halogasd túl sokáig! J

Nyitnikék fellépés előtt vagy után:)


A blogbejegyzést készítette:

Marton SáraMegjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdély az ízek birodalma II.

Barangolás Udvarhelyszéken és a Sóvidéken
Másnap a reggelit követően a Székelyudvarhelyhez közeli szejkefürdői forrásnál álltunk meg kortyolva egyet a gyógyvízből, majd pedig a borvízmúzeumba vittek el minket erdélyi barátaink. A múzeumban még a mai napig látható Orbán Balázs szobra, az ő neve szorosan összekapcsolódik Szejke-fürdővel, amellett hogy fényképeivel megörökítette a kor természeti, épített és néprajzi örökségét, felvirágoztatta az ottani fürdő kultúrát is. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel sajnos nem tudtunk felmenni a Hargitára, a székelyek szent hegyére, így helyette a parajdi sóbánya felé vettük az irányt. Útközben megálltunk Tamási Áron sírjánál Farkaslakán, ő az egyike a három Áronnak, akire a székelység a mai napig nagyon büszke, ahogy egy ottani mondás tartja: „Tamási Áron, Márton Áron és Gábor Áron/ Székely népünk büszkesége mind a három”.

Ki is volt Tamási Áron? Író, neki köszönhetjük az Ábel trilógiát és nem mellesleg ő volt, aki a székely nyelvjárá…

Erdély az ízek birodalma I.

Erdély, az óriások földje, ahol a hegyek a felhőket érik. A mellettünk elsuhanó vidék olyan, mint egy szépen megfestett tájkép, ahol a részletek tökéletes színkavalkáddá állnak össze. Magasabbnál magasabb hegyek vidéke ez, amit a természet gyönyörű zöld színű, sűrű, erdős mintákkal tarkított szőnyege borít. Erdők és határtalan, napfényben úszó zöld, kövér mezők, amelyeken csordák legelésznek, ahol a dombokra a folyamatosan vándorló fehér felhők árnyéka vetül. Amikor visszagondolok az ott töltött egy hétre, ezek a képek villannak emlékezetembe. Azonkívül, hogy bejártuk Erdély egy kis szegletét, még az ottani ízekbe is sikerült belekóstolnunk. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdem a legelején! 
„Esőhozók”
Egy szürke, borongós, esős nyári kora reggelen Bors-Fiszli Editke, Bors István és e sorok írója magunk mögött hagytuk a régmúltat idéző rozsdás gyárkémények, kohók és bányák világát, a mi Osztravánkat. Ezerháromszáz kilométer állt előttünk, a szomorkás esős időjárás végigkísért minket …

Már a huszadik!

Miért is van hatalmas jelentősége a minden évben megrendezésre kerülő művelődési táboroknak? Mit is jelentenek ezek a táborok számunkra itt élő magyaroknak Csehországban? Mi a táborok vonzereje? Miért is számoljuk a napokat és várjuk a következő évit?

Mindenkinek mást jelentenek, mint ahogy mindannyian másak vagyunk. Van, akinek az újra találkozás örömét, új baráti kapcsolatok kialakulását, szórakozást és mulatást magyar nyelven és a magyar zenére, van, akinek a magyar kultúrát, a művelődést, a tudásszomj csillapítását, de vannak olyanok is, akik a hétvégét egyszerűen csak a kellemes kikapcsolódásnak veszik a szép és kellemes környezetben, ahol természetesen nem hiányozhat a magyar szó. A fenn említett kérdésekre a válaszokat a táborlakókkal készített helyszíni interjúk adják meg. De mielőtt részletezném az összegyűjtött véleményeket, szeretnék először is visszatérni a kezdetekhez. Hogyan is kezdődött?
Becske Katalin, (Prága), a táborok ötletgazdája

1996-2000 között voltam a CSMMSZ szerv…