Skip to main content

Ostraván járt a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend

A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége ostravai alapszervezete 2015. október 10-én, nyolcadik alkalommal szervezte meg a “receptek a magyar konyhából” elnevezésű eseményt. A közös főzés mostanra a magyar klubtagok számára megszokottá vált. Rutinosan tervezik a következő havi menüt, intézik a bevásárlást, majd készítik el és teszik 30-40 vagy akár 50 ember elé a több fogásos magyar ételeket. Az esemény fő szervezője Jenei János, fő szakácsa pedig Fiszli Edit. A program fő célja  a magyar ételek bemutatása és népszerűsítése. Persze a szervezőket és a klubtagokat nem csak a konyha népszerűsítése motiválja. Az esemény remek alkalom, hogy az ostravai magyarok a rendszeres keddi klubtalálkozón kívül még több időt töltsenek együtt. A főzést bárki figyelemmel kísérheti és előzetes bejelentkezéssel végig is kóstolhatja a menüt, így gyakori a nemzetközi jelenlét. Ennek köszönhetően ellátogatnak a programra azok a magyar fiatalok is, akik csak cseh környezetben nevelkedtek, így nem biztos, hogy olyan biztosan beszélik a magyar nyelvet. Remek alkalom arra, hogy ők is érvényesülni tudjanak, hiszen beszélhetnek csehül, angolul és persze, ami a legfontosabb, a magyar nyelvet is gyakorolhatják, ismerkednek a magyar kultúrával, meghallgatnak pár magyar népdalt, gyakran a nagyszüleik előadásában. Mint minden alkalom, a mostani is szombati napra esett. A délutánra meghirdetett ebéd, komoly előkészületet igényel és örülök, hogy ezeknek az előkészületek már másodszorra részese lehettem. Az eddigi alkalmak során minden feladatot a szervezet tagjai láttak áll. A bevásárlástól, főzéstől, terítéstől elkezdve, a másnapi takarításig.

A nyolcadik alkalom különleges volt mindenki számára, hiszen egészen másképp zajlott a szokásostól. Az ostravai alapszervezet meghívására a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend 3 tagja látogatott pár napra Ostravára, hogy hazai alapanyagokból, mesterien elkészített és emellett gusztusosan tálalt magyar ételeket mutasson be az ostravai közönségnek. A Lovagrend 3 éve alakult azzal a céllal, hogy a régi magyar ízeket megőrizve mutassák be a hazai konyhát a közönségnek. Tagjai között megtalálhatók világbajnok helyezett mesterszakácsok, cukrászok, királyi szakácsok, zöldségfaragó szobrászmesterek, felszolgáló éttermi mesterek, és a szakmabeliek mellett mindazok akik, valamivel hozzájárultak a Lovagrend fejlődéséhez.

Páran már a reggeli órákban összegyűltünk, hogy segítsünk a főzés előkészületeiben. Berendeztük a klubbot, hogy a legalkalmasabb legyen a főzéshez, díszítettünk, terítettünk. A szakácsok keze alatt pedig égett a munka. Szeleteltek, sütöttek, szaggattak, habot kevertek, zöldséget faragtak, rózsacukrot szórtak és még arra is volt energiájuk, hogy pár főzési trükköt átadjanak a kíváncsiskodóknak. Közben a vendégek folyamatosan érkeztek. Először a magyar klubtagok gyermekeikkel és unokáikkal, majd a fél 4-re meghirdetett ebédre megérkeztek a külföldi érdeklődők is. Volt közülük, aki Szlovákiából volt aki Angliából és még olyan érdeklődő is akadt, aki Iránból költözött Csehországba. Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke megnyitotta, majd magyarul és csehül is köszöntötte a Lovagrend tagjait és a meghívott vendégeket. Ezután Rácz Mihály - a Lovagrend elnöke – a magyar konyháról beszélt és részletesen bemutatta a fogásokat és azok különlegességeit majd egyedi címerüket és viseletüket is.


címer


A Lovagrend tagjai közös egyetértéssel alkották meg a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend zászlaját.  A fent látható címeren látható egy hagyományos tűzhely, ami alatt egy könyv látható. A könyv a hagyományos magyar ízek megőrzésére utal, arra, hogy milyen fontos, hogy feljegyezzük ezeket a recepteket, hogy megőrizzük a jövő nemzedékének. A könyv alatt a főzéshez elengedhetetlen fakanál és sodrófa kapott helyet. A tűzhelyen egy tálban minden mi szem-szájnak ingere. Ott van a hal, a szárnyas, a sertés, a jellegzetes gulyás, és mindez megkoronázva egy desszerttel.
A címer két felső sarkában egy napraforgó és egy csillag látható. A Lovagrend tagjai ezekkel a székely jelképekkel próbálják erősíteni a kötődést.


A Lovagrend egyedi ruházatát pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jellegzetes, keresztszemes hímzés díszíti. A ruha legjellegzetesebb dísze egy sárkányfog, amely a híres nyírbátori Báthori-család ősi címerén is megjelent. A Lovagrend számára fontos ez a jelkép, épp úgy, mint a nyírbátori kötődés is.


hímzett sárkányfog

Az estének különleges hangulatot adott, hogy minden ételt az ostravai Csalogányok Asszonykórus szolgált fel és mindegyik fogás előtt egy magyar énekkel kívántak jó étvágyat.


A menü a következő volt:

Előétel
Libamájpástétom salátával

A Tokaji borral fényezett libamáj, Tokajiiban és vörös borban áztatott gyümölcsökkel és friss salátával volt  tálalva, amely szabolcsi almapálinkával és balzsamecettel volt feldobva.

Meleg előétel
Szabolcsi töltött káposzta

A hagyományos töltött káposzta paradicsommártással és szalonnával, és tejszínnel díszítve volt tálalva.

Főétel 
Baconbe tekert, kecskesajttal töltött szűzérem cinkével

A hagyományos cinke és szűzérme mellé jó asszony ragut tálaltak



Desszert
Somlói galuska

A hagyományos magyar desszertet egy kis francia süteménnyel, a macaronnal emelték, és végül rózsacukorral illatosították.

desszert

Bátran kijelenthetem, hogy minden tökéletesen volt elkészítve és egytől-egyik büszkék lehettünk a magyar ízekre, a magyar konyhára. Az amúgy is jó hangulatot csak fokozta, hogy az este végén Rácz Mihály okleveles elismerésben részesítette Fiszli Editet eddigi a konyhában elért teljesítményéért. Hamarosan pedig Jenei Jánossal karöltve lesznek a Népi Ízőrző Lovagrend tagjai, ezzel elismerve munkájukat.

Az esemény a következő linken érhető el:


A következő ostravai főzés 2015. november 14-én, szombaton lesz. A menüt ismét a már okleveles Fiszli Edit varázsolja elénk. Nem érdemes kihagyni! Várunk mindenkit nagy szeretettel!







Comments

Popular posts from this blog

Élet Csehországban

Hol volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy Csehország. Egy ország, ahol köszönöm helyett dekuji van, Duna helyett Moldva, Tokaji helyett Pilsner, gulyás helyett gulyás. Na jó az utolsó az stimmel, de csak névben, állagban és ízben más. Persze azért nem ég és föld.. Mintha most lett volna, hogy felültem a Budapest-Prága vonatra szeptember első napján a keleti pályaudvarnál, hogy belevágjak valami teljesen ismeretlenbe. El sem hiszem, de azóta már az ötödik hónapomat töltöm itt. Már párszor írtam a blogra, de most gondoltam kicsit bemutatkozom, hiszen elég élményt  gyűjtöttem  már ahhoz, hogy legyen miről írni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 9 hónapot tölthetek az országban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. A program  célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő szórványmagyarság helyzetét és, hogy erősítse a határon túl élő és az anyaországban élő magyar kapcsolatokat. A program az egykori monarchia t

A magyar- és a cseh gasztronómia avagy beszélgetés az ostravai magyar klub lovagrendi szakácsával Bors-Fiszli Editkével

A mi Editkénk A Receptek a magyar konyhából c. rendezvénysorozatunk főszakácsával Bors-Fiszli Editkével beszélgettem a rendezvényről és a magyar és a cseh gasztronómiáról.  Hogyan is vált az ostravai magyar klub a magyar gasztronómia helyi fellegvárává? Mik a főbb hasonlóságok és különbségek a magyar és a cseh íz világ között? Hogyan is vált az ostravai magyar lakos, Editke a magyarországi Népi Ízőrző Lovagrend lovagrendi szakácsává? A következő sorok megadják a választ. Editke: A történet 2010 augusztusában a kouty-i művelődési táborban kezdődött, ahol megismerkedtem az egyik ostravai klubtaggal, Bors Istvánnal. A kapcsolatunk később komolyra fordult, majd pedig összeházasodtunk. Az Ostravai Magyar Klubba beléptem, amikor idekerültem, nemcsak a férjem, hanem az unokatestvérem, Magdika révén is klubtag lettem. Később a vezetőségnek is a tagja lettem. Jenei János ötletére elhatároztuk, hogy bevezetünk egy magyar konyhát, egy úgynevezett főzőesemény sorozatot, ahol a magyar
A Karlovy Vary-i Magyar Alapszervezet megalakulása, avagy a Magyar Specialitások boltjától a magyar klubig Szeptember végén volt szerencsém közel a német határnál meglátogatni e festői szépségű és világhírű nyugat-csehországi várost. Felkeltette érdeklődésemet, hogy számomra meglepő módon itt is élnek magyarok. Két csodálatos napot töltöttem a városban Turay Erzsébet elnök asszony és Kalinová Valika társaságában. Ott létem alatt a beszélgetések és a városban tett séták során betekintést nyerhettem a helyi magyar szervezet életébe. Az ott tartózkodásom célja az volt, hogy egy interjú keretében bemutassam a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének legfiatalabb magyar tagszervezetét, amely ez év elején alakult meg. Karlovy Vary központja János: Hogyan indult a helyi magyar szervezet alakulása? Erzsébet: Lényegében, amikor ideköltöztünk a csehországi Karlovy Vary-ba, akkor az volt a fő gondunk, hogyan újra kezdeni. Úgy döntöttünk, hogy nyitunk egy boltot